Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Άγρια αποκριάτικα ξεφαντώματα στο Μεταξουργείο, ομιλίες από την Αναγέννηση μέχρι τον φιλελεύθερο καπιταλισμό και μεταμοντέρνο μιξάζ που μιλά για τον έρωτα έρχονται χωρίς εισιτήριο.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (2-8/10)

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίζονται στην πόλη, με τα σημαντικότερα ραντεβού να αρχίζουν αυτή την εβδομάδα (εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις εκδηλώσεις). Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων κρατά το γιορτινό τέμπο στο κέντρο απ’ άκρη σ’ άκρη και, μεταξύ άλλων, αυτό το Σάββατο το πρωί (3/3, 11 π.μ.) γεμίζει με παραδοσιακά γαϊτανάκια, ρυθμούς σάμπα και εμψυχωτές την πλατεία Αγίου Παύλου ενώ αργότερα το μεσημέρι το κέφι μεταφέρεται στον πεζόδρομο της Ολυμπίου στο Κουκάκι. Επίσης, σημειώνουμε στην ατζέντα την βραδιά καρναβαλιού στο ανανεωμένο Θέατρο Ολύμπια. Με τη Χορωδία του δήμου, μουσική και αποκριάτικα στιγμιότυπα περασμένων εκδηλώσεων σε Βενετία και Αθήνα φέρνουν εικόνες από «Τον… παλιό εκείνον τον καιρό», την Τετάρτη 6/3, στις 8.30 το βράδυ (δελτία εισόδου θα διανέμονται στα ταμεία του θεάτρου 11 π.μ.-5 μ.μ.).

Επίσης, αυτή την Κυριακή (3/3) κανείς δεν χάνει το καρναβάλι του Μεταξουργείου. Οργανωμένο από τους κατοίκους της περιοχής, το αδιαμφισβήτητα πιο καυτό πολυεθνικό καρναβάλι του κέντρου φτάνει το δέκατο χρόνο και υπόσχεται έξτρα ένταση. Η γιορτή ξεκινά από το κάλεσμα της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» για ένα αποκριάτικο meeting με θέμα την παλιά Αθήνα, στην Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 στον Κεραμεικό, όπου ζωντανή μουσική από χάλκινα μέχρι κιθάρες και πολύ χορός ζεσταίνουν τα αίματα. Ύστερα, μεταφερόμαστε στη γύρω περιοχή του Μεταξουργείου με παρελάσεις από ομάδες κρουστών και οργανωμένα δημιουργικά άρματα να δίνουν τον παλμό από την Ιερά οδό, την Πειραιώς, την Αχιλλέως, την Ιάσσονος έως την Πλατεία Αυδή. Εκεί, όπως κάθε χρόνο, το παραδοσιακό γαϊτανάκι και το κάψιμο του καρνάβαλου θα βάλουν το κερασάκι στην τούρτα.

Και για τους μικρούς μα φίλους οι εκπλήξεις αρχίζουν και πληθαίνουν. Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, ανοίγει τις πόρτες του σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών για ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με επίκαιρη θεματολογία. Αυτό το Σάββατο 2 Μαρτίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας (Ανδρομάχης 86Α & Αλκμήνης), η ομάδα thea-tree μιλά έξυπνα και παιχνιδιάρικα για αποκριάτικα ήθη και έθιμα περασμένων χρόνων, για τη σημασία της μάσκας τον βασιλιά Καρνάβαλο και πόσα ακόμα. Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε στο 2109593518.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (2-8/10) - εικόνα 1
Ας γνωρίσουμε την ανανεωμένη Στοά Εμπόρων

Ας γνωρίσουμε την ανανεωμένη Στοά Εμπόρων. Οι επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που έχουν επανδρώσει τα μέχρι πρότινος άδεια καταστήματα στη στοά μέσω του προγράμματος «Πόλη2» από τον Δήμο Αθηναίων, περιμένουν αυτό το Σάββατο (3/2) το μεσημέρι μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτή γνωριμίας. Από τη 1 το μεσημέρι, σύντομα δημιουργικά εργαστήρια, μουσική και αρκετές ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ανοίγονται σε όσους κάνουν μια στάση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (2-8/10) - εικόνα 2
Αυτή την Τετάρτη (6/3, 9 μ.μ.) ξεκινά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το American Film Showcase στην Αθήνα με το «Μέση Δαχτυλίδι: Η Μπάρμπι Αλλιώς»

