Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/5)

Κινηματογραφική βουτιά στα ισπανικά, περιπατητικές παραστάσεις στο Πεδίο του Άρεως, ενδιαφέρουσες ομιλίες και μουσικές γιορτές για παιδιά μας περιμένουν χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/5)

Ένα από τα πλέον αγαπητά κινηματογραφικά φεστιβάλ της πόλης, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά και δίνει την ευκαιρία να βουτήξουμε στην άκρως ενδιαφέρουσα ματιά των Ισπανών, εμπλουτίζοντας μάλιστα το πρόγραμμα με καινούργια τμήματα δωρεάν προβολών: docuFeCHA με δύο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (29/5, 7.45 μ.μ & 9 μ.μ.), όπως και cortoFeCHA με μια σειρά από επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους όλων των ειδών στον ίδιο χώρο, αλλά και το επίκαιρο αφιέρωμα «Diversidad», το οποίο φιλοξενείται στο Exile Room (6/6, 6 μ.μ.) με LGBTQI+ θεματολογία. Επίσης, συζητήσεις με την Μαρίνα Ντίαθ Λόπεθ, υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος Ινστιτούτου Θερβάντες της Μαδρίτης, και την διαχείρισης της πλατφόρμας Click for Festivals Μαριάν Βελάθκεθ, έρχονται επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/5) - εικόνα 1

Πώς οι γυναίκες βιώνουν τον κύκλο του έρωτα και πώς επιβιώνουν απ’ αυτόν; Χρησιμοποιώντας την έκταση του Πεδίου του Άρεως σαν μια ανοιχτή θεατρική σκηνή, μια ομάδα από έξι περφόρμερ ξεκινά μια παράσταση-περιπατητική διαδρομή, υπό τον τίτλο «Ερπετό γλυκόπικρο στο Πεδίον του Άρεως», με θέμα τον έρωτα: αποσπάσματα από την ποίηση της Σαπφούς, της Μάτσης Χατζηλαζάρου και της Τζένης Μαστοράκη αποκτούν νέο συγκείμενο στο αστικό πάρκο, οδηγώντας τους θεατές στη δική τους αναθεώρηση για τον έρωτα. Οι παραστάσεις ξεκινούν από τις 27 του μηνός και δίνουν ραντεβού κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Το πιο τρελό, φασαριόζικο και εκκωφαντικό φεστιβάλ για τα παιδιά που θέλουν να εξερευνήσουν τη μουσική έρχεται από τη Στέγη, αυτό το σαββατοκύριακο (25-26/5). Μουσικοί, μπάντες, καλλιτέχνες, παρελάσεις, πειράματα, κατασκευές, περφόρμανς και παραστάσεις κάνουν βουτιά στους ήχους και την ενέργεια που δίνουν, με το Big Bang Festival, μέσα στο κτίριο της Συγγρού αλλά και τους γύρω δρόμους. Οι μικροί μας φίλοι, βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, μαζί με τους συνοδούς της, θα χαρούν από αφρικανικές γιορτές, ηχητικά τοπία με λίμνη και πυγολαμπίδες μέχρι ταξίδια στα παράλια της Μεσογείου. Τα περισσότερα του φεστιβάλ είναι δωρεάν ενώ τα υπόλοιπα έχουν πολύ χαμηλό εισιτήριο. Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/5) - εικόνα 2

Ο πλέον δημοφιλής συγγραφέας για την επιστημονική εκλαΐκευση, Σιμόν Σινγκ, είναι ο λόγος που χιλιάδες κόσμου έχουν εξοικειωθεί με το σύμπαν των μαθηματικών, τις λεπτομέρειες της μεγάλης έκρηξης, τα μοτίβα της κρυπτογραφίας αλλά και την πραγματικότητα των επικαλούμενων εναλλακτικών ιατρικών, ανακαλύπτοντας τη γοητεία της επιστήμης. Συρράπτοντας τις κεντρικές ιδέες από τα βιβλία του, τα οποία μάλιστα έχουν κάτσει για μεγάλο διάστημα ψηλά στις λίστες των πωλήσεων, ο Βρετανός παρουσιάζει τη διάλεξη «Από τα θεωρήματα στα γιατροσόφια, από την κρυπτογραφία στην κοσμολογία και την οικογένεια Simpson», στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Που κολλάνε οι Simpsons; Η απάντηση την Τρίτη 28 του μηνός (7 μ.μ.). Μην το χάσετε.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (25-31/5) - εικόνα 3

Ο Αρούν Γκάντι, εγγονός του μεγάλου Μαχάτμα Γκάντι, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Προτού ανέβει στη σκηνή του φετινού TEDxAthens, o συγγραφέας/ διανοητής συναντά το αθηναϊκό κοινό στα Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1, 2108181333): αυτήν την Τετάρτη (29/5), μαζί με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη, κάνει μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, τόσο για το βιβλίο του «Το Δώρο του Θυμού» (εκδ. Διόπτρα) όσο και τις διδαχές για την αγάπη, την ειρήνη ή την ευτυχία που πήρε από τον παππού του κατά τη διάρκεια της στενής τους σχέσης. Τη συζήτηση μεταφράζει ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Βαγγέλης Γιαννίσης. Ραντεβού στις 9 το βράδυ.

Για όσους αγαπούν τα βιβλία, οι συναντήσεις στο κεντρικό Public δεν σταματούν. Μια ημέρα μετά τον Αρούν Γκάντι, την Πέμπτη 30 του μηνός, η πολυβραβευμένη Βελγίδα εικονογράφος παιδικών βιβλίων Κίττυ Κρόουθερ καταφτάνει και βάζει στο τραπέζι όλο της το έργο. Τα σχέδια της Κρόουθερ είναι γνωστά στο ελληνικό κοινό μέσα από τα βιβλία-παραμύθια «Ο νάνος δεν κοιμάται» και «Μικρές νυχτερινές ιστορίες» (εκδ. Μάρτης). Σε αυτή τη συνάντηση, στις 6 το απόγευμα, μαζί με τους Ειρήνη Βοκοτοπούλου (υπεύθυνη της ιστοσελίδας bookbook.gr), Βασιλική Νίκα (εκπαιδευτικός, μεταφράστρια) και Θοδωρή Χρυσικό (εικαστικός, εικονογράφος βιβλίων), η Κρόουθερ συνομιλεί για την εικονογράφηση και τις ανάγκες του παιδικού κοινού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.