Μπορεί το "μικρό Παρίσι των Αθηνών" να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο;

Ο διευθυντής του φεστιβάλ «το μικρό Παρίσι των Αθηνών» μας μιλά για το πώς έγινε πράξη μια πολιτιστική, και όχι μόνο, παρέμβαση στην πολύπαθη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια.

Μπορεί το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο;

Ο διευθυντής του φεστιβάλ "το μικρό Παρίσι των Αθηνών" μας μιλά για το πώς έγινε πράξη μια πολιτιστική, και όχι μόνο, παρέμβαση στην πολύπαθη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια.

Μπορεί το "μικρό Παρίσι των Αθηνών" να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο; - εικόνα 1
© Γ. Χριστογεωργάκης

To "μικρό Παρίσι των Αθηνών" έρχεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στην πολύπαθη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια προς τον σταθμό Λαρίσης για 10 ολόκληρες μέρες, με περισσότερες από 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις-δράσεις και φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Οι κάτοικοι φέτος περιμένουν το μικρό Παρίσι γιατί το αφήγημα του δεν είναι μια απλή παρέμβαση ή λίγη ψυχαγωγία για να ξεχάσουμε τα βάσανα. Από το 1ο στο 2ο φεστιβάλ φάνηκε ξεκάθαρα πόσο πολύ μπορεί ένας πολιτιστικός θεσμός να διεισδύσει στα άδυτα μιας μη συνεκτικής κοινωνίας και να προκαλέσει την έναρξη της πολυπόθητης συνοχής και της συλλογικής δημιουργίας που επακολουθεί.

Μπορεί το "μικρό Παρίσι των Αθηνών" να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο; - εικόνα 2
© Danopoulos

Σ’ αυτά τα 2 φεστιβάλ που προηγήθηκαν το πρώτο πράγμα που συνέβει ήταν ότι η συμπαγής καλλιτεχνική έκφραση προσέλκυσε κόσμο από άλλες περιοχές της Αθήνας. Εθελοντές διαχειριστές και κοινό. Η πληθώρα των εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους αλλά και η θέληση των ανθρώπων του φεστιβάλ να δυναμώσουν τις σχέσεις με την τοπική κοινωνία, έφεραν πλέον στο φεστιβάλ αρκετό κόσμο της περιοχής.

Μετά τις πρώτες χαρές ήρθε η τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και της τουριστικής οικονομίας καθώς το "μικρό Παρίσι των Αθηνών" έγινε το τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο της περιοχής. Τι κι αν στο παρελθόν η περιοχή αφέθηκε στον κατήφορο, τι κι αν προσέλκυσε όλα τα κακά αυτής της πόλης που τραβούσαν κοντά τους κι άλλα κακά? Ένα σενάριο που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να γεννήσει ελπίδες για ένα δημιουργικό και ανθρώπινο αύριο ήρθε με το "μικρό Παρίσι των Αθηνών".

Το επόμενο βήμα ήταν ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους πολλοί καλλιτέχνες μετακόμισαν και μετακομίζουν στην περιοχή. Τώρα πια ακόμα και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν πως ένα φεστιβάλ έχει την δύναμη να αποκαλύψει και να ενεργοποιήσει τους κρυμμένους θησαυρούς και το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό μιας γειτονιάς .

Μπορεί το "μικρό Παρίσι των Αθηνών" να γίνει τουριστικό πολιτιστικό εργαλείο; - εικόνα 3
© Alex Manikakis

Η γειτονιά πλέον ξεκινά να ζωντανεύει ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ κατά την τελευταία φάση της προετοιμασίας που γίνεται σε επισκέψιμο χώρο για το κοινό σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής. Η χτισμένη σχέση του φεστιβάλ με τα σχολεία της περιοχής είναι η αρχή της δημιουργίας οράματος για τις επόμενες γεννιές.

Όλο και περισσότερα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σ’ αυτήν την γιορτή καλλιτεχνικής έκφρασης. Παρά την κρίση περιμένουμε πως αυτή η 3η χρονιά θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη. Πολύ σπουδαίοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος τιμούν φέτος το μικρό Παρίσι των Αθηνών και τους πανέμορφους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της γειτονιάς.

Το θέμα φέτος (η κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ) έχει ήδη προκαλέσει κοινωνικό προβληματισμό για την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του κέντρου με τους "Γαλλικούς δρόμους". Έτσι, με το γοητευτικό του αφήγημα "το μικρό Παρίσι των Αθηνών" εξελίσσεται ραγδαία γιατί ραγδαία αναπτύσσεται η θέληση της τοπικής κοινωνίας να εμπλακεί μαζί του.

Μάριος Στρόφαλης, Διευθυντής του φεστιβάλ "το μικρό Παρίσι των Αθηνών"

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το βιβλιοπωλείο "Μπερλίν" κάνει στάση στα Χανιά

Το πετραλωνίτικο στέκι κλείνει για λίγο τις πόρτες του και ταξιδεύει μέχρι την Κρήτη για νέες βιβλιοπεριπέτειες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: πώς θα είναι η Αρχαία Αγορά μετά την αναβάθμισή της

Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πέθανε η ποιήτρια και μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη

Η Μαστοράκη άνηκε στην περιβόητη γενιά του ’70 και ήταν μία από τους πολλούς συγγραφείς που σημάδεψαν την ελληνική λογοτεχνία τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

"ζητήματα φωτός": O Θανάσης Μακρής αναμετράται με τη μοναξιά

Πίνακες για την μοναξιά και τις δυσκολίες εμπνευσμένοι από πλοία και εκκλησίες παρουσιάζει ο ζωγράφος στην Γκαλερί Σκουφά.

Tracey Moffatt, "Τέταρτος": η καλλιτέχνις που απαθανάτισε όπως καμιά άλλη τους τέταρτους των Ολυμπιακών Αγώνων

Στον απόηχο του αγώνα του Απόστολου Χρήστου που τερμάτισε τέταρτος, "για μια χεριά" στον τελικό των 100μ. ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι ξαναθυμόμαστε την ιστορία πίσω από μια εμβληματική σειρά φωτογραφιών.

"Ο Ανυπόφορος γκάουτσο": Το τελευταίο βιβλίο του Ρομπέρτο Μπολάνιο

Οι αναγνώστες καλούνται να βυθιστούν σε έναν κόσμο όπου η λογοτεχνία, η τέχνη και η αναζήτηση της αλήθειας συγχωνεύονται σε μια αποκαλυπτική και ειρωνική εξερεύνηση της πραγματικότητας και του θανάτου.

Αποχαιρετώντας τη σπουδαία συγγραφέα Edna O’ Brien

Η Ιρλανδή χρονικογράφος έφυγε από τη ζωή στα 93 της.