Γαλλία: κανένας μαθητής στο σχολείο με κινητό ως τα 15

Φιλόδοξο κι αμφιλεγόμενο το σχέδιο του Macron, απομένει ν' αποδειχθεί στην πράξη

Γαλλία: κανένας μαθητής στο σχολείο με κινητό ως τα 15

Με τα smartphones να είναι προσβάσιμα σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, άρα και σε όλο και μικρότερες ηλικίες, το ζήτημα της χρήσης τους από παιδιά και εφήβους γίνεται κάθε χρόνο περισσότερο περίπλοκο. Οι σχετικές συζητήσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα απόψεων, η γαλλική κυβέρνηση ωστόσο δείχνει αποφασισμένη να θέσει στα δικά της σχολεία τα ίσως τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των κινητών τηλεφώνων που έχουμε συναντήσει σε Δυτική χώρα μέχρι στιγμής, σχεδιάζοντας νόμο που απαγορεύει εντελώς την χρήση τους εκεί καθ' όλη τη διάρκεια παρουσίας των μαθητών στους εκπαιδευτικούς χώρους. Το μέτρο αφορά στις αντίστοιχες δικές μας βαθμίδες του νηπιαγωγείου, του δημοτικού, του γυμνασίου και της πρώτης χρονιάς του λυκείου (δηλαδή στις ηλικίες 5-15 ετών) και επιτρέπει τα smartphones να βρίσκονται μεν στις τσάντες των μαθητών, αλλά να μην βγαίνουν από εκεί σε καμία χρονική στιγμή της παραμονής τους στις τάξεις ή στα προαύλια (ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλλείματος). Όπως είναι... τραγελαφικά φυσικό, ειδικά για τις ηλικίες του γυμνασίου και του λευκείου, απομένει ν' αποδειχθεί το αν και κατά πόσο οι μαθητές θα κρατούν στις τσάντες τους ενεργά τα κινητά τους αλλά δεν θα "τα τσεκάρουν" με την πρώτη ευκαιρία - ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι είναι μάλλον ασαφές πώς ακριβώς θα ελέγχονται καθημερινά τόσοι μαθητές με κινητά και ποιές θα είναι οι ποινές παραβίασης αυτού του νόμου σε ρεαλιστικό πλαίσιο.

Γαλλία: κανένας μαθητής στο σχολείο με κινητό ως τα 15 - εικόνα 1

Ο νόμος συμπεριλαμβανόταν στις προγραμματικές εξαγγελίες του προέδρου Emmanuel Macron και αρχικά πολλοί πίστευαν πως ήταν πεφρασμένος τόσο αυστηρά για λόγους εντυπωσιασμού - όμως όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο, ακριβώς όπως είχε περιγραφεί. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Παιδείας Jean-Michel Blanquer το μέτρο "σκιαγραφεί μία εικόνα ελεγχόμενης χρήσης των smartphones η οποία πρέπει να είναι απ' όλους αντιληπτή" και "στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ενδεδειγμένη χρήση των κινητών ειδικά από τις μικρές ηλικίες". Προβληματισμός, πάντως, δεν έχει εκφραστεί μόνο από την πλευρά των μαθητών, αλλά και των γονέων τους που - καλώς ή κακώς - σε σημαντικό ποσοστό τους έχουν παραχωρήσει στα παιδιά τους κινητά τηλέφωνα ως μέσο επικοινωνίας για περιπτώσεις ανάγκης. Κομμάτι... φιλόδοξο μάς ακούγεται το σχέδιό σου, Emmanuel!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021