«Βάλ' τους Χ»: Τι είναι ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας;

Μια νέα καμπάνια από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το HumanRights360 αναδεικνύει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας στην πόλη μας. Η Φωτεινή Κοκκινάκη εξηγεί.

«Βάλ' τους Χ»: Τι είναι ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας;

Λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία της Ομόνοιας, ένας άντρας έπεσε αναίσθητος μετά από οργανωμένη επίθεση ομάδας με σιδερολοστούς και ξύλα. Στο Σύνταγμα, ένας Κύπριος φορτώθηκε με κλοτσιές και μπουνιές όταν αρνήθηκε να απαντήσει από πού κατάγεται. Πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ομάδα οκτώ ατόμων επιτέθηκε σε δεκαεξάχρονο Αφγανό, χτυπώντας τον με καδρόνι στο κεφάλι και με ένα σπασμένο μπουκάλι στα χέρια – ευτυχώς έτρεξε γρηγορότερα. Είναι μονάχα τρία από τα κεντρικά σημεία της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί περιστατικά ρατσιστικής βίας σε δημόσια θέα. Πόσο μακριά από την καθημερινότητά μας βρίσκονται όλες αυτές οι ανώνυμες ιστορίες που είτε μαθαίνουμε από τις ειδήσεις είτε (τις περισσότερες φορές) δεν φτάνουν καν στο φως της δημοσιότητας;

Μια κοινή πρωτοβουλία του ελληνικού παραρτήματος από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και του HumanRights360 δίνει την απάντηση. Η καμπάνια «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας», που εδώ και μερικές ημέρες τρέχει διαδικτυακά, αποτυπώνει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας πάνω στο χάρτη της Αθήνας. «Το εγχείρημα γεννήθηκε με αφορμή την τελευταία χρονιά της δίκης της Χρυσής Αυγής, της σημαντικότερης δίκης του αιώνα, η επιτυχής έκβαση της οποίας θα είναι κομβική για το κράτος δικαίου στη χώρα», εξηγεί στο «α» η υπεύθυνη επικοινωνίας του HumanRights360, Φωτεινή Κοκκινάκη, «ξεκινήσαμε ταυτόχρονα με τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων στη δίκη και μέσα από αυτή την προσπάθεια θέλαμε να βοηθήσουμε να αναδειχτεί η πληθώρα των ρατσιστικών εγκλημάτων που συνδέονται με δραστηριότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης».

«Βάλ' τους Χ»: Τι είναι ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας; - εικόνα 1

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που εμφανίστηκαν στην κεντρική αλλά και κάθε επιμέρους δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως και καταγραφές φορέων ή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ο «μαύρος χάρτης» της Αθήνας μετρά αυτή τη στιγμή περισσότερα από πενήντα σηματοδοτημένα συμβάντα. Τα πορτοκαλί σημάδια πάνω στις διάφορες περιοχές της πόλης αποκαλύπτουν τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες που βρίσκονται από πίσω. Με ένα κλικ, ένα σύντομο κείμενο μαζί με ένα σχετικό σκίτσο εμφανίζεται στην κάθε περίπτωση δίνοντας τις βασικές πληροφορίες. «Οι καταγραφές της συγκεκριμένης περιόδου εκτείνονται κυρίως γύρω από τα κέντρα λειτουργίας των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπως το κέντρο της Αθήνας και η περιοχή του Περάματος», παρατηρεί η Φωτεινή για τα σημεία που συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά.

Παράλληλα, στον ιστότοπο υπάρχει η ενότητα «Πάρε θέση». Εκεί, εάν έχει υπάρξει κάποιος μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης ή έχει πέσει ο ίδιος θύμα, μπορεί να επικοινωνήσει και να καταγράψει το γεγονός. «Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει η καμπάνια όσο υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση του κοινού γύρω από τα θέματα ρατσιστικής βίας», συμπληρώνει η ίδια διευκρινίζοντας πως το site θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και μετά το πέρας της δίκης. Επίσης, τα έργα των εικοσιπέντε δημιουργών που έκαναν την εικονογράφηση των περιστατικών πρόκειται να παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου (επιμ. Δημήτρης Μπούρας), ενώ παράλληλα δρώμενα και συζητήσεις θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα.

«Βάλ' τους Χ»: Τι είναι ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας; - εικόνα 2

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.