Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23/2-1/3)

Το πιο φινετσάτο κινηματογραφικό φεστιβάλ, αυτοσχεδιαστική τζαζ με αέρα επιστημονικής φαντασίας, αποκριάτικα ραντεβού και ξενύχτια στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έρχονται στην πόλη.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23/2-1/3)

Την ερχόμενη εβδομάδα φοράμε τα καλά μας για να υποδεχτούμε το 1ο Athens Fashion Film Festival, το οποίο σηκώνει αυλαία στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ένα πλούσιο τριήμερο προβολών (25-27/2) με ταινίες από όλο τον κόσμο φέρνουν τη μόδα σε πρώτο πλάνο (επιμ. Νικόλ Αλεξανδροπούλου). Στο πρόγραμμα βλέπουμε συνολικά 140 ταινίες –ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους– παράλληλες δράσεις με προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και του κινηματογράφου, fashion performance από Έλληνες Σχεδιαστές και μία ομαδική έκθεση.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23/2-1/3) - εικόνα 1

Αυτή την Κυριακή τζαζάρουμε στο Νιάρχο με τον Θοδωρή Ρέλλο και τον Γιάννη Αναστασάκη. Στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Jazz Chronicles, το δυνατό αυτοσχεδιαστικό δίδυμο –ο ένας σε βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο και φωνή ενώ ο δεύτερος σε ηλεκτρική κιθάρα, κλασική κιθάρα, effects, live-sampling και analog synth bass– παρουσιάζει την πρώτη του κοινή δισκογραφική δουλειά «Horseloverfat», του οποίου το υλικό και οι συνθέσεις προέκυψαν από τις ζωντανές εμφανίσεις την τελευταία πενταετία και τους πειραματισμούς με τους φυσικούς ήχους των οργάνων και τα διηγήματα του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Philip K. Dick. Ραντεβού στις 9 μ.μ. στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Τα οχήματά μου για τον ουρανό». Η μυθική φωνή του έντεχνου τραγουδιού, η Γιοβάννα, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ένα ρεσιτάλ με διαχρονικά τραγούδια που σημάδεψαν την πολύχρονη καριέρα της. Αυτήν την Κυριακή (24/2), στις 7 το απόγευμα, οι παλαιότεροι θυμούνται κομμάτια που χάραξαν τις μνήμες τους και οι νεότεροι απολαμβάνουν τη γοητεία μιας διαχρονικής ερμηνεύτριας. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Χρήστος Κουμούσης. Δελτία εισόδου θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης στα Ταμεία της ΕΛΣ.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23/2-1/3) - εικόνα 2

Η πιο χρωματιστή περίοδος του χρόνου κατέφτασε και ο Δήμος Αθηναίων μπαίνει σε αποκριάτικους ρυθμούς. Ξεκινώντας από αυτό το Σάββατο (23/2), το πρόγραμμα που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων ξεδιπλώνεται ένα γεμάτο δεκαπενθήμερο με περισσότερες από 65 δωρεάν ευκαιρίες γιορτής για μικρούς και μεγάλους. Πλατείες και δρόμοι, λόφοι και πάρκα, ιστορικά τοπόσημα, μουσεία και μνημεία της πόλης ενώνονται με διαφορετικά δρώμενα. Πρώτα ραντεβού στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο, 2103452150) για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακά έθιμα (23/2, 12 μ.) και στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου και συναυλία με τον Θάνο Ολύμπιο (2 μ.μ.).

Από την πρώτη εβδομάδα των αποκριάτικων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το 9ο Κυνήγι Θησαυρού για τους μικρούς μας φίλους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου την Κυριακή 24/2 (10 π.μ.) στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού ανακαλύπτουμε τα μουσεία και τα μνημεία της πόλης (εγγραφές στο καφέ «Ο κήπος του μουσείου), καθώς και το πρώτο εορταστικό ραντεβού στο πρόσφατα εγκαινιασμένο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας: Την Τρίτη 26 του μηνός, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου γιορτάζουν με τραγούδια της Αθήνας, από τον Χατζηαποστόλου και τον Αττίκ μέχρι τον Μουζάκη (8.30 μ.μ., δελτία εισόδου θα διανέμονται στα ταμεία του θεάτρου από τις 11 π.μ.-5 μ.μ.).

