Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL

Ένα εξελισσόμενο έργο με αφορμή μια γέφυρα εμπορικού σιδηροδρόμου ξένων συμφερόντων στα αθηναϊκά προάστια, ο οποίος υπέστη μυστηριωδώς σαμποτάζ κατά το πρώτο του δρομολόγιο.

Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL

Ένα εξελισσόμενο έργο με αφορμή μια γέφυρα εμπορικού σιδηροδρόμου ξένων συμφερόντων στα αθηναϊκά προάστια, ο οποίος υπέστη μυστηριωδώς σαμποτάζ κατά το πρώτο του δρομολόγιο.

Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL - εικόνα 1

Η εγκατάσταση που συνιστά την Γέφυρα παρουσιάζεται από την Παρασκευή, 27 Μαΐου ως τις 24 Ιουνίου, Επικούρου 26 & Κορύνης 4 στο κέντρο. Έχει ως αφετηρία την μαρτυρία και καταγραφή μιας αφαιρετικής επέμβαση μεγάλης κλίμακας που καλύπτει τις δύο πλευρές της γέφυρας, η οποία αποδόθηκε αργότερα ως υπογεγραμμένη υπό το όνομα “Ofrah Kasei”. Πραγματοποιούμενες ως συνθετικές μορφοποιήσεις και αναδυόμενες εκφάνσεις κοινωνικότητας που έρχονται σε διάλογο με την αινιγματική αυτή δημόσια επέμβαση, η εγκατάσταση και οι ενεργοποιήσεις της κατάγονται από την συλλογική μαρτυρία σιωπηρών συμβάντων, από συναντήσεις με συγκεκριμένα και αφηρημένα υποκείμενα και από τη συμμετοχή σε άλλοτε εμφανείς και άλλοτε κρυφές συνέργειες. Μέσω διαδικασιών χωρικής και καταστασιακής κωδικοποίησης, το KERNEL ενορχηστρώνει υλικά και οπτικά ίχνη που σχετίζονται με διφορούμενες κοινωνικές διεργασίες και τις παρασιτικές οικονομίες που δημιουργήθηκαν από την αποσταθεροποίηση τοπικών κλάδων παραγωγής και εθιμικών συνθηκών εργασίας κατά την τελευταία δεκαετία.

Στην Γέφυρα εξετάζονται οι στιγμές τριβής και αντίστασης εντός συστημάτων που αφορούν την συνδεσιμότητα του πραγματικού χρόνου, την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και τον πλήρη αυτοματισμό, συστήματα που προτείνανε ακραία σενάρια για την οργάνωση του ανθρώπινου χρόνου και βίου. Αναλογιζόμενο την θέση της Ελλάδας ως ιστορικό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και την εμπλοκή της σε παγκόσμια δίκτυα εφοδιαστικών επιχειρήσεων και νέων εποικισμών, το KERNEL ξεδιπλώνει στην Γέφυρα μια κριτική αφήγηση πάνω στις σύγχρονες γεωπολιτικές μετατοπίσεις που ορίζουν τις σημερινές κινήσεις της ύλης, της ενέργειας, της πληροφορίας και των ανθρώπων.

Η Γέφυρα θα είναι ανοικτή 12.00-20.00, τις παρακάτω Παρασκευές, όπου μια σειρά δρώμενων θα πραγματοποιηθούν αργά το απόγευμα:
● Παρασκευή 27 Μαίου, 20.00 / Άνοιγμα
● Παρασκευή 3 Ιουνίου, 20.00 / Inheritance of the Shipped, μια συζήτηση του KERNEL γύρω από την Γέφυρα, στο πλαίσιο ενός εν εξελίξει κειμένου σε συνεργασία με τον Stefano Harney.
● Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 20.00 / Near Real Time Calibration, μια ανοικτή πρόβα με την performer Ερατώ Χολή.
● Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 20.00 / Ο Ofrah Kasei θα παράξει ένα περιβάλλον όπου Προτάσεις Διευθέτησης δύναται να αναγνωστούν.
● Παρασκευή 24 Ιουνίου, 20.00 / Κλείσιμο

Παρασκευή, 27 Μαΐου με 24 Ιουνίου 2016
Επικούρου 26 & Κορύνης 4

Μια εικαστική «Γέφυρα» από τους KERNEL - εικόνα 2

Το KERNEL είναι μια καλλιτεχνική ομάδα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009 από την αρχιτέκτονα Πέγκυ Ζάλη και τους καλλιτέχνες Πέτρο Μώρη και Θεόδωρο Γιαννάκη.

Το KERNEL έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Union Pacific (Λονδίνο, 2015), V4ULT (Βερολίνο, 2014) και SPACE (Λονδίνο, 2013) και έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε χώρους τέχνης και μουσεία όποως ICA (Λονδίνο, 2015), Kunstraum Niederoesterreich (Βιέννη, 2015), Osage Gallery (Χογκ Κογκ, 2015), D21 (Ληψεία, 2014), Ontario College of Art & Design University Gallery (Τορόντο, 2014), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα 2013), V22 (Λονδίνο, 2012) και Μπιενάλλε της Αθήνας (Αθήνα, 2011). Έχει οργανώσει επιμελητικά projects συμπεριλαμβανομένων των Word of Mouth, για την 3η Μπιενάλλε της Αθήνας (Αθήνα, 2011) THE PUBLIC SCHOOL in Athens (Αθήνα, 2011), BYOB London στο The Woodmill (Λονδίνο, 2011) και Full/Operational/Toolbox στο προσωρινό τους project space M21 (Αθήνα, 2010).

www. kerneloperations.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.