Ανοικτό στο κοινό όλο το Αρχείο Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του αξιέπαινου εγχειρήματος αλλά και του νέου κτιρίου που πρόκειται να στεγάσει το φυσικό αρχείο.

Ανοικτό στο κοινό όλο το Αρχείο Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση

«Ο ποιητής, λένε, είναι σαν το παγόβουνο: τα τέσσερα πέμπτα του βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια», έγραφε ο Γιώργος Σαββίδης στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του Αρχείου Καβάφη το 1963, διατυπώνοντας το όραμα της ανοιχτής πρόσβασης στο έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Σήμερα, ύστερα από πέντε γεμάτες δεκαετίες και μερικά χρόνια, αυτός ο στόχος γίνεται πραγματικότητα. Το Ίδρυμα Ωνάση ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση του καβαφικού αρχείου, μαζί με την περιγραφή και την κατάταξη κάθε διαθέσιμου τεκμηρίου ξεχωριστά, προσφέροντας ελεύθερα στο κοινό μια μοναδική ψηφιακή συλλογή που προκαλεί συγκίνηση. Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, η νέα εποχή του Αρχείου Καβάφη, πέρα από την ψηφιακή του διανομή, επισφραγίζεται με ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που πρόκειται να στεγάσει το φυσικό αρχείο στο άμεσο μέλλον.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας το πρώτο λογοτεχνικό αρχείο στην Ελλάδα που είναι πλήρως ψηφιακά προσβάσιμο και ανοιχτό», ανέφερε γεμάτη υπερηφάνεια η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, Έφη Τσιότσιου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη στην κατάμεστη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Συντονίζοντας μια μακρά λίστα από εξειδικευμένους επιστήμονες και μελετητές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η παρακαταθήκη του Καβάφη βρίσκεται πλέον στα ράφια της παγκόσμιας ιντερνετικής βιβλιοθήκης, δίπλα στα ψηφιακά αρχεία του Γουίλιαμ Μπλέικ, της Έμιλι Ντίκινσον, του Γουόλτ Γουίτμαν και άλλων σπουδαίων δημιουργών. Μια σύντομη περιήγηση στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org αποδεικνύει το μέγεθος του έργου: 2.000 και πλέον αρχειακά τεκμήρια, ανάμεσά τους χειρόγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου ποιητή – όλα εμπλουτισμένα με χρήσιμες πληροφορίες και εργαλεία για τον επισκέπτη.

Ανοικτό στο κοινό όλο το Αρχείο Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 1

«Αποτελεί μοναδική περίπτωση λογοτεχνικού αρχείου ως προς την πληρότητά του», είπε στη συνέχεια η Αμαλία Παππά, αρχειονόμος και αναπληρώτρια διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, υπενθυμίζοντας τη σχολαστικότητα του Καβάφη στη συστηματική αρχειοθέτηση, «η επεξεργασία όλου αυτού του αρχειακού υλικού υλοποιήθηκε με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον ενός ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου». Το σύνολο του αρχείου που ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση το ’12 εμπλουτίστηκε με μερικές επιπλέον προσκτήσεις τα επόμενα χρόνια (όπως μεταγραφές επιστολών, κατάλογος βιβλιοθήκης Καβάφη κά) και επανεξετάστηκε βήμα-βήμα, με απόλυτο σεβασμό στην αρχή προέλευσης του υλικού αλλά και τις μελέτες που είχαν ήδη εκπονηθεί. Οργανικό εργαλείο στάθηκε ο δακτυλόγραφος κατάλογος του Γ. Π. Σαββίδη.

Συνολικά, χρειάστηκαν περισσότερες από 11.000 λήψεις και ένας εκτενής διαχωρισμός σε πολλές κατηγορίες και υποενότητες. Το τελικό σύνολο που παραδίδεται στο κοινό έχει ως ξεχωριστή ενότητα το Αρχείο του Αλέκου Σεγκόπουλου, κληρονόμου του Κ. Π. Καβάφη, και της συζύγου του Ρίκας Σεγκοπούλου, ενώ το Αρχείο Κ. Π. Καβάφη περιλαμβάνει ποιήματα, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, μελέτες, σημειώσεις του ποιητή, καθώς και το προσωπικό του αρχείο με πλούσια αλληλογραφία, κείμενα και φωτογραφίες από όλη την περίοδο της ζωής του. Σε αυτόν τον όγκο ψηφιοποιήθηκαν επίσης τα περίφημα 158 μικροφίλμ του ΓΠ Σαββίδη, για τα οποία χρειάστηκαν επιπλέον 4.000 λήψεις.

Ανοικτό στο κοινό όλο το Αρχείο Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 2

«Σε ότι αφορά το σχεδιασμό του έργου επιλέξαμε να αποφύγουμε την προβολή προσωπικών απόψεων κατά την επεξεργασία των τεκμηρίων, όπως και κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη ή ως χειραγώγηση για τη μελλοντική έρευνα», τόνισε με τη σειρά του ο Τάκης Καγιαλής, καθηγητής φιλολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του αρχείου Καβάφη, ενώ έπειτα σχολίασε: «Mε την έναρξη της διαδικτυακής του λειτουργίας και βάσει της δίγλωσσης επεξεργασίας του, το αρχείο Καβάφη βγαίνει από τα όρια της ελληνικής φιλολογικής κοινότητας και εντάσσεται στο πεδίο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς».

Εκτός αυτού, το νέο ψηφιακό αποθετήριο εγγυάται την ασφάλεια των πρωτοτύπων αρχείων αλλά και την οιονεί διαφύλαξη του περιεχομένου τους διαδικτυακά. Συγκεκριμένα, όλα τα τεκμήρια διατίθενται στο κοινό ως ελεύθερα πολιτιστικά έργα και η χρήση ή η αναπαραγωγή του αρχείου γίνεται με τις ανοιχτές άδειες Creative Commons (CC). Πρόκειται για ένα τυποποιημένο συμφωνητικό που χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση των κοινών και ουσιαστικά επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να διαχειριστεί το περιεχόμενο όπως επιθυμεί, αρκεί να μην περιορίζει την ελεύθερη διανομή του (πχ περιορισμένα αντίτυπα σε εμπορική χρήση). Για τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται πρώτα αίτηση προς έγκριση.

Ανοικτό στο κοινό όλο το Αρχείο Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση - εικόνα 3
Τάκης Καγιαλής, Αμαλία Παππά, Έφη Τσιότσιου, Πρόδρομος Τσιαβός, Διομήδης Σπινέλλης

Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η ανέγερση στέγασης για το αρχείο του Καβάφη σε ένα περιβάλλον που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. «Θα δημιουργηθεί, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση, ένα οικιστικό τρίγωνο πολιτισμού και παιδείας στο κέντρο της Αθήνας που θα περιλαμβάνει το Αρχείο Καβάφη, δίπλα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και το κτίριο του Onassis AiR, του προγράμματος φιλοξενίας για τους διεθνείς καλλιτέχνες», ανέφερε ο πρόεδρος του ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου, δρομολογώντας τα εγκαίνια για το Φθινόπωρο. Μέχρι τότε, μπορείτε να εμπνευστείτε ελεύθερα με τη γραμματοσειρά του Κ. Π. Καβάφη που σχεδιάστηκε βασισμένη στο Τετράδιο Σεγκόπουλου, διαβάζοντας όσα «εκόμισε εις την τέχνη» ο μεγάλος ποιητής.

i Περιηγηθείτε στη ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη εδώ και κατεβάστε τη νέα καβαφική γραμματοσειρά από εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.