Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/3)

Αποκριάτικο κρεσέντο από το κέντρο μέχρι τα νότια, εκκεντρικό πάρτι σε ρυθμούς Bauhaus και φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/3)

Ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο το αποκριάτικο πρόγραμμα σε όλη την πόλη. Το αποκορύφωμα του Δήμου Αθηναίων έρχεται την τελευταία Κυριακή των Αποκριών (10/3) με το καθιερωμένο παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο Ζάππειο. Από το πρωί, ξυλοπόδαροι, τσιρκολάνοι, χορευτές και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου ανεβάζουν τη διάθεση στα ύψη.

Επίσης, την ίδια ημέρα στη νότια πλευρά της πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» βαράει δυνατά με μουσική και σόου για όλη την οικογένεια. Οι Marsh Dondurma, ένα πολυμελές γκρουπ χάλκινων που ξεκίνησε από τους δρόμους της Ιερουσαλήμ πριν από δεκατέσσερα χρόνια και πλέον έχει ανέβει σε σκηνές όλου του κόσμου, παντρεύει παραδοσιακά ακούσματα με τζαζ/ φανκ ρυθμούς, ενώ το δίδυμο των Bomba Energia Soundsystem παίρνει τη σκυτάλη στα ντεκς. Μαζί τους, οι πολύχρωμοι Βloco Swingueira ξεσηκώνουν το κοινό με τύμπανα, χορογραφίες και μια εντυπωσιακή παρέλαση για φινάλε.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/3) - εικόνα 1

Συνεχίζοντας τις επιτυχημένες Κυριακές στην Τεχνόπολη με πλήθος οικογενειών να καταφτάνουν κάθε εβδομάδα, τώρα έχουν σειρά οι Απόκριες. Στις 10/3 από τις 11 το πρωί, μικροί και μεγάλοι μικροί και μεγάλοι φορούν πολύχρωμες μάσκες και παίζουν με γιρλάντες, σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο στο «αποκριάτικο βεστιάριο υψηλής ραπτικής». Παράλληλα, διασκεδαστικές βόλτες προς ανακάλυψη του εργοστασίου αλλά και διαδραστικές/ βιωματικές παραστάσεις δίνουν το «παρών». Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 2130109327.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας (11/3) ανήκει δικαιωματικά στο λόφο Φιλοπάππου. Από τις 11 το πρωί, ανηφορίζουμε τον πράσινο πνεύμονα του κέντρου για να συναντήσουμε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου αλλά και το συγκρότημα του Σπύρου Πολυκανδριώτη: ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια αναλαμβάνουν να αναθερμάνουν το παραδοσιακό πνεύμα της ημέρας.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/3) - εικόνα 2

Υπάρχουν όρια σε έναν παράνομο έρωτα; Εμπνευσμένη από το πολυσυζητημένο (και απαγορευμένο για χρόνια) βιβλίο του Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι», η ταινία «Λαίδη Τσάτερλι» του Πασκάλ Φεράν ακολουθά τη φιγούρα μιας όμορφης και θελκτικής λαίδης σε ένα χωριό της Αγγλίας, όταν ο άντρας της επιστρέφει ακρωτηριασμένος από τον πόλεμο. Μπλεγμένη μέσα στα ανολοκλήρωτα σεξουαλικά της πάθη, η ηρωίδα γνωρίζει τον κηπουρό και ενδίδει σε μια βουκολική σεξουαλικότητα. Η βραβευμένη ταινία προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του Cine-club, την Τρίτη 12/3 (7.30 μ.μ.)

Στους λίγους μήνες της από τις αρχές του 2019 που δημιουργήθηκε, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) φτάνει την έβδομη συναυλία. Αυτό το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 8.30 μ.μ. υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της, Διονύση Γραμμένου, έργα μουσικής δωματίου και για ορχήστρα εγχόρδων πλημμυρίζουν την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Στα bonus, η ταλαντούχα προσκεκλημένη βιολονίστα Χεϊγιούν Παρκ, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα ταμεία της ΕΛΣ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/3) - εικόνα 3