Ποιο είναι το σημερινό προφίλ του αμερικάνικου ντοκιμαντέρ; Το Exile Room, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC), γράφει ακόμα μια χρονιά στο κοντέρ του American Film Showcase, φιλοξενώντας μια σειρά από συζητημένες ταινίες των τελευταίων δύο ετών, καθώς και μια σειρά από εργαστήρια και ειδικές προβολές τόσο για κινηματογραφιστές όσο και για σπουδαστές και νέους. Ύστερα από τη Θεσσαλονίκη, το φετινό πρόγραμμα με κέντρο το θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος καταφτάνει σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Συγκεκριμένα, αυτή την Τετάρτη (6/3, 9 μ.μ.) ξεκινά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με το «Μέση Δαχτυλίδι: Η Μπάρμπι Αλλιώς» (σκην. Αντρέα Νέβινς), παρουσία των επίσημων καλεσμένων του American Film Showcase, Λόρα Νιξ και Ντέμπρα Ζίμερμαν.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ομάδες που κρατάνε το ρομαντισμό τους και βρίσκουν τρόπους να μιλήσουν στη σκηνή για τον έρωτα χωρίς να καταλήξουν μπανάλ. Το νέο έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα «κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;» συνεχίζει τη στιχομυθία από την προηγούμενη παράσταση «από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη», χρησιμοποιώντας το ίδιο φορμά που συνδυάζει από χορευτικά κομμάτια και δραματικότητα μέχρι άριες, κλασική μουσική και λογοτεχνικό κείμενο. Το καυστικό «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ, τα Αποσπάσματα του Ερωτικού Λόγου» του Ρολάν Μπαρτ, τα ερωτικά του Βάγκνερ από το έργο «Τριστάνος και Ιζόλδη» , ο «Σάρκινος Λόγος» του Γιάννη Ρίτσου και πόσα ακόμα μεταμορφώνουν τον λιτό χώρο του πέμπτου ορόφου της Μενάνδρου 47 σε ένα σημειολογικά φορτισμένο χώρο, που τρανσφορμάρεται κάθε λίγο. Ξεκινώντας από αυτή την Παρασκευή (8/3) η παράσταση χτυπάει κουδούνι στις 9 μ.μ.. Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (2-8/10) - εικόνα 3
Το νέο έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα «κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;» μιλά για τον έρωτα

Πεντακόσια χρόνια ύστερα από το θάνατό του, ο κατεξοχήν οικουμενικός άνθρωπος της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, είναι πρωταγωνιστής στην πέμπτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγος 6», στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος. Την Παρασκευή 8/3 (7.30 μ.μ.), με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή ιστορίας της τέχνης Παναγιώτη Ιωάννου, η ομιλία έχει θέμα «Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο» ενώ πρόκειται να διαβαστούν αποσπάσματα από τα Τετράδια του Ντα Βίντσι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Παράλληλα, την ημέρα της εκδήλωσης και μέχρι την Παρασκευή 22/3 λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τον Λεονάρντο, στον τέταρτο όροφο του Αναγνωστηρίου.

Ο λαϊκισμός συνιστά απόρριψη του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού ή είναι περισσότερο μια «κρίση της κρίσης» του καπιταλισμού; Μια σημαντική προσωπικότητα της Μια σημαντική προσωπικότητα της βρετανικής ακαδημαϊκής κοινότητας, η Αλμπένα Αζμάνοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, έρχεται στο πλαίσιο των φιλοσοφικών ομιλιών στο Megaron Plus. Την Πέμπτη 7 Μαρτίου (7 μ.μ.), η ομιλία θα εστιάσει στο «Λαϊκισμό και στη μεταμόρφωση του καπιταλισμού», καταλήγοντας στις προοπτικές για μια ουσιαστική χειραφέτηση. Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και δελτία προτεραιότητας θα διανέμονται από τις 5:30 μ.μ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (2-8/10) - εικόνα 4
Στο πλαίσιο των εικαστικών ομιλιών στο χώρο του TWIXTlab στο Παγκράτι, η Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου καταφτάνει για μια συζήτηση γύρω από τη διττή φύση της περφόρμανς

