Athens Photo World: Ένας θεσμός για το φωτορεπορτάζ γεννιέται αυτόν τον Ιούνιο, με έμβλημα τον Γιάννη Μπεχράκη

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου σημαντικού πολιτιστικού εγχειρήματος.

Athens Photo World: Ένας θεσμός για το φωτορεπορτάζ γεννιέται αυτόν τον Ιούνιο, με έμβλημα τον Γιάννη Μπεχράκη

Παρότι, ειδικά στην εποχή της κυριαρχίας του ίντερνετ, οι εικόνες είναι συνυφασμένες με την καθημερινή ενημέρωση όλων μας, τόσο που είναι αδύνατο να προσέξουμε μια είδηση αν δεν τη συνοδεύει το αντίστοιχο φωτογραφικό πλάνο, δεν έχει δοθεί στο φωτορεπορτάζ η σημασία που του αξίζει. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Athens Photo World, ένα πολυήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην τέχνη του φωτορεπορτάζ, που ξεκινά την πορεία του αυτό τον Ιούνιο και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ετήσιο θεσμό.

Για δέκα ημέρες, από τις 7 έως τις 16 Ιουνίου, επτά εκθέσεις και ποικίλες εκδηλώσεις διασπείρονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας –τοπόσημα, κτίρια και δημόσιους χώρους–, με πυρήνα το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στα νότια. Η κεντρική θεματική ακούει στον τίτλο «Καθημερινότητα στον Κόσμο» και τιμώμενος καλλιτέχνης για το Athens Photo World 2019 είναι ο πρόσφατα αποθανών Γιάννης Μπεχράκης.

«Προφανώς για φέτος το Athens Photo World είναι αφιερωμένο στο Γιάννη Μπεχράκη, αλλά και κάθε χρόνο θα είναι αφιερωμένο ουσιαστικά στο Γιάννη Μπεχράκη», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Δευτέρας (20/5), στο Δημαρχείο Αθηνών, η γενική συντονίστρια του φεστιβάλ, Χριστίνα Καλλιγιάννη, ανατρέχοντας στο χρονικό του εγχειρήματος. Η ιδέα για το φεστιβάλ ξεκίνησε από τον επίσης πολύ σημαντικό φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη.

Athens Photo World: Ένας θεσμός για το φωτορεπορτάζ γεννιέται αυτόν τον Ιούνιο, με έμβλημα τον Γιάννη Μπεχράκη - εικόνα 1
© Γιάννης Μπεχράκης

«Από το 2001 έβλεπα στα ταξίδια που έκανα στο Παρίσι ή στο Κατάρ πολλές εκθέσεις σε εξωτερικούς χώρους και σκεφτόμουν ότι έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο στην Αθήνα», ανέφερε ο ίδιος, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Όταν το έβαλε μπροστά το 2017, ύστερα από μερικά χρόνια που οι δύσκολες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν το επέτρεπαν, επικοινώνησε αμέσως με τον Μπεχράκη και εκείνος άρχισε να σχεδιάζει την παρουσία του στο φεστιβάλ.

«Λόγω της κατάστασης της υγείας του, ο Μπεχράκης ήξερε πως η παρουσίασή του στο Athens Photo World είναι η τελευταία και ήταν σημαντικό για εκείνον να δείξει τις φωτογραφίες που ήθελε», είπε ο Λευτέρης Πιταράκης από την οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ. Ως τιμώμενος καλλιτέχνης, ο Γιάννης Μπεχράκης κλέβει τα φώτα του Athens Photo World 2019 με την έκθεση ρετροσπεκτίβα «Eyewitness»: μια μεγάλη συλλογή των πιο δυνατών και επιδραστικών εικόνων-ορόσημα του σπουδαίου Έλληνα φωτοειδησεογράφου, με έμφαση το προσφυγικό που πολλούς είναι η πλέον ώριμή του περίοδος, ανοίγονται στον τέταρτο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος. Παράλληλα, μέρος από το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή Buddy Squires που ακολουθεί τον Γιάννη Μπεχράκη πρόκειται να προβληθεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Ανατρέχοντας στο δεκαήμερο πρόγραμμα του Athens Photo World, υπάρχουν πολλά σημεία να σταθούμε. Αρχικά, το World Press Photo 2019, ο πιο σημαντικός διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας, κάνει τον πρώτο σταθμό της ετήσιας περιοδείας του στην Αθήνα, στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ, και φέρνει αποστομωτικά κάδρα φωτορεπορτάζ από όλο τον κόσμο. Επίσης, σε συνεργασία με το δίκτυο πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, δημόσιοι χώροι του κέντρου της πόλης φιλοξενούν εξαιρετικές εικόνες καταξιωμένων Ελλήνων ή ξένων φωτορεπόρτερ, φέρνοντας κάτοικους και επισκέπτες αντιμέτωπους με την καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο – όπως στην πλατεία Συντάγματος, τον Εθνικό Κήπο ή την Τεχνόπολη κα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, επίσης, το μερίδιο που δίνεται σε νέους δημιουργούς να εκθέσουν τη δουλειά τους δίπλα σε καταξιωμένους φωτορεπόρτερ (χωρίς οικονομική επιβάρυνση), δημιουργώντας ένα γόνιμο διάλογο.

Athens Photo World: Ένας θεσμός για το φωτορεπορτάζ γεννιέται αυτόν τον Ιούνιο, με έμβλημα τον Γιάννη Μπεχράκη - εικόνα 2
© Maro Kouri

«Θέλουμε οι φωτογράφοι να έχουν ένα βήμα, άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα και δεν έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τα προσωπικά τους πρότζεκτ, να το κάνουν μέσω του φεστιβάλ», υπογράμμισε ο έμπειρος και βραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης. Στο παράλληλο πρόγραμμα του Athens Photo World, πέρα από το ντοκιμαντέρ με τη ζωή του Μπεχράκη, έχουμε ομιλίες καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών (όπως οι Λουίζα Γκουλιαμάκη και Νίκος Πηλός) και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η φωτοειδησεογραφία σήμερα» (9/6, ΚΠΙΣΝ).

Αξίζει να αναφερθεί πως το φεστιβάλ εισάγει δυο νέα βραβεία στον τομέα του φωτορεπορτάζ, το διεθνές Βραβείο «Yannis Behrakis» (με έπαινο 15 χιλιάδες ευρώ) και το Βραβείο Athens Photo World για πολίτες που ζουν σε Ελλάδα και Κύπρο (5.000 ευρώ έπαθλο). Το σύνολο της φετινής διοργάνωσης Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

iAthens Photo World | 7-16/6 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.