Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/4-3/5)

Πέρα από την κατάνυξη της θρησκευτικής κορύφωσης, πρωτομαγιάτικες γιορτές γεμάτες μουσική και κέφι, αρχιτεκτονικές συζητήσεις και παραδοσιακά ανταμώματα έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/4-3/5)

Ποιος είπε ότι η Αθήνα δεν έχει τα δικά της μυστικά για τα τελετουργικά του Πάσχα; Από γραφικά ξωκλήσια σε ψηλούς λόφους του κέντρου και μεγάλους ναούς για εντυπωσιακές περιφορές, μέχρι εκκλησάκια που φέρνουν αέρα χωριού λίγα μέτρα μακριά από την πολύβουη καρδιά της πόλης ή εναλλακτικές προτάσεις με έθνικ χαρακτήρα, το μυσταγωγικό πρόφίλ της πρωτεύουσας αποκαλύπτεται στην κορύφωση της Λαμπρής. Δείτε τις πιο κατανυκτικές επιλογές εδώ.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο δήμος Αμαρουσίου γιορτάζει για ακόμη μια χρονιά με ένα μουσικοχορευτικό παραδοσιακό γλέντι στον Υπαίθριο χώρο του Αμαλίειου (Λεωφ. Κηφισίας 219). Οι παραδοσιακοί ερμηνευτές Θεόφιλος, Ειρήνη Λεγάκη, Κώστας Σκόνδρας και Λάκης Χαλκιάς και η επταμελής ορχήστρα τους αναλαμβάνουν δράση και ανεβάζουν το κέφι με τραγούδια λαϊκά, δημοτικά και νησιώτικα, ενώ χορευτικές ομάδες του δήμου μπαίνουν στο κέντρο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/4-3/5) - εικόνα 1

Την Πρωτομαγιά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Νιάρχο. Αν τα χιλιάδες στρέμματα με ανθισμένα λουλούδια και δέντρα δεν είναι αρκετά για να δελεάσουν τη βόλτα σας, το πρόγραμμα που ετοιμάζει θα μεταπείσει και τους πιο δύσπιστους. Για να αρχίσουμε με τα μουσικά, έρχονται οι The Burger Project και οι The Jaguar Bombs: δύο αγαπημένα γκρουπ, οι μεν έτοιμοι να γεφυρώσουν κοινό και stage με ρυθμικά, μελωδικά και κινητικά παιχνίδια, οι δε με όλες τις ένοχες απολαύσεις που κρατάμε από την εφηβεία μας – από The Backstreet Boys, Britney Spears και Madonna μέχρι Elvis και Sonics. Παράλληλα, ξεναγήσεις, ανοιξιάτικα παιχνίδια, συμμετοχικά χορευτικά και πολλά ακόμη περιμένουν επισκέπτες κάθε ηλικίας. Η γιορτή ξεκινάει στις 10.30 το πρωί.

Ο δήμος Νέας Σμύρνης δεν γιορτάζει απλά την ημέρα της Πρωτομαγιάς αλλά απλώνει εκδηλώσεις για πάνω από μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από 3 του μηνός το πρόγραμμα ξεκινάει με Φεστιβάλ Καραγκιόζη –που συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια–, φιλοξενώντας παραστάσεις στην κεντρική πλατεία, ενώ τις επόμενες μέρες πετυχαίνουμε από φωτογραφικές εκθέσεις με καρέ από το αστικό τοπίο της περιοχής μέχρι συναυλίες αφιερωμένες στην ιστορία της πόλης. Ανάμεσα στα πιο γκράντε, στις 8 του μηνός έρχεται η Άννα Βίσση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/4-3/5) - εικόνα 2

Οι συζητήσεις για την αρχιτεκτονική στο Σταύρος Νιάρχος δεν γνωρίζουν Πάσχα και γιορτές. Στο δεύτερο και τελευταίο κομμάτι από τον κύκλο ομιλιών με τον αρχιτέκτονα-καθηγητή του ΕΜΠ, Τάση Παπαϊωάννου, την Τρίτη του Πάσχα, μιλάμε για την «Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, ένα σχεδίασμα». Η σύγχρονη ελληνική πόλη αλλάζει ραγδαία και επεκτείνεται άναρχα χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, εκφράζοντας στο χώρο τον τρόπο ζωής της νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας. Πώς προχώρησε η αλλαγή έως σήμερα; Ραντεβού στις 7 το απόγευμα στον Πύργο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/4-3/5) - εικόνα 3

Ανέκαθεν για τη χριστιανική θρησκεία, η τέχνη ήταν ένα επικοινωνιακό και φαντασιακό εργαλείο, προσφέροντας στο παγκόσμιο πολιτισμό εξαιρετικά δείγματα αποτύπωσης ή τεχνοτροπίας. Το φουαγιέ του πρώτου ορόφου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αποκτά κατανυκτική ατμόσφαιρα για τις επόμενες ημέρες. Επιλεγμένα έργα από την ιδιωτική συλλογή του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Δημήτρη Ταλαγάνη, με ρώσικες μεταβυζαντινές εικόνες του 17 ου -19 ου αιώνα, ανοίγονται στο κοινό και αναδεικνύουν την αξία της ορθόδοξης εικονογραφίας. Ο συμβολισμός των Παθών πρωταγωνιστεί στις εικόνες που συνθέτουν το αφιέρωμα «Ελλήνων Ανάστασις -Εξ ερειπίων άρξασθαι», το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε όλη την πασχαλινή περίοδο (εκτός 28 & 29/4).

Μετά από διάφορες περιοχές της Αθήνας από το ’13, το πρότζεκτ κοινωνικής τέχνης της Ελένης Πολυχρονάτου έχει γίνει γνωστό σε αρκετό κόσμο: καλώντας νέους δημιουργούς να φτιάξουν λειτουργικά γλυπτικά έργα πάνω σε συγκεκριμένο φορμά, πρωτότυπες κρεμάστρες τοποθετούνται σε δρόμους και καλούν περαστικούς ή επισκέπτες να κρεμάσουν τρόφιμα και υλικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τώρα το πρότζεκτ έρχεται στο Δήμο Βριλησσίων και –όπως είναι το εθιμοτυπικό– προτού τα έργα-κρεμάστρες μοιραστούν στις αστικές γωνιές, παρουσιάζονται σε μια έκθεση. Οι δώδεκα νέες δημιουργίες σας περιμένουν στην Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος, στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (Υμηττού 57, Βριλήσσια, 2106095505), έως 6 Μαΐου.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (27/4-3/5) - εικόνα 4

Από 1η μέχρι τις 5 Μαΐου, ο Πόντος γιορτάζει και τιμά τη μνήμη του στο πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Σε μία από τις περιοχές που ιστορικά συγκέντρωσε μεγάλο ποσοστό Ποντίων μετά από τον ξεριζωμό τους, η παράδοση ανανεώνει το ραντεβού της κάθε χρόνο με το Παμποντιακόν Πανοΰρ: θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, παραδοσιακοί χοροί, θρησκευτικά τελετουργικά και ταφικά έθιμα κρατούν ζωντανή την ποντιακή ταυτότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.