Πέθανε ο τολμηρός και πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Ήταν η κραυγή των προσφύγων, κάλυψε αμέτρητες εμπόλεμες ζώνες και αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της γενιάς του.

Πέθανε ο τολμηρός και πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

«Η αποστολή μου είναι να γίνω η φωνή αυτών των προσφύγων αλλά και τα μάτια όσων βρίσκονται στην άλλη πλευρά, των ανθρώπων που κάθονται αναπαυτικά στον καναπέ τους· θέλω να καταλάβουν πως υπάρχουν άτυχοι άνθρωποι εκεί έξω», είχε πει ο Γιάννης Μπεχράκης σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, στο Greek Reporter. Το περασμένο Σάββατο 2 Μαρτίου, σε ηλικία 58 ετών, ο τολμηρός και βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου κυκλοφόρησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οικογενειακού του κύκλου. Μέσα σε λίγες ώρες, τα δημοσιεύματα ήταν χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με το οποίο ο Γιάννης Μπεχράκης συνεργαζόταν για τριάντα χρόνια, έγραψε μεταξύ άλλων: «Δεν θα βρείτε κανέναν τόσο αφοσιωμένο, τόσο προσηλωμένο και κανέναν που θυσίασε τα πάντα για να βγάλει μια σημαντική φωτογραφία». Μέσα στην τριακονταετή του μαχητική διαδρομή πίσω από το φακό, ο Γιάννης Μπεχράκης κάλυψε σημαντικά γεγονότα ανά τον κόσμο, από εμπόλεμες ζώνες όπως στην Τσετσενία, τη Σιέρα Λεόνε και το Ιράκ, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ και τις μετακινήσεις προσφύγων ή μεταναστών.

Πέθανε ο τολμηρός και πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης - εικόνα 1
© Reuters/ Γιάννης Μπεχράκης

Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή οδήγησε στο βραβείο Πούλιτζερ το 2016 – τη σημαντικότερη διάκριση του φωτογράφου ανάμεσα σε πολλές ακόμα, όπως το World Press Photo το 2000 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015. Ο Γιάννης Μπεχράκης και η υπόλοιπη ομάδα Thompson Reuters, οι Άλκης Κωνσταντινίδη, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρος Αβραμίδης, Stoyan Nenov και Laszlo Balogh, έκαναν αποστολές σε Ελλάδα, Κόσοβο, Αλβανία, ΠΓΔΜ και αλλού, καταγράφοντας τις βάναυσες συνθήκες που ζούσαν οι πρόσφυγες, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και τις μετακινήσεις τους προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών.

«Για μένα υπάρχει μόνο μια επιλογή: να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους, γιατί πέρα από τις βασικές αρχές της ανθρωπότητας που είναι αυτονόητο πως πρέπει να ισχύουν παγκόσμια, ποτέ δεν ξέρεις αν θα βρεθείς εσύ να χρειάζεσαι βοήθεια· δεν ξέρεις αν μία μέρα θα γίνεις εσύ πρόσφυγας ή μετανάστης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.