Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (1-7/6)

Ψυχεδελικές ροκ συναυλίες στα Πανοραμικά Σκαλιά, αυλαία για κινηματογραφικές προβολές κάτω από τα’ άστρα και εξαιρετικές προτάσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (1-7/6)

Το καλοκαίρι έφτασε (επιτέλους) και μαζί του ανάβουν οι προβολείς της ένατης διοργάνωσης του δημοφιλούς κινηματογραφικού φεστιβάλ που δίνει ραντεβού σε ανοιχτούς χώρους, αυτήν την Τετάρτη 5/6 στη μαγευτική Ρωμαϊκή Αγορά (9.30 μ.μ.). Το Athens Open Air Film Festival ξεκινάει με την πλέον κατάλληλη ταινία για προβολή με φόντο τα αρχαία, το αριστουργηματικό «Amarcord» (1973) του Φεντερίκο Φελίνι. Ο Ιταλός πληθωρικός auteur δημιουργεί ένα απολαυστικό κολάζ κωμικών ιστοριών, με πρωταγωνιστές μια σειρά εκκεντρικών χαρακτήρων, οι οποίοι παραδίνονται στα πάθη τους. Το «Amarcord», εκτός από τις εντυπωσιακές εικόνες του, μας χάρισε και την εξαιρετική μουσική του Νίνο Ρότα, ενώ απέσπασε εκείνη τη χρονιά και Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Έτοιμοι για λίγο ροκ ψυχεδέλεια στο Νιάρχο; Το Music Escapades συνεχίζει τις βραδιές στα Πανοραμικά Σκαλιά και αυτό το Σάββατο (1/6) έρχονται οι Perfct Chickn (ή γνωστότεροι ως Chickn): μια μπάντα που με τη μουσική της μας γυρνάει σε προηγούμενες δεκαετίες και στον ήχο της συνδυάζει ήχους jazz, funk και post-punk μαζί με κλασικό-πειραματικό ροκ, αγγίζοντας τη ψυχεδέλεια. Καλή αρχή για την πρώτη βραδιά του Ιουνίου!

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (1-7/6) - εικόνα 1

Το Φεστιβάλ Αθηνών έχει ήδη σημάνει την εκκίνησή του, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων μια σειρά από δωρεάν δράσεις/ πρότζεκτ στο πλαίσιο του προγράμματος Άνοιγμα στην πόλη. Επιλεκτικά από αυτήν την εναρκτήρια εβδομάδα, μπορούμε να αναφέρουμε την άκρως ενδιαφέρουσα βιντεογκατάσταση «Love Story» της Νοτιοαφρικανής Κάντις Μπράιτς (Πειραιώς 260, όλες τις ημέρες), στην οποία προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων παρουσιάζονται αφενός διά στόματος των χολιγουντιανών ηθοποιών Τζούλιαν Μουρ και Άλεκ Μπάλντουιν και αφετέρου αυτούσιες με τους κανονικούς τους αφηγητές. Επίσης, η site-specific παράσταση «σινε-παρμένη» του Θανάση Χαλκιά –βασισμένη στη νουβέλα του χιλιανού συγγραφέα Hernán Rivera Letelier– ξεκινάει το τουρ παρουσιάσεών της από το θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος» στις 4 του μηνός (9 μ.μ.), ενώ μια παράσταση πάνω σε κείμενα του Μάριου Χάκκα («Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα») έρχεται σε συνεργασία με κατοίκους της Καισαριανής στην πλατεία «Εργατικά», από 6 του μηνός (8 μ.μ.).

