Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες!

Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους του πιο ιδιαίτερου σεμιναριάδικου της πόλης για το νέο cult του χειροποίητου.

Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες!

Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους του πιο ιδιαίτερου σεμιναριάδικου της πόλης για το νέο cult του χειροποίητου.

Από τη Δήμητρα Πέτρου

Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες! - εικόνα 1

Γιατί να το αγοράσεις αφού μπορείς να το φτιάξεις; Το χειροποίητο έχει σίγουρα κάνει μεγάλη επιστροφή τα τελευταία χρόνια, με τα σχετικά σεμινάρια να πληθαίνουν διαρκώς και το κοινό να ανταποκρίνεται. Μια από τις πιο ιδιαίτερες προσπάθειες στο χώρο είναι το Εργαστήριο Τεχνών & Τεχνικών Ασκαρδαμυκτί. Στο ατμοσφαιρικό μεσοπολεμικό κτίριο στη γειτονιά των Εξαρχείων πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο εδώ και τρία χρόνια μερικοί από τους πιο δημιουργικούς χειρονάκτες της πόλης μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους ανήσυχους Αθηναίους που πιάνουν βελόνες, υφάσματα και δέρματα και φτιάχνουν τις δικές τους εσπαντρίγιες, παλτό αλλά και κιμονό!

Με όχημα το χειροποίητο

Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες! - εικόνα 2

Η Δέσποινα Μαλλή, με σπουδές στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο και την τέχνη, ο οργανοποιός Γιώργος Μπασιάς και ο σχεδιαστής υποδημάτων Γιώργος Μαλλής είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτό το πρωτότυπο εργαστήρι για να μας δείξουν πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά όπως το ξύλο, το δέρμα, το μέταλλο και το χαρτί και να δημιουργήσουμε τα δικά μας χρηστικά αλλά και δημιουργικά αντικείμενα με τον τρόπο ακριβώς που τα έχουμε φανταστεί.

Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες! - εικόνα 3

Με το που μπαίνεις στον χώρο του Ασκαρδαμυκτί θα βρεθείς ανάμεσα σε τεχνικά σχέδια, μεζούρες και άλλα εργαλεία που θα σε βάλουν αμέσως στο κλίμα, ενώ δεν είναι απίθανο να πετύχεις μια ενθουσιασμένη “μαθήτρια” που γυρνάει ξυπόλυτη σε όλους τους ορόφους ενός κτιρίου για να δείξει περήφανη τα καινούρια της σανδάλια (έχει συμβεί) αδυνατώντας να πιστέψει ότι τα έφτιαξε μόνη της!

Μάθε τέχνη...

Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες! - εικόνα 4

Μέσα σε ένα πλήθος από σεμινάρια αλλά και ετήσια τμήματα σπουδών και με επιλογές που κυμαίνονται από τσάντες, πορτοφόλια και σανδάλια μέχρι μικροέπιπλα και όργανα μουσικής, θα μάθετε από τεχνίτες και γνώστες της κάθε τέχνης να δημιουργείτε τα δικά σας πράγματα αλλά και να μοιράζεστε αυτή την τέχνη και τις γνώσεις που την περιβάλλουν με όλο τον κόσμο. Κάθε τμήμα έχει τον δικό του αυτόνομο χώρο με τα δικά του υλικά και τον δικό του εξοπλισμό.

Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες! - εικόνα 5

Όπως μας είπε η Δέσποινα Μαλλή, από τους ιδρυτές του χώρου, τα πιο δημοφιλή σεμινάρια είναι η κατασκευή εσπαντρίγιας και σανδαλίων, παλτών, κιμονό και δερμάτινου πορτοφολιού. Όσο για το πιο περίεργο; Η κατασκευή τσαμπούνας που ξεκινάει στις 10 Φεβρουαρίου.

«Σίγουρα η κρίση έχει παίξει το ρόλο της. Γιατί πολλοί έρχονται για να πάρουν και κάποιο χαρτί πάνω στο αντικείμενο που δουλεύουν. Όμως υπάρχουν και νέοι που έρχονται για να δημιουργήσουν, να ξεσκάσουν.»