Έτοιμοι για χαριτωμένους ήρωες κινουμένων σχεδίων εντός και εκτός της οθόνης; Το παλαιότερο φεστιβάλ animation της Αθήνας, το Athens Animfest, φτάνει τη δέκατη τέταρτη χρονιά του και παίρνει παραπάνω ώθηση από τη διοργάνωση τους «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Σε δέκα διαφορετικούς χώρους της πόλης, από τις 12 μέχρι τις 16 του μηνός, περισσότερες από 350 animation ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται, ενώ ένα εργαστήριο πλαστελίνης από τον Ισραηλινό έμπειρο δημιουργό clayanimation έρχεται την Παρασκευή 15 Μαρτίου (4.30 μ.μ.) στο Σεράφειο (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Τιρμπουσόν, ανοιχτήρια ή αυγοδάρτες θα ντυθείτε; Εκατό βήματα χωρίζουν το σήμερα από το 1919, τη χρονιά που ιδρύθηκε η Σχολή Bauhaus στη Βαϊμάρη, και το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει με μια ημέρα αφιερωμένη στα τρελά πάρτι της σχολής. Το Σάββατο 9 Μαρτίου, το αφιέρωμα ξεκινά με εργαστήρια μεταμφιέσεων αλλά και χορευτικά μαθήματα στα βήματα του Oscar Schlemmer για τους μικρούς μας φίλους, ενώ κορυφώνεται το βράδυ με ένα πάρτι στα πρότυπα του ιστορικού Metallische Fest του 1929, του τελευταίου και ίσως πιο διάσημου πάρτι της Σχολής. Οι οδηγίες είναι οι ίδιες με τότε: μεταμφιεστείτε σε μεταλλικούς τόνους και χορέψτε στους μεταλλικούς ρυθμούς, με ένα DJ set από τον DJ Blue Lagoon.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/3) - εικόνα 4

Ολοκληρώνονται αυτό το Σάββατο (9/3) οι ξεναγήσεις στο φωτογραφικό αφιέρωμα «Χρονογραφία – Έκθεση για τα 180 χρόνια (1837 – 2017) της Αρχαιολογικής Εταιρείας». Οι 53 ασπρόμαυρες εικόνες του Αμερικανού Robert McCabe, που προέκυψαν από πολύχρονες επισκέψεις του φιλέλληνα σε περιοχές έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της χώρας (όπως η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, το Σούνιο, η Κνωσσός, η Σαντορίνη, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος), αποκαλύπτονται μια-μια στον επισκέπτη δια στόματος των δημοσιογράφων Κατερίνα Λυμπεροπούλου και Μαργαρίτα Πουρνάρα (Πανεπιστημίου 22).

Συνεχίζεται ο κύκλος θεματικών αφηγήσεων «Ιστορίες αποτυπωμένες στον πηλό και το μέταλλο» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με οδηγό την εικονογραφία των αγγείων, των κοσμημάτων, των ειδωλίων και των χάλκινων τεχνουργημάτων, γνωστές και άγνωστες πτυχές του αρχαίου κόσμου ξεδιπλώνονται. Αυτήν την Τετάρτη (13/3) περιδιαβαίνουμε εικόνες πολέμου (12 μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (9-15/3) - εικόνα 5

Την ημερομηνία γέννησης του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου, την Τρίτη 12 Μαρτίου, ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», Με ώρα συνάντησης τις 7 το βράδυ στις Δεξαμενές, ομιλίες, αναγνώσεις και ζωντανή μουσική από τους μελοποιημένους στίχους του Μάνου Ελευθερίου (συγκεκριμένα από το μυθιστόρημα – κύκνειο άσμα του «Άνδρες του αίματος») περιμένουν τους επισκέπτες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες συναντάμε τον ποιητή-σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη, την ηθοποιό Νένα Μεντή αλλά και τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη στο συντονισμό.

Θέλετε να ακούσετε τις πιο τρελές ιστορίες από κουζίνες και σεφ, να δείτε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την γαστρονομική και κοινωνική ιστορία των εστιατορίων; Με αφορμή το βιβλίο του «Στο εστιατόριο - Μια ιστορία της γαστρονομίας μέσα από τη ματιά λογοτεχνών, ζωγράφων, κοινωνιολόγων και γαστρονόμων», ο Κρίστοφ Ρίμπατ έρχεται στο βιβλιοπωλείο του Ιανού στο κέντρο (Σταδίου 24) για μια συζήτηση με τη δημοσιογράφο Γιούλη Επτακοίλη, στις 16/3 (12 μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.