«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων

Εταιρίες και υψηλόβαθμα στελέχη συμπράττουν σε μια πρωτοβουλία που παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση εκ των έσω σε Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού. Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου.

«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων

Μέσα σε μια οκταετία, από το 2008 έως το 2016, πάνω από 450 χιλιάδες Έλληνες άφησαν τη χώρα, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες (και μέλλον) στο εξωτερικό. Η οικονομική αβεβαιότητα που ξέσπασε με την κρίση, η διαφθορά του κράτους καθώς και η έλλειψη αξιοκρατίας συνεχίζουν να οδηγούν μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό εκτός συνόρων, και οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι άνθρωποι με άριστο επίπεδο σπουδών και εξειδικευμένες γνώσεις. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από την πρόσφατη έρευνα της ICAP People Solution, μιας έγκριτης εταιρείας που τα τελευταία χρόνια καταγράφει το φαινόμενο, μόλις το 8% των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών δεν έχει κανένα πτυχίο, ενώ ο αριθμός αυτών που κατέχουν υπεύθυνη θέση αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλοι τους αναπολούν την πατρίδα και ισχυρίζονται πως θα γυρνούσαν αν εξασφάλιζαν αντίστοιχες εργασιακές συνθήκες και αποδοχές.

Με αυτά τα στατιστικά δεδομένα κατά νου, μια νέα πρωτοβουλία επιχειρεί να μετατρέψει το λεγόμενο Brain Drain σε «Brain Regain». Έτσι ονομάζεται η εθελοντική προσπάθεια που ξεκίνησαν πέντε στελέχη από επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά, προσπαθώντας να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού που θέλουν να επαναπατριστούν. «Μέσα από μια ευρεία συμμαχία εταιρειών και στελεχών θέλουμε να διαμορφώσουμε κανάλια επανασύνδεσης‧ χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, στη συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη Τρίτη (16/4), στο μουσείο Κυκλαδικής. Αυτό που ουσιαστικά φτιάχνει το «Brain Regain» είναι μια πλατφόρμα για να παρέχει στοχευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού από τους ειδήμονες του χώρου: αυτούς που βρίσκονται μέσα στις ελληνικές εταιρείες.

«Brain Regain»: Μια συμμαχία για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων - εικόνα 1
Από αριστερά: Γιάννης Παπαχρήστου (Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου Coca-Cola Τρία Έψιλον)Κωνσταντίνος Κεσεντές (Πρόεδρος ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε), Θεόδωρος Κοτιώνης (Διευθύνων Σύμβουλος Ogilvy Greece), Ευάγγελος Μαρνέρης (Διευθύνων Σύμβουλος AIMS International Hellas A.E., Στάθης Ποταμίτης (Διευθύνων Εταίρος PotamitisVekris Law Partnership)

«Τα δύο βασικά εμπόδια που μπορούμε να ξεπεράσουμε είναι η άγνοια για την αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον της χώρας γενικότερα, καθώς και η απόσταση ανάμεσα σε όποιον ζει στο εξωτερικό και τους κλάδους που μέσα στα χρόνια της κρίσης στάθηκαν δυνατοί», εξήγησε ο Θεόδωρος Κοτιώνης, διευθύνων σύμβουλος της Ogilvy Greece. Κάθε μία από τις εταιρείες που είναι μέσα στο δίκτυο της «Brain Regain» δεσμεύεται να διαθέσει συγκεκριμένο αριθμό ανώτατων στελεχών ως μέντορες. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες του εξωτερικού κάνουν μια αίτηση στην ιστοσελίδα του δικτύου, επισυνάπτοντας το βιογραφικό και το LinkedIn προφίλ τους, και ανάλογα με το επαγγελματικό τους πεδίο βρίσκεται ο κατάλληλος μέντορας που θα τους λύσει τις απορίες.

Σε δεύτερη φάση, οι δύο πλευρές έρχονται σε επαφή και κανονίζουν διαδικτυακές διασκέψεις. Το πρόγραμμα της κάθε καθοδήγησης διαρκεί τρεις μήνες και περιέχει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις. Σε αυτό το διάστημα, ο επαγγελματίας που εργάζεται στο εξωτερικό ενημερώνεται εκ των έσω για τις εγχώριες εξελίξεις στον κλάδο του, δικτυώνεται με την αφρόκρεμα των εδώ επιχειρήσεων και καθοδηγείται για την αναζήτηση του νέου εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ η υποστήριξή του από το μέντορα συνεχίζεται και κατά την επάνοδό του στην Ελλάδα.

Το εναρκτήριο δίκτυο της αποτελείται από 16 εταιρείες διαφόρων κλάδων (τροφίμων, ασφαλιστικού, τηλεπικοινωνίας, χρηματοπιστωτικών κά) και πλαισιώνεται από μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που λειτουργούν ως πρεσβευτές του εγχειρήματος. Στόχος είναι η προσπάθεια να διαχυθεί σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται, προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλοι μέντορες για κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο.

i Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία «Brain Regain» θα βρείτε στο www.brainregain.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.