Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/4)

Λεκτικά ταξίδια που ξεκινούν από την Κοιμωμένη του Χαλεπά, καλεσμένοι του περίφημου MoMA και ασυναγώνιστες ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά διαμάντια έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/4)

Η μουσική καινοτομία πρωταγωνιστεί για ένατη συνεχόμενη χρονιά στο Borderline Festival και ο ήχος απλώνεται από τη Βυρηττό μέχρι τη Στέγη. Ανάμεσα στις δεκάδες δράσεις, βρίσκουμε την οπτικοακουστική εγκατάσταση «Murmur» της Νορβηγίδας Maia Urstad που εκτίθεται με ελεύθερη είσοδο στο φουαγιέ του τέταρτου ορόφου. Πρόκειται για μια σύνθεση που παράγεται από λευκό θόρυβο και ραδιοκύματα των FM, με κρεμασμένα από την οροφή φορητά ραδιόφωνα να αναπαριστούν τη συνεχή ταλάντωση μιας ημιτονοειδούς κυματομορφής. Επίσης, στα δωρεάν του φεστιβάλ, έχουμε τη συναυλία «Spire» στην Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία (Σίνα 66, Πανεπιστήμιο, 6/4, 8 μ.μ.) με τους The Eternal Chord, Charles Matthews και Claire M Singer από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τους Sohrab από το Ιράν (η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μια ώρα πριν).

Ύστερα από την παρουσίαση στο πλαίσιο του Εικαστικού Περιπάτου στην Κίμωλο αλλά και στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη με το Hypnos Project της Στέγης (’16), οι «Αποχαιρετισμοί» της Χριστιάνας Γαλανοπούλου προσαράζουν το performative ταξίδι τους στο χώρο του Rabbithole στο Μεταξουργείο (Γερμανικού 20). Σε κείμενο δικό της, η δημιουργός ακολουθά την Κοιμωμένη του Γιαννούλη Χαλεπά στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου της, ενσωματώνοντας έργα τέχνης διαφορετικών εποχών, κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων. Η lecture performance έρχεται την Πέμπτη 11 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/4) - εικόνα 1

Η γνωστή ιστορία της Σταχτοπούτας, το κλασικό παραμύθι που αφηγείται τις περιπέτειες μιας φτωχής και κατατρεγμένης κοπέλας οι οποίες σταματούν μόλις βρίσκει το χαμένο παπούτσι και ανέρχεται σε βασίλισσα, έχει αποτελέσει αφήγηση σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς, παραλλάσσοντας κάθε φορά μερικά στοιχεία ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο. Ποιά θα μπορούσε να είναι η ιστορία της σήμερα; Στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», η ομάδα Motus παρουσιάζει την περφόρμανς «Η Σταχτοπούτα απόψε ΔΕΝ!» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, δίνοντας μια διαφορετική εκδοχή στην αρχέτυπη ηρωίδα (9,11,12,15/4, 8 μ.μ.). Έπειτα από κάθε παράσταση ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό κατά την οποία η ομάδα Motus θα αναφερθεί στην έρευνά της και τον τρόπο εργασίας της.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/4) - εικόνα 2

Για ακόμη μια χρονιά, ο αρχιτεκτονικός πλούτος της πόλης ανοίγει τις πόρτες του και περιμένει το κοινό με δωρεάν ξεναγήσεις. Αυτό το σαββατοκύριακο (6-7/4), το 6ο Open House ρίχνει φως σε περίπου εκατό σπουδαία κτίρια: εντυπωσιακές κατοικίες και ανακαινισμένα lofts, πρόσφατα σχεδιασμένα ξενοδοχεία και πρωτότυπα επαγγελματικά γραφεία, δημόσια κτίρια που φέρουν βαριά ιστορία, θρησκευτικά τοπόσημα και εκπαιδευτικά ιδρύματα-κομψοτέχνημα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και προγραμματίστε τις βόλτες σας!

Αυτή την Κυριακή (6/4) γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ευεξίας στο Πεδίον του Άρεως. Από τις 10 το πρωί, με σημείο συνάντησης την Πλατεία Πρωτομαγιάς, το φεστιβάλ δράσεων αθλητισμού και ψυχαγωγίας από την Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει δρόμο 3 χιλιομέτρων, στίβο μάχης, αγώνες μπάσκετ 3vs3 και zumba χορούς. Επίσης θα γίνει ενημέρωση σε θέματα διατροφής, άσκησης και ψυχολογίας από τους ειδικούς του είδους.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/4) - εικόνα 3

Ένα νέο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ πάνω στην τέχνη του δρόμου γεννιέται στα βόρια: Το Street Art Project γεμίζει με νέους το Άλσος Κηφισιάς στις 6 και 7 Απριλίου. Σε διοργάνωση του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας», street park, εργαστήρια, μουσικές σκηνές, τοίχοι για ταγκαρίσματα και παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις (beatbox, dj sets, έκθεση φωτογραφίας κά) περιμένουν παιδιά 12-18 ετών, από τη 1 το μεσημέρι.

Πόση ιστορία κρύβουν στα σπλάχνα τους τα νότια προάστια; Η ανασκαφέας και συγγραφέας Κωνσταντίνα Καζά – Παπαγεωργίου, με βάση το βιβλίο της «Η Αρχαία Αστική Οδός και το Μετρό κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης» (εκδ. Καπόν) περιμένει το κοινό για μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας και αρχαιολογίας της αρχαίας «Αστικής Οδού», καθώς και μια ξενάγηση στις αρχαιότητες της περιοχής του Αλίμου, όπου οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν με πούλμαν. Ραντεβού την Κυριακή 7 Απριλίου (11.30 π.μ.) στο βιβλιοπωλείο της Ραχήλ (Πλουτάρχου 22, Αθήνα).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (6-12/4) - εικόνα 4

Αυτή τη Δευτέρα 8 Απριλίου, το MoMA έρχεται στην Αθήνα. Στις 6 το απόγευμα, ο Christopher Hudson, εκδότης στο περίφημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, και η διακεκριμένη Αμερικανίδα εικονογράφος/ συγγραφέας Ellen Weinstein μιλούν για την εικονογράφηση των βιβλίων στην τελετή απονομής βραβείων Artists Books στο αμφιθέατρο της νέας βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256). Τρία από τα έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του αντίστοιχο εργαστηρίου πρόκειται να διακριθούν από τους καλεσμένους ομιλητές.

Στοχεύοντας σε ένα γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο σχετικά με την αποστολή και τη σημαντικότητα του θεάτρου για παιδιά και νέους, το Μικρό Εθνικό υποδέχεται τον Justin Audibert, καλλιτεχνικό διευθυντή του Βρετανικού θεάτρου Unicorn, έναν ιστορικό οργανισμό με παγκόσμια φήμη και τεράστια δυναμική στο θέατρο για νεανικό κοινό. Το Σάββατο 6 Απριλίου (5.30 μ.μ.), σημαντικοί επαγγελματίες του χώρου κάθονται στο ίδιο τραπέζι (Στάθης Λιβαθινός, Σοφία Βγενοπούλου κά). Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση για τους ξένους ομιλητές μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.