Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Η Αθήνα τιμά την πολιτιστική της κληρονομιά και απλώνει δεκάδες ευκαιρίες για βόλτες σε σημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, η επέτειος που τηρείται ευλαβικά σε δεκάδες χώρες από το έτος του 1983 όταν ορίστηκε στη γενική συνέλευση της UNESCO, επιστρέφει και παρασύρει την Αθήνα σε μια γιορτή πολιτισμού με ελεύθερη είσοδο. Την Πέμπτη 18 Απριλίου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους χωρίς χρηματικό αντίτιμο, επιχειρώντας να έρθουν ένα βήμα κοντύτερα στη σύγχρονη ζωή, σε παλιούς και νέους επισκέπτες.

Πρώτος στη λίστα των μνημείων, φυσικά, είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης. Ο «Ιερός Βράχος» που κρατούσε την πόλη οχυρωμένη τα αρχαία χρόνια, με τα αμύθητης σημασίας αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής στην έκτασή του, ανάμεσά τους και ο εμβληματικός Παρθενώνας, καθώς και το Ιερό του Διονύσου στη νότια πλευρά του λόφου, διεκδικούν τους περισσότερους επισκέπτες. Σε κοντινή απόσταση, ο χώρος-υπαίθριο μουσείο του Κεραμεικού –ένα πολύ γοητευτικό πλην παραγνωρισμένο μνημείο– περιμένει να το ανακαλύψουμε: σαράντα πέντε στρέμματα με μοναδικά έργα γλυπτικής, κεραμικά και ίχνη από τα αρχαία τείχη μεταφέρουν τον επισκέπτη ακριβώς στο ίδιο επίπεδο που περπατούσαν οι Αθηναίοι στη κλασική εποχή. Ανάμεσα στους βαρυσήμαντους χώρους ελεύθερης εισόδου είναι η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Σούνιο και πολλά ακόμη.

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων - εικόνα 1

Επίσης, τα μουσεία του κράτους συμμετέχουν στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, πολλαπλασιάζοντας τις επιλογές για την Πέμπτη. Από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της περιόδου είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο πέρα από τα 11.000 και πλέον μόνιμα εκθέματα-πανόραμα αρχαίου πολιτισμού φιλοξενεί την περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εστιάζοντας στην έννοια του αρχαιοελληνικού κάλλους, καθώς και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με την ιστορία/ τέχνη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στις μόνιμες προθήκες, και τη συλλογή «Σπασμένη Ιστορία» του Παύλου Σάμιου (μια ανατρεπτική θέαση των γνωστότερων έργων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παρακαταθήκης πάνω σε χαρτόκουτα) στο χώρο των περιοδικών παρουσιάσεων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Πολιτισμού αφιερώνει τη φετινή επέτειο στα παιδιά και το δημιουργικό διάλογο με τη νέα γενιά, σημειώνοντας μια συνάντηση ανήμερα της επετείου. Το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου (10 π.μ.), η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, θα συναντήσουν μαθητές δημοτικών σχολείων στην Ακρόπολη.

Σε κάθε περίπτωση (πλην των αναφερθέντων), επικοινωνήστε με το μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο πριν την επίσκεψή σας, προκειμένου να επιβεβαιώσετε την ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ακρόπολη

  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως, Ιερόν Διονύσου

είσοδος από Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ρωμαϊκή Αγορά

Πελοπίδα και Αιόλου τέρμα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού

Ερμού 148
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Άρεως 3 & Αδριανού, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.