Πούτιν: κυρίαρχος, ο καλύτερος στην τεχνητή νοημοσύνη

O Ρώσος πρόεδρος υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς την χρήση της σε στρατιωτικό επίπεδο, άρωμα... Ψυχρού Πολέμου v2.0

Πούτιν: κυρίαρχος, ο καλύτερος στην τεχνητή νοημοσύνη

Θα πρέπει να... έχει χάσει κανείς όλες τις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας 20ετίας για να τρέφει ακόμη αμφιβολίες σχετικά με την ψηφιακή φύση του οποιουδήποτε επόμενου μεγάλου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας: αν ποτέ προκύψει μία μεγάλης κλίμακας σύρραξη (κάτι που απευχόμαστε όλοι προφανώς), είναι πρακτικά βέβαιο ότι οι σημαντικότερες μάχες δεν θα δοθούν με στρατιώτες, αεροπλάνα και βόμβες, αλλά με hackers, servers και μέσω Internet. Ο Vladimir Putin το γνωρίζει - άλλωστε είναι γνωστά σε όλους τα κονδύλια που έχει επενδύσει εδώ και πολλά χρόνια στην επιστράτευση κι εκπαίδευση κορυφαίων ομάδων hackers... για όλες τις δουλειές - όμως έχει ολοφάνερα προβληματιστεί πολύ περισσότερο από τον σε τέτοια θέματα αφελή Αμερικανό ομόλογό του όσον αφορά στο απολύτως σχετικό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Και το απέδειξε πριν από λίγες ημέρες με τρόπο εμφατικό. Ο Putin μιλώντας σε εκπαιδευτικό ρωσικό ίδρυμα την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπογράμμισε πως "η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για την Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Προσφέρει απίθανες ευκαιρίες, αλλά συνοδεύεται και από την προοπτική απειλών που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτήν την στιγμή. Όποιο έθνος κυριαρχήσει σε αυτόν τον τομέα, θα είναι σε θέση να κυριαρχήσει στον κόσμο", υπονοώντας ότι προφανώς υπάρχει ήδη "αγώνας δρόμου" ανάμεσα στην Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες μεγάλες χώρες ανάλογος του οπλικού "αγώνα δρόμου" στον οποίο η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Πούτιν: κυρίαρχος, ο καλύτερος στην τεχνητή νοημοσύνη - εικόνα 1

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο με ανεξάντλητες, φυσικά, εφαρμογές, αφού τα υπολογιστικά συστήματα που την αξιοποιούν έχουν παρεισφρύσει σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής του Δυτικού κόσμου. Ο ρόλος της στις επικοινωνίες, τις μεταφορές, την παραγωγή, το εμπόριο και οπουδήποτε αλλού θα είναι όλο και σημαντικότερος τα επόμενα χρόνια. Όμως είναι η πρώτη φορά που ηγέτης κράτους έχει υπαινιχθεί την χρήση της και σε στρατιωτικό πλαίσιο, έστω κι αν βέβαια κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσικό: στο ενδεχόμενο μιας ψηφιακής σύγκρουσης ανάμεσα σε σημερινές υπερδυνάμεις όλα θα μπορούσαν να κριθούν σε ελάχιστα λεπτά - γεγονός που εκ των πραγμάτων περιορίζει τον ανθρώπινο παράγοντα και αυξάνει την σημασία των Η/Υ και των δισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο που μπορούν να κάνουν. Η πλευρά που θα έχει με το πλευρό της την ισχυρότερη τεχνητή νοημοσύνη θα είναι, αναπόφευκτα, και η πλέον αποτελεσματική σε μία ψηφιακή σύρραξη τέτοιου είδους. O Putin, φυσικά, στη συνέχεια της ομιλίας του φρόντισε ν' αναφέρει πως θα ήθελε την γνώση που κάθε έθνος συγκεντρώνει στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης να την μοιράζεται με τα υπόλοιπα. Ναι. Υπάρχει όρος συγκεκριμένος στο Internet για τέτοιου είδους δηλώσεις, πάντως. Λέγεται... trolling. Σωστά;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021