Κυβέρνηση Trump σε ΕΕ: "Αφήστε την Αpple ήσυχη"

Μεταφράζεται και ως "Δεν θα πάρετε εσείς τα λεφτά, θα τα πάρουμε εμείς"

Κυβέρνηση Trump σε ΕΕ: "Αφήστε την Αpple ήσυχη"

Είναι, φυσικά, μεγάλη και... άκρως αμαρτωλή η ιστορία των "φορολογικών παραδείσων" που έχουν δημιουργηθεί ειδικά έτσι ώστε οι μεγάλες πολυεθνικές - και ανάμεσά τους πολλές κορυφαίες τεχνολογικές - να "κρύβουν" κέρδη και να αποφεύγουν την νόμιμη φορολογία στις χώρες τους, όμως το πιο πρόσφατο επεισόδιο είναι αληθινά τραγελαφικό. Πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από την Apple και το οικονομικό επιτελείο του Donald Trump, το οποίο επιδιώκει να αναμιχθεί σε υπόθεση της πρώτης με τρόπο που δεν το έχει κάνει ποτέ καμία αμερικανική κυβέρνηση στο παρελθόν. Όχι από καμία... αίσθηση δικαίου όμως, εννοείται! Τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλλει στην Apple πρόστιμο ύψους σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για μη καταβληθέντες φόρους στο κράτος της Ιρλανδίας - το οποίο έχει συνάψει "ειδική συμφωνία" για τον κολοσσό του Cupertino για... εχμ, "ειδική μεταχείριση" φορολογική, με αντάλλαγμα ποσά που εν πολλοίς ισοδυναμούν με παράνομες "επιδοτήσεις" της Apple προς το ιρλανδικό κράτος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως όταν η Apple κατέφυγε στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση αυτή, υποστηρίζοντας (και τυπικά έχοντας δυστυχώς δίκιο...) πως δεν έχει παρανομήσει, η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε πως... δεν επιθυμεί να εισπράξει αυτούς τους διαφυγόντες φόρους (!!!), οι οποίοι όμως προέρχονται από όλες τις πωλήσεις προϊόντων Apple στην Ευρώπη, όχι μόνο τις δικές της. Εξ ου και η οργή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή στην Apple φόρου ύψους μόλις 1% το 2003, το οποίο προοδευτικά είχε μειωθεί σε... 005% (!) το 2014. Εύλογα η αμερικανική εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια "τιμολογούσε" τις πωλήσεις της στην Ιρλανδία και μόνο, εξ ου και το βαρύ πρόστιμο.

Κυβέρνηση Trump σε ΕΕ: "Αφήστε την Αpple ήσυχη" - εικόνα 1

Όταν η Apple είχε προσφύγει στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η αμερικανική κυβέρνηση - με ενεργό πρόεδρο ακόμη τον Barak Obama - είχε ανεπίσημα, μέσα από διπλωματικά κανάλια κυρίως, εκφράσει την δυσαρέσκειά της για την υπόθεση και πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο ισχυρίζονταν πως πρότεινε μία συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με αυτήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισέπραττε κάποια χρήματα αλλά θα μείωνε σημαντικά το πρόστιμο, αν η Apple συμφωνούσε να επιστρέψει ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη αυτών των ετών στις ΗΠΑ. Αυτό το σενάριο δεν προχώρησε τότε και, όπως πολλά άλλα πράγματα, "πάγωσε" με την έναρξη της προεδρίας του Donald Trump - το ζήτημα ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο πριν από λίγα 24ωρα και μάλιστα με... κάθε επισημότητα αυτή τη φορά: η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε αίτημα στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για άρση των επιδιώξεων είσπραξης των χρημάτων αυτών από την Apple, με το αιτιολογικό πως "τα κέρδη αυτά σύμφωνα με την ισχύουα νομοθεσία της Ιρλανδίας δεν ήταν παράνομα και συνιστά κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η επιδίωξη είσπραξης φόρων αναδρομικά". Η κίνηση εκ μέρους του επιτελείου Trump αποσκοπεί, φυσικά, σε κάτι άλλο και όχι σε... εξυπηρέτηση προς την Apple: ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει όλες τις πολυεθνικές της χώρας του να επιστρέψουν κεφάλαιά τους στις ΗΠΑ, υποσχόμενος σε αυτήν την περίπτωση μεγάλες ελαφρύνσεις και χαμηλότερη φορολόγηση. Η εν λόγω παρέμβαση και η εν λόγω πίεση δεν είναι άσχετες μεταξύ τους.

Κυβέρνηση Trump σε ΕΕ: "Αφήστε την Αpple ήσυχη" - εικόνα 2

Όλα αυτά είναι πράγματα που οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει τα σχετικά θέματα γνωρίζει, φυσικά. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που αμερικανική κυβέρνηση έχει αναμιχθεί σε οικονομικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τρόπο επίσημο και τόσο... απροκάλυπτο - και θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της συγκεκριμένης, καθώς θα μπορούσε να θέσει νομικό προηγούμενο για όλους τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές, όπως π.χ. την Google και την Microsoft. Όπως πάντοτε, θα δείξει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021