Το Airbnb or not to Airbnb? Ιδού η απορία...

Η διάσημη εφαρμογή θριαμβεύει και στην χώρα μας, αλλάζοντας το πρόσωπο και του αθηναϊκού downtown.

Το Airbnb or not to Airbnb? Ιδού η απορία...

Αν κινείσαι έστω και στοιχειωδώς στην πόλη, θα έχεις καταλάβει ότι η Αθήνα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας hot ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός. Γιατί όχι άραγε; Στα χρόνια της κρίσης (αλήθεια, πότε θα σταματήσει το μέτρημα;) οι όποιες υπερτιμημένες φούσκες έσκασαν, οι value for money γαστρονομικές ευκαιρίες πολλαπλασιάστηκαν, η νυχτερινή διασκέδαση έγινε πιο πλουραλιστική, το κόστος ανά ημέρα διαμονής έπεσε κι έτσι η πόλη έγινε πιο προσιτή στους επισκέπτες της. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την καλλιτεχνική υπερδραστηριότητα και τα πάσης φύσεως συλλογικά εγχειρήματα που άνθησαν, τότε μπορεί να κατανοήσει κάποιος τι μας βρίσκουν οι ξένοι. Δεν ξέρω αν είμαστε τελικά το «νέο Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο», αλλά πάντως η πρωτεύουσα έχει και χαρακτήρα, και πολύπλευρο ενδιαφέρον.

Το Airbnb or not to Airbnb? Ιδού η απορία... - εικόνα 1

Μαζί με τον τουρισμό στην πόλη ήρθε και το νέο trend του, το Airbnb, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης την οποία ξεκίνησαν τρεις φοιτητές το 2008 κι έχει ήδη μετατραπεί σε εταιρεία-κολοσσός που έχει αλλάξει άρδην την έννοια «διαμονή». Στην online εφαρμογή υπάρχει ασταμάτητη, μαζική προσφορά αλλά και ζήτηση για κάθε είδους κατάλυμα. Ένα σπίτι, ένα δωμάτιο, ένα δώμα­, ρετιρέ, υπόγεια, εξοχικά... Από όλα έχει ο μπαξές. Από τους 150 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες (!) όλο και κάποιος θα δώσει τον όβολό του για να περάσει κάποιες ημέρες στο σπίτι σου.

Δήμοι και περιφέρειες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων αντιδρούν πλέον στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του φαινομένου και προσπαθούν να το περιορίσουν προτού αλλάξει ριζικά την αστική ανθρωπογεωγραφία. Στη Βαρκελώνη λ.χ. οι τοπικές αρχές έχουν προσλάβει επιθεωρητές που ψάχνουν μη δηλωμένα σπίτια τα οποία μισθώνονται μέσω Airbnb. Στο Λονδίνο και το Δουβλίνο έχουν αρχίσει οι περιορισμοί και ακόμη αρκετές πόλεις ακολουθούν το παράδειγμά τους, αφού η εφαρμογή αλλάζει με γοργό ρυθμό τις αστικές περιοχές. Με τα ακίνητα να νοικιάζονται πλέον ανά ημέρα και όχι ανά μήνα, οι μόνιμοι κάτοικοι εξορίζονται από τις δημοφιλείς περιοχές και ψάχνουν άλλες οικιστικές λύσεις. Οι συνοικίες στην καρδιά των πόλεων μετατρέπονται σε απέραντες εκτάσεις rooms to let (no problem?).

Και με την Αθήνα τι γίνεται; Όταν έψαξα πριν από κάνα εξάμηνο για σπίτι στην περιοχή των Πετραλώνων και του Φιλοπάππου, τα ενοικιαστήρια ήταν ελάχιστα, τα ενοίκια στα ύψη και η ποιότητα των διαμερισμάτων χαμηλή. Την ίδια στιγμή και στην ίδια περιοχή υπήρχαν δεκάδες διαθέσιμα σπίτια στο Airbnb. Φίλοι που μένουν σε πολυκατοικίες στο Κουκάκι, στα Εξάρχεια ή στο Μεταξουργείο αστειεύονται για το ότι αλλάζουν γείτονες σαν τα… πουκάμισα, ενώ διαχειριστής γίνεται αυτός που ξέρει τα καλύτερα αγγλικά! Μήπως σε λίγο καιρό το downtown χάσει το χαρακτήρα του και αλλάζει διαρκώς πρόσωπα όπως ο Δρ Τζέκιλ και ο Μίστερ Χάιντ; Άραγε το Airbnb προσφέρει πολύτιμο εισόδημα στους Αθηναίους ή αλλοιώνει τα αστικά χαρακτηριστικά της πόλης; Ας κάνουμε όμως για λίγο log out από τους προβληματισμούς. Η Αθήνα ανεβάζει στροφές μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, δίνοντάς μας φρέσκο air (χωρίς bnb). Ας τον αναπνεύσουμε!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.