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23/2-1/3) - εικόνα 3

Ξενυχτάει κανείς στα μουσεία; Κι όμως! Συμπληρώνοντας είκοσι χρόνια παρουσίας, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων εμπλουτίζει το πρόγραμμά της με μια σειρά βραδινών δράσεων που ξεκινά την Παρασκευή 1 Μαρτίου (8 μ.μ.). «Let’s be late» και το πρόγραμμα φέρνει μουσική, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια, χορό και πολύ κέφι στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ενώ δεν λείπουν ζωντανά live street art performances, διαδραστικά εργαστήρια για να κάνεις το πορτρέτο σου λογότυπο αλλά και παιχνίδια μυστηρίου: Η ομάδα Βρες το δολοφόνο σε προσκαλεί να εξιχνιάσεις «Το μυστικό του Φραγκίσκου Φεράλδη» μέσα στους σκοτεινούς χώρους του εργοστασίου. Θα τα καταφέρεις;

Τι θα λέγατε για μια σκηνική δράση χωρίς λόγια, στο απόλυτο σκοτάδι; Σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Στέφανου Μπαρμπαλιά, η παράσταση «Jumping Man» έρχεται στις 23 και τις 24 του μηνός (9.30 μ.μ.) έρχεται στο Χώρο πάνω στην Πλατεία Θεάτρου (6974466534) που συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου «Πόλη2». Είσοδος ελεύθερη με ελεύθερη συνεισφορά. (Γενική είσοδος: € 4)

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23/2-1/3) - εικόνα 4

Όπως κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα, έτσι και αυτό το Σάββατο (23/2) η οργάνωση We Need Books και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων απαγγέλουν παραμύθια σε διαφορετικές γλώσσες. Στην ανακαινισμένη Οικία Θεοτοκοπούλου (Θεοτοκοπούλου 34, Πατήσια), από τις 11 το πρωί, ακούμε παιδικές ιστορίες στα φαρσί με το πρόγραμμα «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες», στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Μετά από έξι μήνες, η «Ποίηση on the road» φτάνει στο φινάλε. Την 1η Μαρτίου, η δράση που έφερε τον ποιητικό λόγο στο δημόσιο χώρο ολοκληρώνει τις δράσεις της μπροστά από το ιστορικό Βαλλιάνειο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32). Στις 12 το μεσημέρι, υπό τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων και του σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, όλοι οι ποιητές που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες δράσεις συναντιούνται και απαγγέλουν, παρουσιάζοντας μια σύνθεση με στίχους και μελωδία σε μια δημόσια performance, επιχειρώντας να σταματήσει για λίγο τους ταχείς ρυθμούς της πόλης.

Free City | Οι δωρεάν δράσεις της εβδομάδας (23/2-1/3) - εικόνα 5

Με ένα διήμερο εργαστήριο στο χώρο του Victoria Square Project (Ελπίδος 13, πλ. Βικτωρίας, 2130442783), το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την εικαστικό Sophie Rodin. Στο πλαίσιο της φιλοξενίας της στην Αθήνα, η Νορβηγίδα παρουσιάζει μέρος από το εν εξελίξει project «At home in the world» –τρία χειροποίητα βιβλία με σχέδια, collage και κείμενα που προέκυψαν μετά από πολύχρονες συναντήσεις της με πρόσφυγες και μετανάστες– δείχνει το Σάββατο 23 (4 μ.μ.) και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου (11.30 μ.μ.) πώς να φτιάξουμε ένα εικαστικό βιβλίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.