Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/5)

Μεγάλη γιορτή πολιτισμού με δεκάδες μουσειακές δράσεις, δυναμικά χορευτικά φεστιβάλ και ενδιαφέρουσες ομιλίες περί Ευρώπης έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/5)

Ενόψει των Ευρωεκλογών αλλά και της γενικότερης συζήτησης που αναπτύσσεται πάνω στο ρόλο και την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το CineDoc ανοίγει διάλογο για τη σχέση πολίτη-ένωσης με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Citizen Europe». Συγκεκριμένα, την Τρίτη 21/5 (7.30 μ.μ.), η δημοφιλής κινηματογραφική διοργάνωση μεταφέρει τις δράσεις της στο Ινστιτούτο Γκαίτε και, πέρα από την προβολή της σκηνοθετικής δουλειά των Αγγελικής Αριστομενοπούλου και Ανδρέα Αποστολίδη, διοργανώνεται ντιμπέιτ με θέμα «Πρέπει οι 6 μήνες στο Erasmus να είναι υποχρεωτικοί για όλους τους Ευρωπαίους;» ανάμεσα σε φοιτητές της Νομικής Αθηνών και της ΑΣΟΕΕ, με συντονιστές την Κάρολιν ΜακΦάρλαντ της οργάνωσης Common Vision και τον δημοσιογράφο Ντέμιαν ΜακΚον Ούλαντ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance μπαίνει δυναμικά στην ενδέκατη χρονιά και τη δεύτερη δεκαετία του, κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους σωματικής έκφρασης, επικοινωνίας και πειραματισμού, με ένα πρόγραμμα έως τις 26 του μηνός. Με πάγιο στόχο τη σύνδεση του χορού με τις υπόλοιπες τέχνες αλλά και τη διάδοση της σωματικής έκφρασης στο κοινό, το φεστιβάλ εστιάζει φέτος στον ήχο που πηγάζει από την κίνηση του χορευτή αλλά και τις προσλαμβάνουσες του θεατή πάνω στην ηχητική του σώματος. Το βασικό μέρος του προγράμματος σημειώνεται από τις 23 έως τις 26 του μηνός, στο θέατρο Κιβωτός. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/5) - εικόνα 1

Ως γνωστόν, η 18η Μαΐου είναι μια από τις καθιερωμένες ημέρες που γιορτάζει ο πολιτισμός. Όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων συγχρονίζει εκατοντάδες πόλεις με ένα ευρύ κύμα δωρεάν εκδηλώσεων δωρεάν καλεσμάτων, που έχουν στο κέντρο τα μουσεία. Φέτος, αν και το τιμώμενο ίδρυμα είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το πρόγραμμα που οργανώνει είναι στους χώρους του εκτός Αθηνών, η πόλη μας προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για βόλτα αυτό το Σάββατο. Δείτε όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε εδώ.

Μήπως ήρθε η ώρα να δεις την Αθήνα αλλιώς; Την Κυριακή 19 Μαΐου παίρνουμε το χάρτη ανά χείρας και ανακαλύπτουμε θησαυρούς περασμένων δεκαετιών, στον ανοιχτό περίπατο των atenistas, από τις 11 το πρωί. Στην ενδέκατη εκδοχή του, το Open Walk Athens σε προσκαλεί να γνωρίσεις άγνωστα σημεία του Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, αλλά και να δεις με άλλο μάτι ιστορικά κτίρια και καταστήματα που προσπερνάς καθημερινά. Σημείο εκκίνησης του περιπάτου η συμβολή των πεζοδρόμων Αιόλου και Βύσσης.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/5) - εικόνα 2

Τι γνωρίζεται για τον ουκρανικό πολιτισμό, τις γεύσεις και τις μυρωδιές αλλά και τη φιλοσοφία αυτής της χώρας; Το 1ο Ουκρανικό Φεστιβάλ δίνει Ραντεβού στη Φωκίωνος, στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, το Σάββατο 17 του μηνός: εργαστήρια πλεξίματος και δημιουργίας παραδοσιακών αντικειμένων με μαλλί και άχυρο, παραδοσιακά πιάτα και οι ιστορίες τους, τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα σας περιμένουν από τις 12 το μεσημέρι, σε μια μεγάλη πολύχρωμα και ανοιχτόκαρδη γιορτή.

Έτοιμοι για μια ακόμη ανοιχτή πρόβα με την Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» σε αυτό το όμορφο τοπόσημο της Κυψέλης; Συνεχίζοντας τη συνεργασία του με την ορχήστρα, το Impact Hub Athens στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης ηχεί σε μουσικούς ρυθμούς προκλασικής και κλασικής εποχής, αυτή τη Δευτέρα (20/5), στις 9 το βράδυ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (18-24/5) - εικόνα 3

Δέκα χρόνια συμπληρώνει το T.A.F., ο δραστήριος χώρος στο Μοναστηράκι, και το γιορτάζει φιλοξενώντας ποικίλα πράγματα την ημέρα της επετείου, στις 19 Μαΐου: έκθεση με έργα φωτογράφων που έχουν ως βάση την Αθήνα και αποτυπώνουν στο κάδρο τους την επαρχεία («The Provinces»), παρουσίαση από ενθύμια/ υλικά από την πορεία του χώρου, πολυσυλλεκτικό Dj set από την ομάδα των resident του T.A.F με jazz, funk, afro και house μουσικές, καθώς και ειδικά cocktails για το event έρχονται από το μεσημέρι.

«Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης» είναι η θεματική που πιάνει ο γνωστός καθηγητής Φρανσουά Εράν, στο πλαίσιο της δεύτερης διάλεξης του κύκλου Collège de France, στο Μέγαρο Μουσικής. Συνυπολογίζοντας τη διαφορετική μεταχείριση των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ερευνητής/ ακαδημαϊκός θα επιχειρήσει να εξηγήσει τους βασικούς άξονες των μεταναστευτικών πολιτικών στην Ευρώπη και τους λόγους που τις συντηρούν. Ραντεβού την Τρίτη 21 Μαΐου (7 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει μιάμιση ώρα πριν την ομιλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.