Μια και φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το έτος ίδρυσης της Σχολής Bauhaus στη Γερμανία, αρκετές δράσεις στρέφουν το βλέμμα στο επιδραστικό αισθητικό/ αρχιτεκτονικό κίνημα που κρατά φανερό το στίγμα του μέχρι σήμερα. Δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις εικονικής πραγματικότητας που συνθέτουν το παζλ του Bauhaus και του αποτυπώματος που άφησε στην αρχιτεκτονική, το χορό, και τη μουσική έρχονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 1 και στις 5 Ιουνίου: από τη μία, το Virtual Bauhaus προσφέρει στους επισκέπτες μια εικονική βουτιά στους χώρους της εμβληματικής Σχολής του Ντεσάου, και από την άλλη το βίντεο 360 μοιρών «Das Totale Tanz Theater» εξετάζει την σχέση ανθρώπου-μηχανής και οι συμμετέχοντες ενεργοποιούν μια μηχανή προκειμένου να εκτελέσουν χορογραφία στα βήματα του Oskar Schlemmer. Δωρεάν είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Το παράλογο και το παρεμβατικό είναι στοιχεία που κυριαρχούν στη δουλειά του εικαστικού Πάνου Σκλαβενίτη, όπως θυμόμαστε από τις εκκεντρικές περσόνες του «Cargo» με τα κρεμάμενα κουρέλια και τα εθνικιστικά απομεινάρια που είχαμε δει στην τελευταία Μπιενάλε της Αθήνας. Τώρα, αφού έτρεξε ένα πρότζεκτ-παιχνίδι ρόλων ζωντανής δράσης με φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει το αποτέλεσμα. Η οδηγία ήταν οι φοιτητές να μεταμορφωθούν σε ζώο – όχι να προσποιηθούν ή να εκδραματίσουν τη ζωώδη συμπεριφορά, αλλά να γίνουν ένα με αυτήν. Το «It’s me» έρχεται το Σάββατο 1η Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στη Stoa 42 (Πανεπιστημίου 42), με τη συμμετοχή των Θάνου Γκίκα, Ελένης Καράκου, Ορφέα Κυριάκου Μάκαρη Καπετανάκη και Μαρκέλλας Ξυλογιαννοπούλου στην επιτέλεση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (1-7/6) - εικόνα 2

Η Τεχνόπολη σκέφτεται οικολογικά από την Τετάρτη 5 του μηνός κι έπειτα, με τη θεματική του Innovathens να παίρνει τον τίτλο «GREENability» για το επόμενο διάστημα. Την αρχή κάνει μια ομιλία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η καθηγήτρια Ελένη Μυριβήλη, αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του δήμου Αθηναίων, θα παρουσιάσει το νέο project χαρτογράφησης της χλωρίδας του Εθνικού Κήπου, ενώ το πάνελ συμπληρώνεται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, επικεφαλής οικολογικών οργανώσεων και άλλων, οι οποίοι θα θίξουν ευρύτερους προβληματισμούς γύρω από τα σύγχρονα περιβαλλοντικά αδιέξοδα καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Ραντεβού στις 7 το απόγευμα.

Υπάρχει, σήμερα, μια «νέα κουήρ Ελλάδα» και ποιες είναι οι προκλήσεις της; Πώς συνδέονται οι κατακτήσεις και τα αιτήματα των κινημάτων φύλου και σεξουαλικότητας με τις νέες εκφράσεις ταυτότητας, τον νέο κουήρ καλλιτεχνικό λόγο, τις καινούριες θεωρητικές και πολιτικές συζητήσεις; Σε διάλογο με τους προβληματισμούς που έθεσε το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Greek Media and Culture στο πρόσφατο αφιέρωμά του με τίτλο «New Queer Greece», ο χώρος Beaver (Μεγάλου Βασιλείου 46Α, Γκάζι, 2112103540) στήνει ένα στρογγυλό τραπέζι με τον συνεπιμελητή και διάφορους συνεργάτες του τεύχους, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (1-7/6) - εικόνα 3

Ποιος είπε ότι διάβασμα και ακατάπαυστο γέλιο δεν πάνε μαζί; Ο Λάμπρος Φισφής παρουσιάζει το συγγραφικό του εγχείρημα «Τετράδιο Κωμωδίας» (εκδ. Πρώτη Ύλη) στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου, αυτήν την Τετάρτη (5/6, 7 μ.μ.), και συστήνει στο κοινό τα κείμενα που συμπεριέλαβε. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που ελληνικά stand up κείμενα τυπώνονται στο χαρτί, μαζί με σκόρπιες σημειώσεις του έμπειρου κωμικού, φτιάχνοντας μια συλλογή από αστεία κείμενα. Ως ένας αφηγητής ντοκιμαντέρ στη σύγχρονη ζούγκλα παραλογισμού που ζούμε, ο Λάμπρος απομονώνει όλα τα σουρεάλ στοιχεία που υπάρχουν καθημερινά μπροστά μας και τα απογειώνει με το ταλέντο του ως comedian.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.