Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/3)

Απρόβλεπτες ξεναγήσεις στο μουσείο των μουσείων, ιστορίες ελληνικής επανάστασης από το θέατρο σκιών και σαγηνευτικές εικαστικές πρωτοπορίες έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/3)

Την 25η Μαρτίου το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ ντύνεται στις μελωδίες του Γιώργη Μανωλακάκη, συνεργάτη του Ross Daly και του Βασίλη Σταυρακάκη. Ο λαουτιέρης, γνωστός και από τους Χαΐνηδες αλλά και τον Ψαραντώνη, θα μας χαρίσει μαζί με τους Couleur Locale, ένα παραδοσιακό κρητικό μεσημέρι (1 μ.μ.), με experimental καινοτομίες σε world, ροκ και τζαζ. Οι Couleur Locale ετοιμάζονται για να κάνουν ποδαρικό στο Parklife για το 2019, καθώς είναι η πρώτη συναυλία του νέου έτους στο χώρο.

Ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος παραστάσεων για το «Η ιστορία μιας αποτυχίας» στο Θέατρο Εμπρός, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Μαρτίου (9.30 μ.μ.). Μέσα από έξι πράξεις, το κείμενο που έγραψε η Κάλλι Μαυρομάτη βουτάει από την αυτοβιογραφία στην υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου. Σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, ο μονόλογος διάρκειας εβδομήντα λεπτών είναι μια εσωτερική καταβύθιση σε θέματα που μας αφορούν όλους. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/3) - εικόνα 1

Όπως κάθε χρόνο η εθνική επέτειος μοιράζει απλόχερα ευκαιρίες για ανοιξιάτικες βόλτες με άρωμα πολιτισμού από τα σημαντικότερα αθηναϊκά μουσεία. Η καθιερωμένη ημέρα ελεύθερης εισόδου βρίσκει το πάντα δημοφιλές Μουσείο Ακρόπολης να ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί περιμένοντας το κοινό. Φροντιστές και αρχαιολόγοι αναλαμβάνουν χρέη ξεναγού σε ιδιαίτερους περιπάτους μέσα στις αίθουσες, με απρόβλεπτους σταθμούς και ποικίλες συζητήσεις (από 12 μ. και ανά μια ώρα).

Συνεχίζονται οι ποικίλες δράσεις στον Πειραιά με το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου». Η πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που γίνεται σε συνδιοργάνωση με το «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» στοιχειοθετεί μια σειρά από αφορμές για να περιδιαβούμε την Πειραϊκή ακτογραμμή: πρωτόγνωρες ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι, επισκέψεις στα καρνάγια και στα ναυπηγεία, γνωριμία με τοπόσημα του Πειραιά, μουσικά προγράμματα, ομιλίες κά. Αυτή την εβδομάδα, δεν κατεβαίνουμε στον παραθαλάσσιο δήμο αλλά μιλάμε για αυτόν από το δικό μας τοπόσημο. Την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης, μιλά για την πολιτική σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και το λιμάνι της (7 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/3) - εικόνα 2

Τι γυρεύει μια νυφίτσα στο Ινστιτούτο Γκαίτε; Οι Most Mechanics Are Crooks, μια νεοσύστατη καλλιτεχνική και συνάμα επιμελητική ομάδα, συστήνεται με την πρώτη δράση της στο αθηναϊκό κοινό, φτιάχνοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα συνθήκη σε όλο τον πρώτο όροφο του ινστιτούτου. Σε μια συνεκτική, άμπιεντ ατμόσφαιρα, δεκάδες έργα καλλιτεχνών, εικαστικών συμπράξεων και πρότζεκτ ηλεκτρίζουν τον επισκέπτη για περίπου τρεις ώρες. Το λεγόμενο «Weasel Dance: Το μιμητικό στην μετα-ψηφιακή συνθήκη» συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο διαδικτυακές περσόνες, άβαταρ, άφυλα παστέλ χνουδωτά, αλλόκοτα υβρίδια του ζωικού βασιλείου, επαυξημένες πραγματικότητες, παραπλανητικά εδέσματα, memes, παιχνίδια ρόλων – και φυσικά επισκέπτες–, ανοίγοντας νέες ατραπούς στη σύγχρονη τέχνη. Όλοι εκεί την Τρίτη 26 Μαρτίου (7 μ.μ.).

Πώς μπορούμε να αναγνώσουμε την ιστορία μέσα από τη δημοφιλή φιγούρα του Καραγκιόζη; Το Σάββατο 23 Μαρτίου (11 π.μ.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φιλοξενεί την παράσταση σκιών «Η Αναγνώριση των Τριών Αδελφών» από τους καραγκιοζοπαίχτες Ιάσωνα και Αλέξανδρο Μελισσηνό. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στην εποχή της Επανάστασης του 1821 και ανακαλύπτει ένα τρομερό μυστικό από το παρελθόν, που συνδέει τον Βελιγκέκα, το Νιόνιο και έναν άγνωστο Αρματωλό.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/3) - εικόνα 3

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποκαλύπτει τα μυστικά του. Συνεχίζοντας τη δράση «Ανοιχτό Μουσείο» με έναν δεύτερο κύκλο θεματικών παρουσιάσεων που εστιάζει στις αθέατες πλευρές του μουσειακού χώρου, συναντιόμαστε την Πέμπτη 28 Μαρτίου (12 μ.) για να γνωρίσουμε την «Συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην “ανάγνωση” των αρχαιοτήτων». Όταν ακόμα δεν είχε εφευρεθεί η φωτογραφία, οι καλλιτέχνες ήταν εκείνοι που πέρναγαν τις εικόνες στις επόμενες γενιές. Χαλκογραφίες, λιθογραφίες και ξυλογραφίες που είναι χαραγμένα στους τοίχους του μουσείου από σημαντικούς ζωγράφους του 20ού αιώνα διηγούνται ιστορίες.

Ως ιστορικός του Μεσαίωνα, ο Πατρίκ Μπουσερόν ασχολείται ερευνητικά με το κομμάτι που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρχαιότητα και στην εποχή μας, Με στόχο να μοιραστεί, πέρα από τις γνωστές γενεαλογίες, τις εστίες δημιουργίας, πειραματισμών και διανόησης που περιπλέκουν τη σχέση μας με τη νεωτερικότητα, ο διακεκριμένος καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας από το Collège de France εξετάζει στην ομιλία του στο Μέγαρο τη σχέση ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και την εποχή μας αλλά και σε τι συνίσταται αυτό το παρελθόν που μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξή μας. Ραντεβού στις 28 του μηνός (7 μ.μ.). Είσοδος με δελτία, τα οποία θα διανέμονται από τις 5.30 μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23-29/3) - εικόνα 4

Η Ελλάδα γιορτάζει 120 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Ιαπωνία και η μακρινή χώρα βρίσκει αρκετές αφορμές να φυσήξει τον πολιτιστικό της αέρα στην πόλη μας. Αυτήν την εβδομάδα, η διάλεξη με τίτλο «Ο Jigoro Kano και το Ολυμπιακό Κίνημα στην Ιαπωνία», σε συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Συνδέσου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Τζούντο-Kyuzo Mifune, μιλάει για τον ιδρυτή του τζούντο, διαδίδοντας το ολυμπιακό πνεύμα. Η εμβληματική προσωπικότητα της Ιαπωνίας συνέβαλε στη διάδοση του αθλητισμού στην Ιαπωνία και ειδικότερα του Ολυμπιακού πνεύματος και του Ολυμπιακού κινήματος. Στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) μιλά την Τρίτη 26/3 (8 μ.μ.) ο Τρύφων Πέππας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.