Eυρωπαϊκή Ένωση: τέλη περιαγωγής, επιτέλους τέλος

Σταδιακή μείωση στα κόστη χρήσης smartphone εντός ΕΕ, καλά νέα για εκατομμύρια καταναλωτές

Eυρωπαϊκή Ένωση: τέλη περιαγωγής, επιτέλους τέλος

Δεν υπάρχει Έλληνας καταναλωτής ο οποίος, για οποιονδήποτε λόγο κι αν χρειάζεται να ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, δεν έχει έλθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπος με το... μεγάλο τηλεπικοινωνιακό "αγκάθι" των τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας. Ειδικά με την ολοένα και συχνότερη χρήση των Δικτυακών υπηρεσιών, το κόστος του mobile Internet εκτός Ελλάδος για πολύ κόσμο ήταν υψηλό ή και απαγορευτικό (όχι ότι αυτό των απλών φωνητικών κλήσεων ήταν ευκαταφρόνητο βέβαια). Οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν υποσχεθεί εδώ και πάρα, πάρα πολύ καιρό στους πολίτες της Ένωσης ότι θα μειώσουν σε λογικά επίπεδα τα κόστη αυτά και, επιτέλους, ήλθε το... πλήρωμα του χρόνου: στις 15 Ιουνίου ξεκινά σταδιακά η σχετική διαδικασία με απώτερο σκοπό την διαμόρφωση των τιμολογίων στο 1/5-1/6 του σημερινού τους ύψους. Η σχετική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου ανακοινώθηκε χθες με κάθε επισημότητα και απομένει η τυπική της ψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: από 15/6 η τιμή χονδρικής στις φωνητικές κλήσεις διαμορφώνεται στα €0.032 ανά κλήση όταν ο συνδρομητής βρίσκεται στο εξωτερικό και αφορά το κόστος της διεκπεραίωσής τους μεταξύ των δικτύων. Το αν αυτά θα επιλέξουν να μεταφέρουν ένα μέρος ή όλο το κόστος στον καταναλωτή παραμένει όμως στην διακριτική τους ευχέρεια. Σημαντική είναι και η μείωση κόστους του... "παραδοσιακού" SMS στο €0.01, επίσης από 15/6.

Eυρωπαϊκή Ένωση: τέλη περιαγωγής, επιτέλους τέλος - εικόνα 1

Σημαντικότερη όλων, ωστόσο, είναι η δραστική μείωση του κόστους χρήσης όγκου δεδομένων (data) για πρόσβαση στο Internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Επειδή προφανώς οι πάροχοι δεν... είναι ακριβώς πανευτυχείς με την όλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να τούς βοηθήσει να προσαρμοστούν κάνοντας αυτήν την μείωση βαθμιαία, ως εξής: - Ανώτερο κόστος στα €7.7 ανά GB από 15/06/17 - Ανώτερο κόστος στα €6 ανά GB από 01/01/18 - Ανώτερο κόστος στα €4.5 ανά GB από 01/01/19 - Ανώτερο κόστος στα €3.5 ανά GB από 01/01/20 - Ανώτερο κόστος στα €3 ανά GB από 01/01/21 - Ανώτερο κόστος στα €2.5 ανά GB από 01/01/22 Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως οι μειώσεις αυτές δεν θα γίνουν αρκετά γρήγορα ώστε να διαπιστώσουν οι ταξιδιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεαματική διαφορά στο κόστος της χρήσης υπηρεσιών data στο εξωτερικό, άμεσα. Κατά μία έννοια δεν θα είχε άδικο. Είναι ωστόσο, η αρχή επίλυσης ενός προβλήματος που υφίσταται για 10 ή 15 χρόνια σχεδόν για εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές της ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε, δε, πως νομικά το κόστος χονδρικής ανά GB σήμερα είχε ως ανώτερο όριο τα €50 (!!!), έστω κι αν οι πάροχοι με διάφορους τρόπους προσέφεραν βεβαίως πολύ φθηνότερα "πακέτα". Οι συχνοί ταξιδιώτες, με άλλα λόγια, θα διαπιστώσουν διαφορά στην χρέωση data από το καλοκαίρι κιόλας (καθώς μέχρι και πολύ πρόσφατα το σύνηθες κόστος ανά GB τοποθετούνταν ανάμεσα στα €8 και τα €10).

Eυρωπαϊκή Ένωση: τέλη περιαγωγής, επιτέλους τέλος - εικόνα 2

Ο απώτερος στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι, δεδηλωμένα, η πλήρης κατάργηση όχι μόνο των τελών περιαγωγής αλλά κάθε άλλου κόστους να εξαλειφθεί: μία κατάσταση, με άλλα λόγια, στην οποία οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν στο εξωτερικό καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για φωνητικές κλήσεις, μηνύματα και όγκο δεδομένων, σε σχέση με την χώρα απ' όπου προέρχονται. Επειδή ωστόσο... έχουμε δρόμο ακόμη γι' αυτό, για την ώρα μπορούμε να χαρούμε μία σημαντική νίκη για το καταναλωτικό κοινό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021