Στο πλαίσιο των εικαστικών ομιλιών στο χώρο του TWIXTlab στο Παγκράτι (Εμπεδοκλέους 19), η Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου καταφτάνει για μια συζήτηση γύρω από τη διττή φύση της περφόρμανς. Η σωματική τέχνη, πέρα από ένα καλλιτεχνικό μέσο που στη σύγχρονη εποχή έχει αποδείξει τη δυναμική του, είναι και ένας τρόπος θεραπείας, λη μάλλον αυτό-θεραπείας, μια και εμπλέκει σε μεγάλο βαθμό το βίωμα του υποκειμένου και παράλληλα αποτελεί περισσότερο μια διαδικασία παρά ένα αποτέλεσμα. Με ώρα συνάντησης τις 7 το απόγευμα τη Δευτέρα 4 του μηνός, γίνεται μια ιστορική αναφορά σε σημαντικά καλλιτεχνικά έργα της περφόρμανς σε συνδυασμό με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθούν οι πιθανές εξελίξεις του είδους.

Για ολόκληρο το μήνα του Μαρτίου, το TAF / the art foundation στο Μοναστηράκι μετατρέπεται σε ένα χώρο δημιουργικής μάθησης για ενήλικες, με εικαστικούς, αρχιτέκτονες, designers και άλλες δημιουργικές ομάδες να συν-δημιουργούν με τους συμμετέχοντες, να συζητήσουν και να αναπτύξουν τεχνικές. Η σειρά των συναντήσεων ξεκινά αυτή την Κυριακή (3/3), στις 6 το απόγευμα: Η ομάδα PIY θα παρουσιάσεις τις βασικές θεωρητικές αρχές της μεταξοτυπίας, ενώ όσοι πάρουν μέρος θα δοκιμάσουν τα πρώτα τους τυπώματα. Για συμμετοχή επικοινωνήστε στο home@thertfoundation.gr ή τηλεφωνικά στο 2103238757. Προαιρετική συνεισφορά στην ομάδα.

Η πρώτη επαφή με τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό έδειξε πως υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς κόσμου. Έτσι, την πρώτη Τρίτη του Μαρτίου αλλά και του Απριλίου, συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά μέσω του σχεδίου, αλλά και με μια σύντομη μορφολογική ανάλυση, εξαιρετικά έργα δύο διαφορετικών πολιτισμών, του ελληνικού και του αιγυπτιακού. Συγκεκριμένα, αυτήν την Τρίτη (5/3) το εργαστήριο έρχεται στις αίθουσες γλυπτικής των κλασικών χρόνων και φοκουσάρει στην απόδοση της κίνησης. Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε στο 2132144800.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (2-8/10) - εικόνα 5
Οι αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη επιστρέφουν το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου kκαι ξεκινούν τη διαδρομήαπό το κεντρικό κτίριο του ΠΙΟΠ στην Πλάκα (Αγγ. Γέροντα 6)

Οι αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη επιστρέφουν το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Στο ενδέκατο ραντεβού της σειράς, ξεκινάμε στις 10 το πρωί από το κεντρικό κτίριο του ΠΙΟΠ στην Πλάκα (Αγγ. Γέροντα 6) και –με οδηγό το «Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου» του Ζήβα– εξερευνούμε τη γύρω περιοχή. Η ιστορικός Λίλα Πατσιάδου ξεδιπλώνει στην αφήγησή της τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής από τον 19ο και 20ο αιώνα, συσχετίζει τον τόπο με τα ιστορικά γεγονότα και μας κάνει να στοχαστούμε πάνω στην έννοια του μνημείου.

Αν ψάχνετε ευκαιρία να εμπλουτίσετε τη δισκοθήκη σας, την Κυριακή 3/2 οι δρόμοι οδηγούν στο «Gagarin 205». Στο 1ο Athens Record Fair, γνωστά δισκάδικα και ιδιώτες σας περιμένουν με μια μεγάλη γκάμα από δίσκους μέχρι μουσικά αναμνηστικά, που θα ικανοποιήσουν τις όποιες μικρο- ή μεγαλο-συλλεκτικές ανάγκες. Οι πόρτες ανοίγουν στις 11 το πρωί ενώ η συμμετοχή είναι € 3 με καφέ ή μπίρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.