Πέντε κύκλοι και μια σάμπα

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενούνται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής θα είναι πλέον γεγονός.

Πέντε κύκλοι και μια σάμπα

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενούνται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής θα είναι πλέον γεγονός.

Πέντε κύκλοι και μια σάμπα - εικόνα 1

Εκτός απροόπτου βέβαια. Και λέμε «εκτός απροόπτου» διότι τις τελευταίες ημέρες τα νέα από τη «χώρα του καφέ» είναι δυσοίωνα. Και δεν μιλάμε για τον ιό Ζίκα ο οποίος ήταν από την αρχή το μεγάλο πρόβλημα. Όπως δια­πιστώσαμε από φωτογραφίες, στο Ολυμπιακό Χωριό που στεγάζει τους 11.000 αθλητές γίνεται της… κουνουπιέρας. Κατά τα άλλα όμως είδαμε… ανθρώπινα μέλη να επιπλέουν μέσα σε σκουπίδια, σε νερά που υποτίθεται πως θα φιλοξενήσουν αθλήματα. Είδαμε και μια εξέδρα να καταρρέει στο χώρο διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας. Είδαμε και μια φωτιά στο κατάλυμα της αυστραλιανής αποστολής αλλά και μια πλημμύρα στο αντίστοιχο της ελληνικής.

Η Βραζιλία, που υπερηφανευόταν στις αρχές του χρόνου πως είχε έτοιμο το 80% των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, βρίσκεται τώρα στην εξαιρετικά άβολη θέση να επιδιορθώνει με άγχος τις κακοτεχνίες και να κάνει αδιάκοπα μερεμέτια για να είναι όλα έτοιμα στην έναρξη κάθε αγωνίσματος. Και να προσπαθεί ταυτόχρονα να περιορίσει όσο γίνεται την αρνητική εικόνα που δίνει μια χώρα όπου ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό κατοίκων διαβιεί σε παραγκουπόλεις, σε μια χώρα όπου η εγκληματικότητα είναι στα κόκκινα, ο δείκτης των κοινωνικών αντιθέσεων είναι στα ύψη και πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους και… καριόκας-τζιχαντιστές. Όμως αυτή είναι μόνο η σύγχρονη εικόνα της Βραζιλίας;

Οι διοργανωτές πασχίζουν να μας αποδείξουν το αντίθετο. Το ίδιο φανταζόμαστε ότι θα κάνει και ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγες, που έχει το γενικό πρόσταγμα της τελετής έναρξης και ο οποίος πριν από 14 χρόνια στην «Πόλη του Θεού» είχε «ζωγραφίσει» με τα σκοτεινότερα χρώματα την εφηβική εγκληματικότητα στο Ρίο. Η πόλη, πάντως, βάζει τα καλά της για να υποδεχτεί 45 αρχηγούς κρατών, οι οποίοι (μαζί με τους χιλιάδες θεατές του περίφημου Μαρακανά και τους εκατομμύρια τηλεθεατές) θα παρακολουθήσουν τη γιο­ρτή που έχει, φυσικά, θέμα την Ιστορία και το σήμερα της χώρας που φιλοξενεί το θεσμό. Στην περίπτωση της Βραζιλίας, ωστόσο, σημαντική θέση στην τελετή έχει και το οικολογικό μήνυμα, μια και φιλοξενεί το μεγαλύτερο και πιο απειλούμενο δάσος του πλανήτη, τον Αμαζόνιο.

Κατά τα άλλα, ό,τι διέρρευσε από τις πρόβες περιλαμβάνει… Ζιζέλ, «Girl from Ipanema», σάμπα (εννοείται!), καρναβαλικά άρματα, καραβέλες, ινδιάνους αλλά κι ένα διπλάνο των αρχών του 20ού αιώνα. Μένει να αποκαλυφθεί ποιος θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος ο οποίος θα ανάψει τη φλόγα, με τις φήμες να συγκλίνουν στον θρυλικό Πελέ. Πέρα, πάντως, από την έναρξη, έστω και με άβολες τις ώρες για το δικό μας ημισφαίριο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπόσχονται ένα ­συγκλονιστικό αθλητικό δεκαπενθήμερο. Και το «διά ταύτα» το συζητάμε μετά τις 21 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.