Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (4-10/5)

Αφιέρωμα στον κινέζικο κινηματογράφο, ανοιχτά πάρτι αφιερωμένα στο χιπ χοπ, νεανικά φεστιβάλ και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (4-10/5)

Μια καλή ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τον κινεζικό κινηματογράφο έρχεται από τις 5 έως τις 8 Μαΐου στο σινέ Αθήναιον. Με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, η Κινηματογραφική ένωση της Κίνας φέρνει το Φεστιβάλ Κινεζικού Κινηματογράφου, με μία ταινία ανά ημέρα: η κωμωδία «Γκαντέμηδες» που ακολουθά τα ευτράπελα ανάμεσα σε δύο εγκληματίες και έναν αστυνομικό (5/5, 9 μ.μ.), το συγκινητικό έργο «Άσπρο Πάτο» (6/5, 6 μ.μ.), το «Νησί» σε ένα ερημικό νησί μετά από ένα κατακλυσμικό γεγονός (7/5, 6 μ.μ.) και το animation «Λευκό Φίδι» με τον κλασικό κινέζικο μύθο αγάπης μεταξύ ενός πνεύματος φιδιού και ενός κυνηγού φιδιών (8/6, 6 μ.μ.).

Η Ομάδα Πολιτισμού της Δ.Κ. Δροσιάς του Δήμου Διονύσου αφιερώνει μια βραδιά στην αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα Δώρα Μασκλαβάνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου». Η ταινία που επιλέχθηκε για να προβληθεί δεν είναι άλλη από την «Πολυξένη», το έργο που αποτέλεσε την ελληνική πρόταση για τις υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Όσκαρ του 2019: μια ιστορία που μας μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη των αρχών της δεκαετίας του ’70, όπου η νεαρή Πολυξένη (από την εξαιρετική Κάτια Γκουλιώνη), υιοθετημένη από ένα ζευγάρι ευκατάστατων Κωνσταντινουπολιτών, καλείται να τα βγάλει πέρα όταν πεθαίνει ο πατέρας της. Η προβολή είναι τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς (Γρ. Λαμπράκη 19), με την παρουσία της σκηνοθέτιδας και συντελεστών της ταινίας.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (4-10/5) - εικόνα 1

Με μια λύρα και ένα ούτι πλάι στο πιάνο, το μπάσο και τα τύμπανα, οι παραδόσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου συναντούν την κλασική μουσική – όλα σε ένα τζαζ στροβίλισμα. Μιλάμε, φυσικά, για το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου και τη δουλειά «Metamodal» που παίρνει το λόγο στο επόμενο Jazz Chronicles του Νιάρχου. Αυτή την Κυριακή (5/5, 9 μ.μ.) το γκρουπ ανεβαίνει στη σκηνή του Φάρου και παρουσιάζει το νέο αυτό άλμπουμ (που έκανε ντεμπούτο επί σκηνής τον Φλεβάρη στην επετειακή συναυλία της ECM Records) αλλά και κομμάτια από τον πρώτο του δίσκο, μέσω του αυτοσχεδιασμού και της αλληλεπίδρασης των μουσικών επί σκηνής.

Το Σάββατο 4 του μηνός, η κουλτούρα του χιπ χοπ γιορτάζει στο Κιούμπρικ (Ανδρέα Μεταξά 12). Το συνεργατικό καφενείο στα Εξάρχεια συγκεντρώνει δυνατά ονόματα πίσω από τα ντεκς, όπως η Μαρίνα από τους Στίχοιμα, και παίρνουν το μικρόφωνο οι Twinsanity, ο Explicit και ο Phyrosun μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα θα παίζουν γκράφιτι 1 vs 1 μάχες με πάνω από δεκαπέντε συμμετέχοντες. Από το πάρτι «Εκπροσωπώ: μία ημέρα για την κουλτούρα του hip hop» δεν λείπουν μπαζάρ βινυλίων, προβολές με κινηματογραφικό υλικό σχετικό με τη ραπ μουσική και τη φιλοσοφία της, όπως και διαθέσιμα συλλεκτικά μπλουζάκια.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (4-10/5) - εικόνα 2

