Samsung: δίκη του προέδρου της, βαριές οι κατηγορίες

O κορεατικός κολοσσός ξανά στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας, αναμένονται εξελίξεις

Samsung: δίκη του προέδρου της, βαριές οι κατηγορίες

Οι τελευταίοι έξι μήνες δεν ήταν ακριβώς οι καλύτεροι για τον έναν εκ των δύο κορεατικών τεχνολογικών κολοσσών, την Samsung, καθώς το σκάνδαλο των προβληματικών Galaxy Note 7 ακολούθησε η αποκάλυψη της εμπλοκής του προέδρου της Jae-Yong Lee σε σοβαρό οικονομικό έγκλημα με μεγάλες προεκτάσεις. Οι κατηγορίες είχαν διαρρεύσει εδώ και κάποιες εβδομάδες, η σύλληψη έγινε πριν από μερικές ημέρες, επιβεβαιωμένες ωστόσο κι επίσημα είναι πλέον οι κατηγορίες τις οποίες ο Lee θα αντιμετωπίσει στο δικαστήριο: αυτές αφορούν πολλαπλές περιπτώσεις ψευδορκίας, χρηματισμού, υπεξαίρεσης κεφαλαίων, απόκρυψης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διοχέτευσης εσόδων στο εξωτερικό. Οι βαρύτερες από αυτές τις κατηγορίες - επειδή περιλαμβάνονται στο γενικότερο, τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συνταράξει την πολιτική ζωή της Νότιας Κορέας τους τελευταίους μήνες - εντοπίζονται στην διοχέτευση από την Samsung περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες ελεγχόμενες από στενό συνεργάτη της πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας, Geun-Hye Park. Τα χρήματα είχαν χρησιμοποιηθεί ώστε να "διευκολύνουν" την κορεατική κυβέρνηση να υποστηρίξει μία μεγάλη και πολύ σημαντική συγχώνευση ανάμεσα στην Samsung και την Cheil Industries. Η πρόεδρος Park έχει ήδη αποπεμφθεί από την θέση της τον Δεκέμβριο, όμως υπάρχουν ακόμη 30 κατηγορούμενοι στην όλη υπόθεση, με ακόμη περισσότερους να αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Samsung: δίκη του προέδρου της, βαριές οι κατηγορίες - εικόνα 1

Ο Jae-Yong Lee επωφελήθηκε και προσωπικά από την προαναφερθείσα συγχώνευση, καθώς ήταν η επιτυχία αυτής εκείνη που τον ανέδειξε στον, αδιαφιλονίκητο πια, "κυβερνήτη" της Samsung: ο πατέρας του και πρώην πρόεδρος της εταιρείας, o Kun-Hee Lee, πάντοτε τόν προόριζε γι' αυτήν την θέση, όμως το νεαρό της ηλικίας του γιου του και εσωτερικές αντιστάσεις από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Samsung είχαν σταθεί εμπόδιο στο σχέδιο αυτό. Από την ημέρα που ο πατέρας Lee υπέστη καρδιακό επεισόδιο, στα μέσα του 2014, ο γιος Lee ανέλαβε περισσότερες πρωτοβουλίες, με απώτερο σκοπό να παγιώσει την θέση του. Αν τώρα καταδικαστεί βάσει των παραπάνω κατηγοριών - οι σχετικές ποινές αντιστοιχούν σε πολυετή φυλάκιση - όλοι αναμένουν πως θα προκύψει νέα σύγκρουση στα υψηλά κλιμάκια της Samsung για τον έλεγχο της εταιρείας. Το κοινό που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο της τεχνολογίας για πολύ καιρό δεν εκπλήσσεται με τίποτε από όλα αυτά, φυσικά - η Samsung έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε οικονομικά σκάνδαλα και τής έχουν αποδοθεί βαριά κατηγορητήρια και ποινές ουκ ολίγες. Δημοσιογραφικές έρευνες, αναφορές, εκπομπές και βιβλία τήν έχουν σκιαγραφήσει ως μία από τις πλέον διεφθαρμένες εταιρείες της Ασίας, για πολλαπλούς λόγους και σε πολλαπλές περιπτώσεις. Ο πατέρας του Jae-Yong Lee, ο Kun-Hee Lee, έχει καταδικαστεί δύο φορές σε φυλάκιση (το 1996 και το 2009) για φοροδιαφυγή και χρηματισμό, την οποία ωστόσο είχε αποφύγει ακόμη και με προσωπική παρέμβαση του (τότε) προέδρου της Νότιας Κορέας. Επειδή, ωστόσο, το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι βαρύ στην χώρα όσον αφορά στο θέμα των σκανδάλων και της διαφθοράς, πολλοί εικάζουν πως ο Jae-Yong Lee ενδέχεται να μην είναι τόσο τυχερός. Όλα αυτά σε μία χρονιά που η Samsung καλείται να αποκαταστήσει την δημόσια εικόνα της στον κόσμο της τεχνολογίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021