Ποιες ηλικίες τα προτιμούν; «Έχουμε άτομα από 23 μέχρι 53.Οι περισσότεροι είναι από 25 μέχρι 35. Όμως έχουμε και περιπτώσεις παιδιών αλλά και μεγαλύτερων ατόμων. Οι περισσότεροι έρχονται για να κάνουν καριέρα στο αντικείμενο που δουλεύουν και να έχουν μια επαγγελματική κατάρτιση σε αυτό και να μπορούν να το δουλέψουν επαγγελματικά. Δίνουμε βεβαίωση σπουδών μετά από κάθε σεμινάριο και είμαστε Πιστοποιημένο Κέντρο δια βίου μάθησης.» μας εξηγεί η Δέσποινα.

Ως προς το αν η κρίση συνδέεται με την επιστροφή στο χειροποίητο και τη δημοφιλία αντίστοιχων σεμιναρίων, απαντά: «Σίγουρα η κρίση έχει παίξει το ρόλο της. Γιατί πολλοί έρχονται για να πάρουν και κάποιο χαρτί πάνω στο αντικείμενο που δουλεύουν ώστε να μπορούν να το εξασκήσουν επαγγελματικά. Όμως υπάρχουν και παιδιά και νέα άτομα που έρχονται για να δημιουργήσουν, να ξεσκάσουν και να φύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Φτιάξε τη δική σου τσαμπούνα

Στο «Ασκαρδαμυκτί» οι Αθηναίοι μαθαίνουν να φτιάχνουν παλτό, κιμονό και τσαμπούνες! - εικόνα 6

Οι μουσικόφιλοι αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για τη λαϊκή παράδοση θα έχουν την ευκαιρία από τις 10/2 και για 8 τρίωρες συναντήσεις, να κατασκευάσουν την δική τους τσαμπούνα, με εισηγητή τον Φανούρη Πετρόπουλο, τσαμπουνιέρη και κατασκευαστή. Όλα τα τμήματα μετά το μάθημα της πρώτης συνάντησης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα φαγοπότι υπό τη μουσική της αγαπημένης τους τσαμπούνας φυσικά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Πόσο κοστίζει;

Τα περισσότερα σεμινάρια κοστίζουν 130 ευρώ. Σε όλα τα σεμινάρια μέσα στο κόστος περιλαμβάνονται τα εργαλεία και τα υλικά που χρειάζονται και φεύγοντας ο κόσμος παίρνει τις δημιουργίες του στο σπίτι, καθώς ότι φτιάχνει προσαρμόζεται στον εαυτό του και σε αυτό που θέλει.

i Δεληγιάννη 6, Αθήνα, 2108819784

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η οικοποιητική του CAConrad για πρώτη φορά στα ελληνικά (και το ίδιο στην Ελλάδα)

Το ιδιαίτερο ποιητικό βιβλίο του CAConrad "Το Χρυσό Μπούµερανγκ Επιστρέφει: Άκου" κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά, με το ίδιο να έρχεται στην Ελλάδα για να το παρουσιάσει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2025

Αναστασία Σγουμποπούλου, πώς έφτιαξες μια κιβωτό σύγχρονης τέχνης στην άβυσσο της Πλατείας Αγίας Ειρήνης;

Μέσα από την επαφή της με την τέχνη η συνιδρύτρια του "Perianth Hotel", έχει, όχι μόνο, νοηματοδοτήσει συνολικά τη ζωή της, αλλά έχει δημιουργήσει και μια δυναμική συλλογή.

Εργαστήρια κεραμικής εξερευνούν την τέχνη του Νικόλα Κονταξή

Το Ίδρυμα Γουλανδρή διοργανώνει ένα workshop με αφορμή την έκθεση "Catch Me".

Οι εκδόσεις Νήσος κυκλοφόρησαν το πρώτο τους "Άρωμα Φουζέρ"

Αυτός είναι ο τίτλος της νέας συλλογής διηγημάτων του εκδοτικού, από την πένα της Γιούλης Χρονοπούλου.

"The Uncovered": Πορτρέτα που ξεσκεπάζουν τα μυστήρια της ανθρώπινης ζωής

Ο εικαστικός Γιώργος Αλέκου παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση.

Νέα συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο

Στόχος η προώθηση και ανάδειξη της καλλιτεχνικής κληρονομιάς των Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι.