Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4)

Το «The Peculiar Song» της βαρυσήμαντης Τουρκάλας εικαστικού Gülsün Karamustafa στη Nitra Gallery και άλλες επτά εκθέσεις που δεν χάνουμε.

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4)

A Voyage Within

Ύστερα από ένα μεγάλο ταξίδι ως επαγγελματίας φωτογράφος στα γνωστότερα περιοδικά μόδας, αλλά και τα μεγαλύτερα σόου ανά τον κόσμο, ο Βαγγέλης Κύρης έχει στραφεί σε μια σειρά από περισσότερο εικαστικά πρότζεκτ, εξερευνώντας νέες προοπτικές στις λήψεις του. Για λίγες μόνο ημέρες (1-4/4, εγκαίνια στις 7 μ.μ.), το «A Voyage Within» παρουσιάζεται στο κτίριο της Αμαλίας 36, συγκεντρώνοντας 47 πορτρέτα από τα διάφορα ταξίδια του φωτογράφου, τα οποία εκτυπώθηκαν σε καμβά και έπειτα επιμελήθηκε ο Anatoli Georgiev προσθέτοντας κεντητές λεπτομέρειες.

iΑμαλίας 36 | 1-4/4 | Δευτ.-Πέμ: 11 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


No more shall we part

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4) - εικόνα 1

Από τα πρώτα του μουσικά ακούσματα, ο εικαστικός Στέφανος Ρόκος συνδέθηκε με τον Nick Cave και τον ακολούθησε σε όλη την πορεία του – από τις βίαιες post-punk μπάντες μέχρι τις πιο ατμοσφαιρικές μπαλάντες. Από το 2015, αφιερώθηκε στο να οπτικοποιήσει ένα άλμπουμ του Αυστραλού μουσικού, αποτυπώνοντας τις εικόνες που του γεννά κάθε κομμάτι. Έτσι, προέκυψε το artbook «No more shall we part» πάνω στο ομώνυμο άλμπουμ του Nick Cave και των Bad Seeds, το οποίο παρουσιάζεται στο μουσείο Πειραιώς 138 (Μπενάκη), από 3/4 (εγκαίνια στις 8 μ.μ.).

iΜουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς | 3/4-19/5 | Πέμ., Κυρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ., Σάβ.: 10 π.μ.-8 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 6, μειωμένο εισίτ.: € 3


The Peculiar Song

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4) - εικόνα 2

Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η έννοια της μνήμης σε μια πόλη που ο πληθυσμός της έχει γιγαντωθεί σε λιγότερο από μισό αιώνα μεταμορφώνονται σε ένα αλλόκοτο τραγούδι, με την εικαστικό Gülsün Karamustafa στο ρόλο του μαέστρου. Η Τούρκικης καταγωγής βαρυσήμαντη καλλιτέχνιδα, της οποίας δουλειά είχαμε δει στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης το ’12 αλλά και πιο πρόσφατα στο πλαίσιο της documenta 14, καταφτάνει στην Nitra gallery από την Πέμπτη 4 Απριλίου. Υαλογραφίες που δημιουργούν πίνακες με τυπωμένα θέματα από εξώφυλλα λαϊκών περιοδικών και πολύχρωμα χαρτιά –αντίστοιχους με αυτούς που κρέμονταν στα τούρκικα καφενεία και κομμωτήρια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα–, assemblages από αντικείμενα και φωτογραφικά κολάζ από αρχειακό υλικό κατοίκων της πόλης καθώς και βίντεο έργα αναδεικνύουν την ουσία της καλλιτεχνικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών της Gülsün Karamustafa. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί και η ίδια (4/4, 8 μ.μ.).

iNitra gallery | 4/4-1/6 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Αμαλία Σεραφειμάκη

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4) - εικόνα 3

Ανθρώπινο σώμα και φυσικό περιβάλλον. Πάνω σε αυτή τη σχέση-δίπολο, η αυτοδίδακτη φωτογράφος Αμαλία Σεραφειμάκη αποφεύγει τη στεγνή, αποστασιοποιημένη αποτύπωση και προχωράει σε μια βαθύτερη ματιά όπου υποκείμενο και χώρος συνδιαλέγονται, αλληλοσυμπληρώνονται και επανανοηματοδοτούνται. Χρησιμοποιώντας πάντα φυσικό φωτισμό στα πορτρέτα της, η θαρραλέα αναμέτρηση ανάμεσα στον άνθρωπο και το νερό, τη βλάστηση, τα λουλούδια ή την πέτρα αναδεικνύεται με φωτοσκιάσεις και ατμοσφαιρικές, ονειρικές συνθήκες. Η ατομική της έκθεση έρχεται στον πρώτο όροφο της γκαλερί Σκουφά, με εγκαίνια την Πέμπτη 4 Απριλίου (7.30 μ.μ.).

iΓκαλερί Σκουφά | 4/4-5/5 | Δευτ.:11 π.μ.-3.30 μ.μ., Τρ., Πέμ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ. & 5.30-9 μ.μ., Τερ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ.-3.30 μ.μ. & 5.30-8 μ.μ., Σάβ.: 10.30 π.μ.-3.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη


Υάδες

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4) - εικόνα 4

Η τελευταία ενότητα έργων της Ελεάννας Μαρτίνου που δημιουργήθηκε την τριετία ανάμεσα στο ’15 και το ’18 παίζει με το τυχαίο της δημιουργίας και το χαοτικό του σύμπαντος: τριάντα τέσσερις ζωγραφικές μικρογραφίες –όσα και τα αστέρια που αποτελούν την ομάδα των Υάδων, τα οποία στην ελληνική μυθολογία σημαίνουν άστρα της βροχής– φέρνουν λυρικές αποτυπώσεις του ουρανού. Δουλεύοντας σε αλλεπάλληλες επιφάνειες με χαρτί μπαμπού, νερό, ακρυλικά και μελάνι, η εικαστικός μεταγράφει φανταστικούς αστερισμούς, αφήνοντας σημαντικό μερίδιο στην τυχαιότητα και τις αντιδράσεις των υλικών. Η ατομική έκθεση εγκαινιάζεται με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 6 του μηνός (6 μ.μ.) στην αίθουσα Τηλεσκόπιο Δωρίδης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη παρατήρηση του ουρανού.

iΕθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Θησείο) | 6/4-31/5 | Τετ., Παρ., Σάβ.: 7-8.30 μ.μ. | Γενική είσοδος στο Κέντρο: € 5, μειωμένο εισίτ.: € 2.50 (εγκαίνια με ελεύθερη είσοδο)


Bauhaus Imaginista

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4) - εικόνα 5

Ως γνωστόν, από την αρχή της δημιουργίας της, η Σχολή Bauhaus είχε διεθνή προσανατολισμό και πολύ γρήγορα διέδωσε τις ιδέες της πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, αναπτύσσοντας διαφορετικές κοιτίδες φιλοσοφίας (από τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ιαπωνία, μέχρι τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) που μπόλιαζαν το Bauhaus με την τοπική τους κουλτούρα. Επιχειρώντας να δώσει μια γεύση από όλο αυτό το εύρος, το εκθεσιακό μέρος-εγκατάσταση «Bauhaus Imaginista» στο Ινστιτούτο Γκαίτε έχει ως αφετηρία τέσσερα αντικείμενα-κλειδιά για το Bauhaus ρεύμα (μεταξύ αυτών, φυσικά, και «Το Μανιφέστο του Bauhaus» από τον Βάλτερ Γκρόπιους του ’19) και προσκαλεί τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει. Την Τετάρτη 3 Απριλίου, η επιμελήτρια Marion von Osten θα ξεναγήσει το κοινό (7.30 μ.μ.), ενώ αμέσως μετά προβάλλεται το «Two Stones – Μια ταινία της Wendelien van Oldenborgh».

iΙνστιτούτο Γκαίτε | Έως 19/4 | Είσοδος ελεύθερη


Τα αρχαϊκά μέλη

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4) - εικόνα 6

Με τον Ηλία Παπαηλιάκη –έναν αρκετά σημαντικό δημιουργό που στο μακρύ βιογραφικό του βρίσκεις από διακρίσεις και πάμπολλες ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι συμμετοχές σε διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις, όπως η μπιενάλε Βενετίας και η documenta14– εγκαινιάζει πρακτικά την πορεία της η Crux Galerie, ένας νέος χώρος τέχνης δίπλα από το Σύνταγμα. Η ενότητα έργων που παρουσιάζεται έως το Σάββατο 11 Μαΐου περιλαμβάνει ζωγραφικά με λάδι σε καμβά, καθώς και σχέδια μολυβιού σε χαρτί, που αποτυπώνουν αχνά τις μορφές τους: χωρίς να εκβιάζουν το βλέμμα του θεατή, τα «αρχαϊκά μέλη» ενσωματώνουν την απόλυτη απλότητα με απλωμένα ομοιόμορφα, άτονα χρώματα σε όλη την επιφάνεια και φιγούρες σχεδιασμένες με πολύ λεπτές γραμμές.

iCrux Galerie | Σέκερη 4 | Έως 11/5 | Επίσκεψη μόνο κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη


Χρώματα Μνήμης

Εγκαίνια Εβδομάδας | Η ιστορία της Κωνσταντινούπολης στις παρτιτούρες ενός αλλόκοτου ρυθμού (1-7/4) - εικόνα 7

Δεκάδες ιστορίες των ανθρώπων του προσφυγικού κύματος του 1920 έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη νέα έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων. Με αφορμή το ομότιτλο δίτομο συγγραφικό έργο της Κυριακής Δήμου, τα «Χρώματα Μνήμης» συγκεντρώνουν έργα οικιακής χειροτεχνίας, φορεσιές, υφαντά και αντικείμενα από την περιοχή του Ορμενίου και της Φτελιάς, μαζί με φωτογραφικό υλικό και εθνολογικά στοιχεία, πληροφορίες και μαρτυρίες των εκτοπισμένων. Τι ρόλο παίζουν τα χρώματα και τα σχήματα στη διατήρηση της μνήμης; Η απάντηση έως 12 Μαΐου.

iΜουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» | Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα | Έως 12/5 | Τρ.-Παρ.: 9 π.μ.-7 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 9 π.μ.-2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουφά

Σκουφά 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Λόφος Νυμφών
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Nitra gallery

Αριστόνικου 20, Μετς
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.