Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/3-5/4)

Απνευστί αναγνώσεις του ελληνικού Συντάγματος, βόλτες στα ίχνη του Bauhaus, συνέδρια βιωσιμότητας και αισθαντικές μελωδίες από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης μοιράζουν ευκαιρίες εξόδων.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/3-5/4)

Επτά χώρες, δώδεκα ταινίες και μία εβδομάδα γεμάτη σινεμά συνθέτουν την 8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, που στεγάζεται για πρώτη φορά στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Το ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο κάνει στάσεις στις κουλτούρες της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, την Αλγερίας, την Κένυας, του Μαρόκο, ξεκινώντας την 1η Απριλίου με το «Μια Χρονιά με τους Γάλλους» (Αμπντελφατάχ Αρόμ), ενώ ακόμα έντεκα ταινίες ακολουθούν. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/3-5/4) - εικόνα 1

Η άνοιξη καταφτάνει και το Μουσείο Ακρόπολης, λίγο πριν αλλάξει το ωράριό του για την εαρινή περίοδο, γιορτάζει με χαρούμενη κλασική μουσική χωρίς να ζητά εισιτήριο. Το κουαρτέτο εγχόρδων Tet-Art-On της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (τρία βιολιά και ένα βιολοντσέλο) δίνει φρέσκια πνοή στη περίφημη Αίθουσα του Παρθενώνα την Κυριακή 31 Μαρτίου (6 μ.μ.), με έργα των Μότσαρτ, Πάχελμπελ, Χέντελ, Μπάχ, Χαΰντιν, Μποτσερίνι και Σκαλκώτα μεταξύ άλλων. Για τη συναυλία θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου από τις 5:30 μ.μ.

Όπως κάθε μήνα, οι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί δίνουν το «παρών», αναζωογονώντας αυτή την ιδιαίτερη μορφή ιερής ακολουθίας που αναπτύχθηκε στην Αγγλία του 16ου αιώνα. Την Κυριακή 31 Μαρτίου (6.30 π.μ.), η καθιερωμένη εκδήλωση της σχολής αναγεννησιακής πολυφωνίας Schol Collegium & Cappella Sancti Pauli υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά γεμίζει με αισθαντικούς ψαλμούς την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα). Θα ακουστεί μουσική των Thomas Tallis, William Byrd, Nickolas Strogers, κ.α. Οι εσπερινοί γίνονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά με ελληνικές μεταφράσεις των κειμένων.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/3-5/4) - εικόνα 2

Για να αρχίσουμε να ζεσταίνουμε το αρχιτεκτονικό μας δαιμόνιο προτού το Open House αναλάβει δράση, αυτό το Σάββατο 30/3 κάνουμε ένα φωτογραφικό περίπατο στα αθηναϊκά «Ίχνη του Bauhaus και του Μοντερνισμού». Το Ινστιτούτο Γκαίτε ξεκινάει τη βόλτα από την Ακαδημία Αθηνών (10.30 π.μ.) και γυρνώντας την περιοχή του Κολωνακίου –μια αρχιτεκτονική ζώνη που μπορεί εύκολα να αναδείξει τα διακριτά στοιχεία του ρεύματος– αναζητά τις προσόψεις των κτιρίων του ’20 και ’30, με οδηγούς την καθηγήτρια γερμανικών Ευρύκλεια Σιακαγιάννη και τη διαμεσολαβήτρια τέχνης Silke Wittig. Ο περίπατος καταλήγει σε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια Bauhaus της πόλης: το Ωδείο Αθηνών.

Η πλατφόρμα Convergences Forum που εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί ένα δυναμικό μέσο συζήτησης και προβληματισμού γύρω από θέματα βιωσιμότητας στη Γαλλία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δίνει δύο ξεχωριστά ραντεβού. Τη Δευτέρα 1 Απριλίου (7.30 μ.μ.), η εναρκτήρια εκδήλωση του «Convergences Greece Forum/ Συγκλίσεις» έρχεται στο Ολύμπια Μουσικό Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», συγκεντρώνοντας διεθνώς καταξιωμένους ομιλητές ενώ ο κορμός του φόρουμ ξετυλίγεται την επόμενη ημέρα στον πολυχώρο The Hub Events, όπου εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δημόσιοι φορείς, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, οργανισμοί, ιδιωτικές εταιρίες και –φυσικά– απλοί πολίτες και ακτιβιστές, κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να αναζητήσουν από κοινού τις βιώσιμες λύσεις στα σημαντικά ζητήματα που υπάρχουν στη χώρα.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/3-5/4) - εικόνα 3

Το Bahar Project, το διαπολιτιστικό εγχείρημα στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που γεφυρώνει αποστάσεις με όπλο τις γεύσεις και τη μαγειρική, επιστρέφει για τρίτη (και τελευταία) φορά στην Αθήνα. Μαγείρισσες από τη φιλιππινέζικη και τη γεωργιανή κοινότητα καθώς και από την ομάδα κατοίκων «Η Κυψέλη μας» συναντιούνται την Κυριακή 31 Μαρτίου (12 μ.) στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στήνοντας μια γιορτή γεύσεων, ιστοριών και ρυθμών που δεν γνωρίζει σύνορα.

