Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/3)

Πρωτότυπες σπονδυλωτές χορογραφίες, ολονυχτίες ποίησης, μεγάλα αθλητικά δρώμενα και μαγευτικά σινε-ταξίδια στο διάστημα έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/3)

Ένας νέος κύκλος προβολών αφιερωμένος σε ταλαντούχους και βραβευμένους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους εγκαινιάζεται την Κυριακή 17/3 (17.00) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υπό το γενικό τίτλο «Τόπο στους μικρομηκάδες!». Παλιότερες και πρόσφατες ταινίες μας περιμένουν, ενώ αυτήν την εβδομάδα θα παιχτούν συνολικά 6 εξαιρετικές μικρού μήκους ταλαντούχων σκηνοθετών, ανάμεσα στις οποίες βρίσκουμε τη νέα, βραβευμένη ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου «Λεωφόρος Πατησίων».

Από τη θέσπισή του το 2007, το βραβείο LUX της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει απονεμηθεί σε μια σειρά καλλιτεχνικά πρωτοποριακών και ποιοτικά κορυφαίων ταινιών οι οποίες έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στο ευρωπαϊκό σινεμά. Έξι από αυτές, νικήτριες αλλά και φιναλίστ του βραβείου, παρουσιάζονται στο διήμερο «Ημέρες Lux» (18-19/3) στον κινηματογράφο Ανδόρα με ελεύθερη είσοδο. Ανάμεσά τους βρίσκουμε αριστουργηματικά φιλμ όπως το «Toni Erdmann» (2016) της Μάρεν Άντε, και ταινίες που συγκινούν βαθιά όπως το «120 Χτύποι το Λεπτό» (2017) του Ρομπέν Καμπιγιό.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/3) - εικόνα 1

Θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη; Θα καταφέρουμε ποτέ να ξεφύγουμε από τα στενά όρια του Ηλιακού μας συστήματος; Λίγες μέρες μετά από την εαρινή ισημερία, την Τρίτη 19 Μαρτίου, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες του χωρίς εισιτήριο για το κοινό, προβάλλοντας την παράσταση «Το Μέλλον στο Διάστημα». Σε παραγωγή του ιδρύματος, η θολο-ταινία εξερευνά τη συναρπαστική περιπέτεια του Διαστήματος, πραγματοποιώντας δύο ξεχωριστές παραστάσεις (6.30 μ.μ. και 8 μ.μ.) Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, μιλώντας για τις τρέχουσες αποστολές στο Διάστημα. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η εικαστικά ιδιαίτερη χορογραφική ματιά του Κώστα Τσιούκα ξετυλίγεται σε ένα πολυμελές γαϊτανάκι για λίγες μόνο παραστάσεις. Μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, βοηθοί σκηνοθέτες, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας συνδέονται σε είκοσι περίπου χορογραφίες, όπου η μία εναλλάσσει την επόμενη. «Ο στόχος είναι να γίνει μια παράταξη μη υπαρκτών έως τώρα χορευτικών συνθέσεων που εμπνέονται όμως από τις υπαρκτές και παίρνουν ως δεδομένο ότι ο κάθε χορός, νέος ή παλιός πρέπει να έχει ως λόγο ύπαρξης μια πραγματική ανθρώπινη ανάγκη, κατάσταση, συναίσθημα, στιγμή ή σκέψη», αναφέρει ο ίδιος ο χορογράφος. Στις 16, 17 και 18 του μηνός, η παράσταση «Χοροί μας χωρεί μας» ανεβαίνει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, 8 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/3) - εικόνα 2

Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις στο Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που φέτος είναι αφιερωμένες σε διηγήματα και νουβέλες σπουδαίων συγγραφέων, αυτήν την Κυριακή (17/3, 5 μ.μ.) βλέπουμε Λουίτζι Πιραντέλλο. «Το Πιθάρι», η κωμική ιστορία που έγραψε η σατιρική πένα του Ιταλού το 1917 μας μεταφέρει στην ιταλική επαρχία του νότου, όπου ο πεισματάρης γαιοκτήμονας Δον Λολό Τζιράφα παραγγέλνει ένα τεράστιο πιθάρι για την αποθήκευση του λαδιού. Όταν το αντικείμενο σπάσει από λάθος, ένας μάστορας αναλαμβάνει δράση και στην προσπάθειά του να κολλήσει το πιθάρι, εγκλωβίζεται μέσα του. Όμως ο Δον Λολό αρνείται να το ξανασπάσει για να τον ελευθερώσει… Ερμηνεύει ο Νικόλας Παπαγιάννης με τη συνοδεία στο ακορντεόν του Θάνου Σταυρίδη. Απαραίτητη προεγγραφή εδώ.

