Αυτό που παρατηρεί κανείς ξεφυλλίζοντας αυτό το όμορφα εικονογραφημένο βιβλίο του γνωστού pastry chef Χρήστου Βέργαδου με τίτλο «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής» είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη βιβλίο με συνταγές. Είναι όντως ένα είδος σχολείου, αφού πριν τις συνταγές κάθε κεφαλαίου υπάρχει η θεωρία, δηλαδή χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για βασικές τεχνικές βήμα - βήμα, καθώς και τα απαραίτητα σκεύη που θα χρειαστούν. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει δέκα συνταγές, κατά σειρά δυσκολίας, από την πιο εύκολη στην πιο σύνθετη. Ξεκινά από τα κέικ και τα μπισκότα, συνεχίζει με βασικές κρέμες, σιρόπια, τάρτες και προχωρά στις μαρέγκες, τη σοκολάτα, για να καταλήξει σε αυτά που αποκαλεί ο ίδιος SOS θέματα, δηλαδή απολαυστικά γλυκίσματα που μας φέρνουν στη μνήμη τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, και να ολοκληρώσει με γλυκά ιδανικά για γιορτές.
Συνολικά, περιλαμβάνει 80 συνταγές κλασικών, αλλά και πιο «προχωρημένων» γλυκών: από το κέικ μαρμπρέ, τον μπακλαβά και το τσουρέκι στον κορμό κάστανο και τη φουντουκόπιτα, την πάβλοβα και τα moelleux μπανάνας.
Γεννημένος σε οικογένεια ζαχαροπλαστών στη Σπάρτη, ο Χρήστος Βέργαδος αγάπησε από νωρίς την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Στην πορεία, μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς ανθρώπους του χώρου σε Ελλάδα και εξωτερικό, έγινε καθηγητής ζαχαροπλαστικής και γνωστός pastry chef και αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο. Στόχος του, να γίνει ένας οδηγός ζαχαροπλαστικής που θα λύσει τις βασικές μας απορίες και θα μας κάνει να καταφέρουμε να φτιάξουμε όλες τις συνταγές του, ακόμη και τις πιο σύνθετες και να διαπιστώσουμε ότι… τελικά η ζαχαροπλαστική είναι εύκολη! Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που το κοινό το ψήφισε και το έφερε στην πρώτη θέση της κατηγορίας ΕΥ ΖΗΝ στα πρόσφατα Public Book Awards 2018...
Εκδόσεις Διόπτρα, σελ. 248.