Ποιος είπε ότι η ποίηση είναι αναγκαστικά ένα μοναχικό άθλημα που ανήκει στη λόξα λίγων ρομαντικών; Το συμπόσιο ποίησης «Syn-Energy Αθήνα-Βερολίνο», ως συνέχεια του περσινού Ελληνογερμανικού Φεστιβάλ Λογοτεχνίας, καταφτάνει στο Ινστιτούτο Γκαίτε για να αναδείξει νέες προοπτικές στον όρο ποίηση, όπως αυτές διαμορφώνονται στη σύγχρονη εποχή. Την Τρίτη 2 Απριλίου, από τις 3.30 το μεσημέρι, δύο πάνελ συζήτησης μιλούν για την insta-ποίηση –τις νέες μορφές γραφής, ερμηνείας και έκδοσης που διαμορφώνονται στα διαρκώς εξελισσόμενα τεχνολογικά μέσα– καθώς και τη διεθνή τάση της ποίησης να μεταμορφώνεται σε παραστατική διαδικασία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αναγνώσεις και ποιητικά περφόρμ για το κοινό.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/3-5/4) - εικόνα 4

Game of Thrones ή Game of Books; Ή, με άλλα λόγια, απειλούν οι σειρές να αφήσουν στο περιθώριο βιβλία, σινεμά και τηλεόραση; Την Τρίτη 2 Απριλίου (6 μ.μ.), στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών (Αθηνάς 63), δημοσιογράφοι, εκδότες, κριτικοί βιβλίου και κινηματογράφου, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιοί και παραγωγοί μιλούν για τις εξελίξεις στο χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και της ανάγνωσης στον καιρό του home entertainment. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, οι Άννα Πατάκη (εκδότρια), Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας), Σωτήρης Γκορίτσας (σκηνοθέτης) και Νίκος Ζαχαριάδης (δημοσιογράφος).

Χωρίς καμιά υπερβολή, ο Σεμπάστιαν Φίτζεκ μπορεί να υπερηφανεύεται για το χαμό που έχει δημιουργήσει στο τερέν του σύγχρονου ευρωπαϊκού αστυνομικού: το πρώτο του βιβλίο έγινε best seller και από τότε αρνείται να κατέβει, έχει μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες, έχει διασκευαστεί σε κινηματογράφο και θέατρο, ενώ κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θετικών κριτικών στο Goodreads. Για πρώτη φορά, ο Γερμανός άσος των πολυσέλιδων θρίλερ έρχεται στην Αθήνα και περιμένει το κοινό την Τετάρτη 3/4 (9 μ.μ.) στα Public του Συντάγματος για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Μαζί του θα βρίσκεται η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη.

Κλείνει ο κύκλος εκδηλώσεων με προσκεκλημένους ξένους συγγραφείς στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», φιλοξενώντας τον διακεκριμένο Ιταλό συγγραφέα Claudio Magris. Ο κορυφαίος μελετητής της ευρωπαϊκής κουλτούρας έρχεται την Τετάρτη 3 Απριλίου (7.30 μ.μ.) στο Ωδείο Αθηνών (αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής») για μια συζήτηση γύρω από την ταυτότητα της Ευρώπης αλλά και την αρχαιοελληνική παράδοση, υπό το πρίσμα των βιβλίων του. Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Αναστάσης Βιστωνίτης.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (30/3-5/4) - εικόνα 5

Ένα ιδιαίτερο lecture περφόρμανς έρχεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη, σε μία δράση του MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, επιχειρεί μια «απνευστί ανάγνωση» του ελληνικού Συντάγματος αυτό το Σάββατο 30 Μαρτίου (4 μ.μ.). Το «Reading in / Reading out» πρόκειται να διαρκέσει περίπου τεσσερισήμισι ώρες, κατά τις οποίες το σώμα της εικαστικού θα μετατραπεί –κατά μία έννοια– σε μουσικό όργανο που ανατρέχει σε ολόκληρη τη νομοθεσία της χώρας.

Μια ομάδα νέων επιστημόνων, η «Καλλίπολις», οργανώνει κάθε Σάββατο δωρεάν σεμινάρια φιλοσοφίας, ψυχολογίας και πολιτισμού στο Βύρωνα, δίνοντας αρκετές ευκαιρίες για να διευρύνουμε τα γνωστικά μας όρια. Αυτό το Σάββατο 30 Μαρτίου (1 μ.μ.), το σεμινάριο «Η σχέση του ψυχικού κόσμου με τον εγκέφαλο» ξεκινάει τον κύκλο του με τον ψυχίατρο Θωμά Ματσούκα. Πολλοί σήμερα υποστηρίζουν ότι ο ψυχικός κόσμος είναι παράγωγο του εγκεφάλου, είναι όμως έτσι; Ραντεβού στο ισόγειο της οδού Σαμψούντος 4 (Βύρωνας). Περισσότερες πληροφορίες στο gs2g@virginia.edu.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.