CIA: 12 εκ. φάκελοι αρχείου ελεύθερα στο Web

Αποχαρακτηρίζονται αμέτρητα άλλοτε απόρρητα έγγραφα, διαθέσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο

CIA: 12 εκ. φάκελοι αρχείου ελεύθερα στο Web

Κάνοντας ένα... καθυστερημένο δώρο Χριστουγέννων στους απανταχού συνωμοσιολόγους, στους ερευνώντες "την αλήθεια εκεί έξω" ή απλώς στους περίεργους για κάτι που βρισκόταν μέχρι πρότινος στα κρυφά αρχεία της διαβόητης CIA, η αμερικανική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες περισσότερους από 12 εκατομμύρια φακέλους στοιχείων στο επίσημο Web site της. Οι φάκελοι αυτοί έχουν αποχαρακτηριστεί πλέον από το διακριτικό του "απορρήτου" και είναι διαθέσιμοι στο ευρύ κοινό μέσα από τον νόμο Freedom of Information Act, οι πληροφορίες που περιέχουν είναι τόσο αναζητήσιμες με λέξεις-κλειδιά όσο και θεματικά. Χρονικά οι φάκελοι αυτοί καλύπτουν τα τελευταία 50 χρόνια σχεδόν (1940-1990) και, παραδόξως, εμπεριέχουν πληροφοριακό υλικό για πολυσυζητημένα θέματα που ποικίλλουν από την αναζήτηση εγκληματιών Ναζί και την κάποτε υπό σχεδιασμό δολοφονία του Fidel Castro, μέχρι τις εμφανίσεις ΑΤΙΑ (των γνωστών μας... UFO) και τα πειράματα τηλεπάθειας. Ο μεγάλος όγκος των φακέλων αυτών, φυσικά, είναι σαφώς λιγότερο... συναρπαστικός, περιέχει ωστόσο σημαντικό αριθμό αναφορών για ιστορικής σημασίας γεγονότα, από την κρίση της εγκατάστασης πυραύλων στην Κούβα μέχρι τις ενέργειες κατασκοπίας στην Ρωσία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή τις επιχειρήσεις στην Γουατεμάλα.

CIA: 12 εκ. φάκελοι αρχείου ελεύθερα στο Web - εικόνα 1

Για την δημοσίευση αυτών των φακέλων, αξίζει να σημειωθεί, γίνονται προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια από δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, ιστορικούς και ερευνητές - πρώτος ο Bill Clinton είχε δώσει εντολή για αποχαρακτηρισμό πολλών από τους φάκελους αυτούς το 1995, χρειάστηκαν ωστόσο έξι χρόνια μόνο για την ψηφιοποίηση και την ταξινόμησή τους, έτσι ώστε τα στοιχεία που περιέχουν να είναι αναζητήσιμα. Στη συνέχεια - αναμενόμενα... - η δημοσίευσή τους πολεμήθηκε σε πολλαπλές περιπτώσεις, μέχρι το περασμένο φθινόπωρο οπότε και κρίθηκε πως δεν υπάρχει πλέον λόγος να παρεμποδίζεται. Θα ήταν, φυσικά, από αφελές έως ανόητο να υποθέσει κανείς πως αυτά τα 12 εκατομμύρια αρχεία "απελευθερώθηκαν" από την CIA για οποιονδήποτε άλλο λόγο από τον... προφανή, το γεγονός δηλαδή πως στην ουσία δεν εμπεριέχουν τίποτε αληθινά σημαντικό που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα ήθελαν να παραμείνει εκτός δημοσιότητας. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, παραμένουν μία ενδιαφέρουσα πηγή με υπολογίσιμη πρακτική αξία, στην οποία αναμένεται ν' ανατρέχουν ουκ ολίγες αναλύσεις και διατριβές στο μέλλον. Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τα πρώτα συνωμοσιοστρεφή άρθρα που θα συνδυάζουν UFO, JFK, ρωσική αντικατασκοπεία και πόλεμο του Βιετνάμ, στην ίδια θεωρία!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021