Ψηφιακό "δακτυλίδι πανικού"

Hi-tech τρόπος για να καλέσουν βοήθεια γυναίκες υπό απειλή, καλομελετημένος και όμορφος

Ψηφιακό "δακτυλίδι πανικού"

Το σκηνικό έχει αναπαρασταθεί επαρκώς σε... πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, βέβαια, αλλά είναι δυστυχώς εμπνευσμένο από την πραγματικότητα: μία γυναίκα βρίσκεται σε πρώτο ραντεβού όταν ξαφνικά ο συνοδός της επιδεικνύει συμπεριφορά δυσάρεστη ή επικίνδυνη, μία άλλη περπατά σε έναν σκοτεινό δρόμο όταν αντιλαμβάνεται πως κάποιος την ακολουθεί, μία τρίτη βρίσκεται σε ένα έρημο parking και πλησιάζοντας στο αυτοκίνητό της συνειδητοποιεί πως ένας άγνωστος την περιμένει εκεί. Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να χρησιμοποιήσει το κινητό της για να καλέσει κάποιο κοντινό της πρόσωπο σε βοήθεια ή να στείλει μήνυμα σχετικό. Τί θα μπορούσε όμως να κάνει αν... δεν υπάρχει δυνατότητα ή χρόνος για κάτι τέτοιο;

Το Nimb είναι ένα ηλεκτρονικό δαχτυλίδι που έχει σχεδιαστεί ακριβώς για αυτές τις περιπτώσεις που μία γυναίκα χρειάζεται να στείλει μήνυμα για βοήθεια πάρα πολύ γρήγορα και απολύτως διακριτικά. Από πλευράς design δείχνει να είναι ένα απλό, κάπως μεγάλο αλλά όχι ασύνηθες, δαχτυλίδι - στην κάτω πλευρά του, ωστόσο, αόρατα, φέρει ένα πολύ μικρό κουμπί (το οποίο θα πρέπει να πατηθεί για 3 δευτερόλεπτα και άρα όχι τυχαία). Με το κουμπί αυτό η κάτοχός του στέλνει ασύρματα και αόρατα, μέσω Bluetooth, μία εντολή στο smartphone της όπου εκείνη έχει εγκαταστήσει το συνοδευτικό Nimb app. Στη συνέχεια αυτό στέλνει ένα προκαθορισμένο μήνυμα σε μία λίστα αποδεκτών που η γυναίκα έχει ορίσει εκ των προτέρων, ώστε αυτοί να το λάβουν και να προστρέξουν σε βοήθεια ή/και να καλέσουν την αστυνομία.

Ψηφιακό "δακτυλίδι πανικού" - εικόνα 1

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πόσο "το έχει σκεφτεί το πράγμα" η εταιρεία που σχεδίασε κι υλοποίησε το Nimb. H κάτοχός του λαμβάνει μέσω αθόρυβης δόνησης επιβεβαίωση αμέσως μόλις σταλεί το μήνυμα βοήθειας. Υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από το πρώτο μήνυμα ένα δεύτερο, τύπου... "άκυρο!", στην περίπτωση που ήταν όντως λανθασμένος συναγερμός, εισάγοντας στο app έναν συγκεκριμένο κωδικό. Επιπροσθέτως υπάρχει και ένας άλλος κωδικός, για προφανείς λόγους γνωστός μόνο σ' εκείνη, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει στην διαδικασία εισαγωγής του κωδικού "ακύρωσης" για να ενημερώσει τους παραλήπτες πως όχι, δεν είναι στην πραγματικότητα άκυρη η έκκληση βοήθειας αλλά πως στέλνει το σχετικό μήνυμα πιεζόμενη από τον άνθρωπο που την απειλεί. Είναι λυπηρό, φυσικά, το γεγονός και μόνο ότι χρειάστηκε να σκεφτεί κανείς σε αυτόν τον διεξοδικό βαθμό πως υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης αυτού του "δαχτυλιδιού πανικού" - οι γυναίκες θα έπρεπε να αισθάνονται ασφαλείς σε αυτόν τον κόσμο, όχι περιτριγυρισμένες από οποιουδήποτε είδους απροσδιόριστο ή απρόσμενο κίνδυνο. Δεν χωρά, ωστόσο, αμφιβολία στο γεγονός ότι το Nimb θα μπορούσε ν' αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο ή και σωτήριο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η προώθησή του είχε ξεκινήσει από πέρυσι αλλά μέσα στον Ιανουάριο έγιναν διαθέσιμα τα πρώτα για κάλυψη των προπαραγγελιών και η εταιρεία κατασκευής του δέχεται προπαραγγελίες για τα επόμενα στην τιμή των $129. Όχι ακριβά, για λίγη παραπάνω αίσθηση της ασφάλειας - για όποια κυρία την χρειάζεται, τουλάχιστον!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021