Το TEDxAthens κλείνει 10 χρόνια και επιμένει να ψάχνει την ανθρώπινη μεταβλητή «x» που φέρνει την αλλαγή

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για την επετειακή διοργάνωση του μεγαλύτερου TEDx της πόλης.

Το TEDxAthens κλείνει 10 χρόνια και επιμένει να ψάχνει την ανθρώπινη μεταβλητή «x» που φέρνει την αλλαγή

Πριν από δέκα χρόνια, μια ολιγομελής ομάδα εθελοντών έφερε για πρώτη φορά τη λογική του TED στην Αθήνα, διοργανώνοντας το 1ο TEDxAthens σε ένα μικρό χώρο, με ελάχιστους ομιλητές και εκατόν πενήντα άτομα κοινό, οι οποίοι μάλιστα είχαν προαγοράσει τα εισιτήριά τους προτού ανακοινωθούν τα ονόματα της διοργάνωσης. Φτάνοντας στο σήμερα, το πολλαπλάσιο μέγεθος του συνεδρίου –εκατόν πενήντα άτομα είναι μονάχα η οργανωτική ομάδα πλέον– αποδεικνύει την ανάγκη του κοινού να ακούει όμορφες ιστορίες, να εμπνέεται και να προχωράει τη σκέψη του.

Υπό τη θεματική «The State of X», το 10ο TEDxAthens επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την 1η του Ιουνίου και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα 18 συνολικά ορών, που πέρα από πολύ δυνατούς προσκεκλημένους ομιλητές, διανθίζει το παραδοσιακό φορμά του συνεδρίου με την άμεση εμπλοκή του κοινού.

«Με αφορμή αυτό το επετειακό ορόσημο, θέλουμε να κινηθούμε εντός μια εικοσαετίας, μιλώντας τόσο για τη δεκαετία που πέρασε, πόσο άλλαξε ο κόσμος που το παρακολουθεί μέχρι σήμερα και πώς φτάσαμε ως εδώ, όσο και για τη δεκαετία που έρχεται», είπε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης 7/5) ο Δημήτρης Καλαβρός- Γουσίου, επιμελητής και ιδρυτής του TEDxΑthens, αναφερόμενος στο διαρκή στόχο της διοργάνωσης να παρουσιάζει στους ακροατές ιστορίες που προσπαθούν να μαντέψουν πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας τα επόμενα χρόνια. «Ο άγνωστος παράγοντας “x”, η παράμετρος που κάποιοι από εμάς κρύβουμε μέσα μας και κάνει όσους την έχουν να φέρνουν την πρωτοπορία και την εξέλιξη, είναι αυτό που ψάχνουμε», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κόκκορης, director του TEDxAthens.

Το TEDxAthens κλείνει 10 χρόνια και επιμένει να ψάχνει την ανθρώπινη μεταβλητή «x» που φέρνει την αλλαγή - εικόνα 1

Σημειώνοντας το περσινό ρεκόρ των 1.800 θεατών, το TEDxAthens επιστρέφει στους τρεις χώρους του Κέντρου Πολιτισμού στα νότια, στην Κεντρική Σκηνή και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως και στο Lab, ενώ ένα μέρος των δράσεων πρόκειται να λάβει χώρα έξω από το κτίριο – ή πιο σωστά στη διαδρομή μέχρι να φτάσεις σε αυτό. Για να τα πάρουμε από την αρχή, μιλάμε για ένα δεκαοκτάωρο πρόγραμμα με δώδεκα κεντρικούς ομιλητές αλλά και παράλληλες δράσεις (ερωτήσεις από το κοινό, εκθέσεις, επετειακά δρώμενα κά), περφόρμ παρουσιάσεις και εργαστήρια σαράντα ατόμων, στα οποία έχει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία να σταθείς.

Με κεντρικό παρουσιαστή (για ακόμη μια χρονιά) το βιτριολικό stand up κωμικό Δημήτρη Δημόπουλο, στη σκηνή ανεβαίνει ο Άρον Γκάντι, εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, που έζησε με τον παππού του για αρκετά χρόνια και διδάχτηκε βαθιά από τη φιλοσοφία του, ενώ πλέον είναι συγγραφέας και πρόεδρος του ακτιβιστικού Gandhi Worldwide Education Institute υπερασπιζόμενος τη μη βία και τη στήριξη σε παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης, έρχεται ο βραβευμένος με Grammy Κρίστοφερ Κίνγκ, που συν τοις άλλοις έχει μια βαθιά σχέση αγάπης με το ηπειρωτικό μοιρολόι, ο γνωστός Ινδός σκηνοθέτης Ουνταγιάν Πρασάντ και η επιχειρηματίας/ τεχνολόγος Λίζα Λανγκ που παντρεύει μόδα και τεχνολογία φτιάχνοντας ρούχα μέσω 3D εκτύπωσης, ενώ ακόμη περισσότερες εκπλήξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες που θα ανακοινωθούν τα υπόλοιπα ονόματα.

Το TEDxAthens κλείνει 10 χρόνια και επιμένει να ψάχνει την ανθρώπινη μεταβλητή «x» που φέρνει την αλλαγή - εικόνα 2

Μια επετειακή διοργάνωση, βέβαια, χαίρει περισσότερης προσοχής – γεγονός που αποδεικνύεται από τις παραγωγές που ετοιμάζει το TEDxAthens για φέτος. Για δεύτερη φορά μέσα στη δεκαετή πορεία του μπαίνει πίσω από τις κάμερες και ολοκληρώνει ένα εικοσάλεπτο περίπου ντοκιμαντέρ, με θέμα τη σύγχρονη ταυτότητα της πρωτεύουσας, τη «νέα Αθήνα»: παραδείγματα ανθρώπων από το χώρο του τουρισμού, της εστίασης, των νεοφυών επιχειρήσεων κά που φέρνουν την αλλαγή μιξάρονται με όμορφα αστικά πλάνα, προσδοκώντας στην προβολή ενός νέου (τουριστικού) αφηγήματος για την Αθήνα (παραγωγή Cosmote TV). Παράλληλα, μια pop up έκθεση αφιερώνεται στους Πέτρο και Κωνσταντίνο Σοφικίτη, φωτογράφους που όλα αυτά τα χρόνια καλύπτουν τη διοργάνωση, φέρνοντας αποστομωτικά κάδρα από τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας. Τέλος, ένα επετειακό λεύκωμα με σημαντικές στιγμές του TEDxAthens θα είναι διαθέσιμο στο φετινό event.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο στόχος της βιωσιμότητας για τη διοργάνωση καθ’ αυτή τονίζεται ακόμη περισσότερο φέτος, μια και διαρθρώθηκε συγκεκριμένη ομάδα για να συντονίσει τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος το τριήμερο. Πέρα από τα ανακυκλώσιμα σκεύη προσφοράς του φαγητού και την αντίστοιχη προνοητικότητα στα δώρα των χορηγών (τσάντες, υλικά κλπ), η μετακίνηση των ομιλητών θα γίνει με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ μια συνεργασία-έκπληξη πρόκειται να δώσει χώρο σε πρωτοποριακές eco-friendly ιδέες μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Όπως κάθε χρόνο, το κεντρικό κομμάτι των ομιλιών (οι δεκατρείς που θα λάβουν χώρα στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ) πρόκειται να αναμεταδίδεται διαδικτυακά με live stream.

i10ο TEDxAthens | Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» | 1/6 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.