Παράλληλα με τη φωτογραφική έκθεση του Λάμπρου Λιάβα «Υεμένη Πρόσωπα: Η Ευδαίμων Αραβία πριν τον εμφύλιο», ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα δωρεάν δράσεων αρθρώνεται στο νεοκλασικό κτήριο του Πολυχώρου Trii Art (πεζόδρομος Δράκου 9, Κουκάκι): μουσικές αφηγήσεις, συζητήσεις και διαλέξεις, συναυλία αραβικής μουσικής κά πυροδοτούν το θέμα της Υεμένης στο σήμερα. Ημέρα έναρξης είναι η Τετάρτη 8 του μηνός με μουσικό δρώμενο από την ομάδα κρουστών Groovy Caravan (8 μ.μ.). Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Παρά το πρόταγμα της δικτύωσης και της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αυστηρή στη μεταναστευτική πολιτική της, αποκλείοντας μεγάλο μερίδιο ανθρώπων με υψωμένα σύνορα και φράχτες. Με στόχο να ακουστεί η φωνή τους στο δημόσιο λόγο ενόψει και των εκλογών, μια ομάδα από ακτιβιστές/ οργανισμούς/ πολίτες ξεκίνησε την καμπάνια «European May – Another Europe is in the Making», προγραμματίζοντας εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ασκώντας κριτική σε διάφορα γκρίζα σημεία της ένωσης. Η αθηναϊκή εκδήλωση οργανώνεται αυτό το Σάββατο από την Inter Alia, μαζί με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες από την πόλη, και έχει ως σύνθημα την «Ελευθερία της Κίνησης»: συναυλίες και παραστάσεις έρχονται στην πλατεία Βικτωρίας, από τις 5 το απόγευμα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (4-10/5) - εικόνα 3

Η νεολαία έχει την τιμητική της σε ένα φρέσκο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που σκάει μύτη στη Νέα Φιλαδέλφεια, φιλοδοξώντας να αναπτυχθεί σε ετήσιο σημείο αναφοράς. Το Youth Festival, ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες και διοργανώνεται από το Connect Your City (μέρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΙΑΣΙΣ), έρχεται το Σάββατο 4 του μηνός προγραμματίζοντας μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις υπό τον τίτλο «Act»: χορευτικές κόντρες, λεκτικά debate μπροστά σε κριτική επιτροπή, street art δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κά. Ραντεβού στο ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» (Λεωφ. Δεκελείας 127, Νέα Φιλαδέλφεια) από τις 2 το μεσημέρι.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (4-10/5) - εικόνα 4

Πώς σχετίζονται οι αισθήσεις με τη γραφή και τη γλώσσα; Συνεχίζοντας τις δυνατές προτάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το TAF / the art foundation φιλοξενεί την ομάδα «Labirinto: Culture e Civilta’ Mediterranee» και μας προκαλεί να πειραματιστούμε με την ακοή και τη μεταγραφή αυτής σε κάποιο στέρεο υλικό. Αυτό το Σάββατο (4/5, 11 π.μ.), οι Άννα Παγκάλου (μέτζο σοπράνο- voice performer / educator) και Ανάργυρο Δενιόζο (συνθέτης – εκπαιδευτής) δρομολογούν μια εξάωρη βουτιά στη σχέση μουσικής-γλώσσας που περνά από την αποτύπωση ως πρακτική στην γραφή ως αφετηρία δημιουργίας νέων μουσικών αντικειμένων, μέχρι τη σημειολογία και τη μικρότερη μονάδα σε αυτήν. Συμμετοχές στο info@labirintoculturacivilta.org.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», η δράση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που ανανεώνει το ραντεβού της κάθε χρόνο από το 2012, επιστρέφει στην πόλη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μπαίνει στο ρυθμό. Από τις 9 έως 12 Μαΐου, το ιστορικό μουσείο πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας μας καλεί να συνδυάσουμε πολιτισμό και περιβάλλον, σε μερικά δρώμενα που καλύπτουν επισκέπτες κάθε ηλικίας: ενδιαφέρουσες θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή και διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά 6-9 αλλά και 9-12 ετών περιμένουν το κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.