Samsung: καταδίκη του ηγέτη της, πενταετής κάθειρξη

O κορεατικός κολοσσός με νέο πρόβλημα δημόσιας εικόνας στα χέρια του, εξελίξεις εν όψει

Samsung: καταδίκη του ηγέτη της, πενταετής κάθειρξη

Σε όχι ακριβώς και τον καλύτερο δυνατό χρόνο - καθώς βρίσκεται στην διαδικασία εξιλέωσης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό για το περυσινό σκάνδαλο του "εκρηκτικού" Galaxy Note 7 με την κυκλοφορία του νέου Galaxy Note 8 - η Samsung δείχνει ν' αντιμετωπίζει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα δημόσιας εικόνας: αυτό της καταδίκης, ομόφωνα από κρατικό δικαστήριο της Νότιας Κορέας, σε φυλάκιση 5 ετών του Lee Jae-Yong, αντιπροέδρου της και θεωρούμενου μελλοντικού ηγέτη της (όταν εκπνεύσει ο κατάκειτος και... διαβόητος πατέρας του Lee Kun-Hee). O Lee Jae-Yong κρίθηκε ένοχος στις περισσότερες από τις κατηγορίες που τού είχαν αποδοθεί τον Μάρτιο για πολλαπλές περιπτώσεις ψευδορκίας, χρηματισμού, υπεξαίρεσης κεφαλαίων, απόκρυψης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μυστικής διοχέτευσης εσόδων στο εξωτερικό.

Οι βαρύτερες από αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται στο τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο διαφθοράς που είχε συνταράξει την πολιτική ζωή της Νότιας Κορέας στα τέλη του 2016 κι εντοπίζονται στην διοχέτευση από την Samsung περίπου 40 εκ. δολαρίων σε εταιρείες ελεγχόμενες από στενό συνεργάτη της αποπεμφθείσας πρώην προέδρου Geun-Hye Park. Τα χρήματα είχαν εξαγοράσει "διευκολύνσεις" της κορεατικής κυβέρνησης ώστε να υποστηρίξει μεγάλη και πολύ σημαντική συγχώνευση ανάμεσα στην Samsung και την Cheil Industries.

Samsung: καταδίκη του ηγέτη της, πενταετής κάθειρξη - εικόνα 1

Ο Jae-Yong Lee είχε επωφεληθεί και προσωπικά από την συγχώνευση αυτή, καθώς ήταν η επιτυχία της εκείνη που τον ανέδειξε στον, αδιαφιλονίκητο πια, "κυβερνήτη" της Samsung: ο πατέρας του πάντοτε τόν προόριζε γι' αυτήν την θέση, όμως το νεαρό της ηλικίας του γιου του και εσωτερικές αντιστάσεις από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Samsung είχαν σταθεί εμπόδιο στο σχέδιο αυτό. Όλα αυτά πριν τού αποδοθούν, φυσικά, οι βαριές κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος. Ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, ουδείς γνωρίζει ποιές θα είναι οι εξελίξεις της διαδοχής στην Samsung για τον έλεγχο της εταιρείας - το μόνο σίγουρο είναι πως αν ο Lee φυλακιστεί, θα υπάρξει "εμφύλιος" μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της. Οι δικηγόροι του Jae-Yong Lee επιβεβαιώνουν φυσικά πως ο καταδικασθείς Lee θα ασκήσει έφεση - και, βάσει προϊστορίας, δεν θα αποκλείαμε να... "την γλιτώσει" τελικά, καθώς και ο πατέρας του έχει καταδικαστεί δύο φορές σε φυλάκιση (το 1996 και το 2009) για φοροδιαφυγή και χρηματισμό, την οποία ωστόσο είχε αποφύγει ακόμη και με προσωπική παρέμβαση του (τότε) προέδρου της Νότιας Κορέας. Το πολιτικό κλίμα στην χώρα, ωστόσο, που είναι βαρύ μετά από την αποκάλυψη τόσων υποθέσεων διαφθοράς και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, ίσως δεν δώσει στον υιό Lee την ίδια ευκαιρία. Όπως πάντοτε... θα δείξει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021