Με δεκάδες χιλιάδες αθλητές να καταφθάνουν κάθε χρόνο στην πόλη μας για την εκκίνηση του ημιμαραθώνιου, ο μεγαλύτερος δρομικός θεσμός της άνοιξης συμβάλλει εξίσου με το μεγάλο «αδερφάκι» του στην ανάδειξη της Αθήνας ως αθλητικού πόλου. Φέτος ο 8ος Ημιμαραθώνιος ξεκινάει στις 17/3, 9 η ώρα το πρωί, από την Πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα άλλες τρεις μικρότερες διαδρομές χαράσσονται στους δρόμους της πόλης, εμπνέοντας μικρούς και μεγάλους.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/3) - εικόνα 3

Πώς ενώνονται δύο γεωγραφικά μακρινοί δήμοι μέσα από τα βιβλία; Ένας παραφουσκωμένος από δωρεάν εκδηλώσεις μήνας δίνει την απάντηση. Ξεκινώντας από την Τρίτη 19 του μηνός, το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» στοιχειοθετεί μια σειρά από αφορμές για να περιδιαβούμε την Πειραϊκή ακτογραμμή: πρωτόγνωρες ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι, επισκέψεις στα καρνάγια και στα ναυπηγεία, γνωριμία με τοπόσημα του Πειραιά, μουσικά προγράμματα, ομιλίες κά. Πρώτη στάση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας (Ακτή Θεμιστοκλέους, 2104516264), όπου μια εκθεσιακή διαδρομή θα μας γνωρίσει επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης συλλογής. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων εδώ.

Με τον συγγραφέα Γκέοργκ Μπύχνερ συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 6» στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ, την Παρασκευή 22 Μαρτίου (7.30 μ.μ.). Ο επίκουρος καθηγητής γερμανικής λογοτεχνίας Γιάννης Πάγκαλος και ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης πιάνουν διαφορετικές πλευρές της μεγάλης μορφής της γερμανικής λογοτεχνίας που επηρέασε το παγκόσμιο θέατρο. Μαζί τους θα αναγνώσουν αποσπάσματα οι ηθοποιοί Βαγγέλης Ρόκκος και Λένα Παπαληγούρα. Συντονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/3) - εικόνα 4

Ήρθε η στιγμή να βάλουμε λίγο αέρα παραμυθιού στη ζωή μας. Το 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης καταφτάνει στην Αθήνα με τίτλο «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» και γεμίζει αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, ημερίδες, εκθέσεις, προβολές ταινιών και τιμητικές εκδηλώσεις διαφορετικά σημεία του χάρτη. Από τις 17 του μηνός και για επτά ακόμα ημέρες, οι εκδηλώσεις υπό τη φετινή θεματική «Μύθοι-Θρύλοι-Έπη» δίνουν ραντεβού σε μουσεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, μορφωτικά ιδρύματα, αμφιθέατρα, ναούς και σχολεία. Στα ραντεβού που ξεχωρίζουν έχουμε τον εορταστικό μαραθώνιο αφηγήσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο) την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20/3) καθώς και την επιστημονική ημερίδα «Τα Λαϊκά παραμύθια στα βιβλία» στις 23/3, στον ίδιο χώρο.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αυτήν την Πέμπτη (21/3) και ανάμεσα στις δεκάδες εκδηλώσεις που έρχονται στην πόλη, από το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων ξεχωρίζουν δυο νυχτερινά ραντεβού. Από τη μία ο επάνω όροφος του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24) φιλοξενεί γνωστούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, μελετητές, ερευνητές κά, σε μια βραδιά ανάγνωσης των αγαπημένων τους ποιημάτων (από τις 6 μ.μ. ως μετά τα μεσάνυχτα) ενώ, από την άλλη, οι διερχόμενοι Αθηναίοι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά θα απολαύσουν έναν συνδυασμό εικόνας, ήχου και αναγνώσεων (7 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (16-22/3) - εικόνα 5

Ποια μορφή θα μπορούσαμε να οραματιστούμε για την πόλη του μέλλοντος; Σε ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι που μιλά από μόνο του, το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μεγάλου βεληνεκούς αρχιτέκτονες εξερευνούν το θέμα. Με αφορμή την Ημέρα Ιταλικού Design και στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte Ιtalia – Ελλάδα 2019, την Παρασκευή 22 Μαρτίου (7 μ.μ.) έρχεται η εκδήλωση «Η Πόλη του Mέλλοντος. Ποιότητα Zωής και Nέα Aστικά Σύνορα». Το πρόγραμμα ξεκινά με μια ομιλία του αρχιτέκτονα Giorgio Bianchi, συνεργάτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano, και συνεχίζει με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στα αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά) με τον Διονύση Σοτοβίκη, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βεντουράκη, έναν από τους συνιδρυτές της Betaplan S.A. Συντονίζει ο καθηγητής Ανδρέας Γιακουμακάτος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.