Flux Laboratory Athens: Ένα φυτώριο πολιτισμού με κέντρο το σώμα γεννήθηκε στην Πλάκα

Εκεί που κάποτε βρισκόταν το ιστορικό «Τρίστρατο», η Σύνθια Οντιέ έβαλε την αθηναϊκή έδρα του πειραματικού εργαστηρίου που ξεκίνησε από τη Γενεύη.

Flux Laboratory Athens: Ένα φυτώριο πολιτισμού με κέντρο το σώμα γεννήθηκε στην Πλάκα

Μαζί με τις δεκάδες δράσεις, παρουσιάσεις και εισόδους χωρίς εισιτήριο σε μουσεία της πόλης που έφερε το πολιτιστικό κύμα της Διεθνής Ημέρας Μουσείων φέτος στις 18 του Μάη, ένας νέος χώρος πολιτισμού εγκαινίασε την πορεία του. Στα στενά της Πλάκας, πίσω από την πολύβουη πιάτσα των χώρων εστίασης και των λογής-λογής τουριστικών μικρομάγαζων, στη γωνία των οδών Αγγ. Γέροντα και Δαιδάλου 34 όπου κάποτε λειτουργούσε το ιστορικό γαλακτοπωλείο Τρίστρατο, το Flux Laboratory καρφίτσωσε την αθηναϊκή του έδρα, βάζοντας μπροστά ένα πρόγραμμα δράσεων για το επόμενο έτος.

Όπως πιθανόν θυμούνται όσοι ασχολούνται με τα εικαστικά, το Flux Laboratory μας συστήθηκε πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια με μια συναισθηματικά σαρωτική περφόρμανς στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για ένα πειραματικό εργαστήριο-δίκτυο που ιδρύθηκε από την ελληνικής καταγωγής Σύνθια Οντιέ και λειτουργεί από το 2003 στην Γενεύη (σε στενή συνεργασία με το πολιτιστικό Ίδρυμα Fluxum), υποστηρίζοντας και παρουσιάζοντας πρότζεκτ σχετικά με το χορό και την περφόρμανς – γεγονός που έχει φανεί και από τις διάφορες δράσεις τις οποίες έχει φέρει στην πόλη μας.

Τώρα αυτές οι δράσεις συστηματοποιούνται, πολλαπλασιάζονται και αποκτούν πιο γρήγορα αντανακλαστικά. «Σκέψη μας ήταν να έχουμε ένα σπίτι, να έχουμε τη δυνατότητα να διαλέγουμε πρότζεκτ πολύ πιο γρήγορα, σε διάλογο με όσα γίνονται πολιτικά ή κοινωνικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», είπε η ιδρύτρια Σύνθια Οντιέ την ημέρα παρουσίασης του χώρου.

Flux Laboratory Athens: Ένα φυτώριο πολιτισμού με κέντρο το σώμα γεννήθηκε στην Πλάκα - εικόνα 1

Στο πρώτο του κάλεσμα, το Flux Laboratory Athens –έστω και για τη συμβολικότητα του πράγματος– δεν θα μπορούσε να είναι σιωπηλό. Διαβαίνοντας την ψηλή θύρα του παλιού ψηλοτάβανου οικήματος στην Πλάκα, μαζί με το φως και τη ζεστασιά που πλημμύριζαν τον άδειο χώρο, περίεργα αρμονικοί ήχοι ακούγονταν σε τυχαία σειρά και ελεύθερη αρμονία από τα ηχεία. Ήταν η εγκατάσταση «Ηχώ» του μουσικού/εικαστικού Θοδωρή Πιστιόλα (όνομα που οι ψαγμένοι της μουσικής θα ξέρουν από την μπάντα Sigmatropic): τριάντα αισθητήρες, τοποθετημένοι ανά ομάδες στους γύρω-γύρω τοίχους που μετέφραζαν σε νότες τις κινήσεις των επισκεπτών.

«Αυτό το έργο ξεκίνησε για μένα ως εργαλείο που θα απευθύνεται σε χορογράφους και χορευτές προκειμένου να παράγουν μουσική με τις κινήσεις τους», ανέφερε ο ίδιος, «όμως σταδιακά έγινε ένα εύπλαστο όργανο, ένα μέσο που μπορεί να τροποποιηθεί και να εγκατασταθεί οπουδήποτε, κάνοντας τον κόσμο δημιουργό μουσικής μελωδίας». Αυτή τη λανθάνουσα μουσική συνθήκη ενεργοποίησε η χορεύτρια Ιωάννα Τουμπακαρη, επιτελώντας μια αυτοσχεδιαστική χορογραφία-διάλογο με τους αισθητήρες, τη μουσική, το χώρο αλλά και την… Πίνα Μπάους – λόγια της οποίας έκρυβαν μερικοί σένσορες.

Flux Laboratory Athens: Ένα φυτώριο πολιτισμού με κέντρο το σώμα γεννήθηκε στην Πλάκα - εικόνα 2
© Flux Laboratory

«Το σώμα είναι το πρώτο μέσο επικοινωνίας σε οποιοδήποτε τομέα», τόνισε η Σύνθια Οντιέ, αναφερόμενη στην ταυτότητα του Flux Laboratory Athens, το οποίο πρόκειται να ανοίγει τις πόρτες του τις ημέρες των καλεσμάτων, παρουσιάσεων ή δράσεων. Στόχος είναι ο χώρος, με σημείο εκκίνησης το σώμα και τα εκφραστικά μέσα που αναδεικνύουν τη δυναμική του, να φιλοξενήσει πρότζεκτ νέων δημιουργών που ξεχωρίζουν, να φέρει σε επαφή την εδώ σκηνή με εκείνη της Ελβετίας και γενικότερα να λειτουργήσει ως κόμβος επικοινωνίας των εικαστικών καθώς και δημιουργών από τον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών. Οι διασυνδέσεις που έχουν χτίσει όλο αυτό το διάστημα με δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς εντός και εκτός χώρας, πανεπιστήμια και ιδρύματα, θα λειτουργήσουν καταλυτικά.

Στο πρόγραμμα συγκαταλέγονται προβολές ταινιών που συνδυάζονται με ανοικτές συζητήσεις, εργαστήρια μεγάλης διάρκειας, residencies και άλλα πργράμματα, μέρος τον οποίων πρόκειται να φιλοξενηθεί στον όμορο υπόγειο του γωνιακού χώρου. Το Flux Laboratory Athens λειτουργεί μη κερδοσκοπικά.

iFlux Laboratory Athens | Αγγ. Γέροντα & Δαιδάλου 34, Πλάκα | Περισσότερες πληροφορίες για το χώρο και τις δράσεις εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.