Θρίλερ στον Πύργο Trump: μια κωμωδία θλιβερή

Οι ηγέτες της τεχνολογίας σε σύσκεψη με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, το πλαίσιο και το αποτέλεσμα αμφίβολα

Θρίλερ στον Πύργο Trump: μια κωμωδία θλιβερή

Εικοσιτέσσερις μόλις ώρες χωρίζουν το παγκόσμιο κοινό από μία συνάντηση που προκαλεί αληθινή θλίψη στο μυαλό και την καρδιά όλων των ανθρώπων που παρακολουθούν επί δεκαετίες την Αμερική να οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσα από τις πρωτοβουλίες και την καινοτομία που ανθούν στην περίφημη Silicon Valley της California. O Donald Trump, ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει καλέσει σε σύσκεψη τους δέκα ή δώδεκα σημαντικότερους ηγέτες αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στο... προσωπικό του κάστρο (όπως το αποκαλεί ο Τύπος), τον Trump Tower. Είναι άγνωστο - και θα παραμείνει άγνωστο κατά πάσα πιθανότητα - το τί ακριβώς θα ειπωθεί πίσω από τις... χρυσοποίκιλτες πόρτες της αίθουσας όπου θα λάβει χώρα η σύσκεψη αυτή, όμως το βέβαιο είναι ένα: η κίνηση του Trump, και η όλη εικόνα, αντιστοιχεί σε ακριβώς αυτά που φοβόμασταν όλοι όσοι τόν είχαμε παρακολουθήσει να εκφέρει απόψεις για την τεχνολογία τους τελευταίους 12 μήνες. Την... αμφισβητούμενης τιμής πρόσκληση έχουν επιβεβαιωμένα λάβει οι Tim Cook (Apple), Satya Nadella (Microsoft), Larry Page (Alphabet/Google), Sheryl Sandberg (Facebook), Elon Musk (Tesla), Chuck Robbins (Cisco), Ginni Rometty (IBM), Brian Krzanich (Intel), Safra Catz (Oracle), Jeff Bezos (Amazon) και κάποιοι ακόμη. Όλοι οι παραπάνω, παρ' ότι ο Trump είχε ανοιχτά επιτεθεί στις εταιρείες τους ή και σε αυτούς προσωπικά σε μερικές περιπτώσεις, έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση - μην όντας υποχρεωμένοι τυπικά, καθώς ο Trump δεν είναι ακόμη Πρόεδρος - πιθανώς για να διερευνήσουν τα περιθώρια συνεργασίας που έχουν με έναν άνθρωπο που έχει πολύ κακή έως εχθρική σχέση με την τεχνολογία. Το πρόβλημα: ο άνθρωπος αυτός δεν έχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καμία πρόθεση να συνεργαστεί. Έχει τα δικά του σχέδια.

Θρίλερ στον Πύργο Trump: μια κωμωδία θλιβερή - εικόνα 1

Πηγές που ανήκουν στον στενό κύκλο του Trump - ιδιαίτερα κοντά στο "δεξί του χέρι" όσον αφορά στα θέματα τεχνολογίας, τον διαβόητο πια επενδυτή Peter Thiel - χαρακτηρίζουν την συνάντηση ως "τον τρόπο που επέλεξε ο Trump για να επιβάλλει την κυριαρχία του στον κόσμο της τεχνολογίας" ("assert dominance" ήταν οι ακριβείς λέξεις). Με δεδομένο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του τεχνολογικού κόσμου στις ΗΠΑ είχε εκφραστεί κατά την διάρκεια των εκλογών κατά του Trump, είναι δύσκολο να μην εισπράξει κανείς από τις λέξεις αυτές την εικόνα ενός μνησίκακου επιχειρηματία που θα επιδιώξει να "πάρει την εκδίκησή του", τρόπον τινά, και να "δείξει σε όλους ποιό είναι το αφεντικό" στην διάρκεια της συνάντησης αυτής. Και η αλήθεια είναι πως ως Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Trump θα έχει στην διάθεσή του πολλούς μοχλούς πίεσης προς αυτές τις εταιρείες και πολλούς τρόπους να τις βλάψει αν το θελήσει. Δεν αμφιβάλλουμε πως... είναι να τούς λυπάται κανείς όλους αυτούς τους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες, κορυφαία στελέχη της αγοράς τεχνολογίας για δεκαετίες, που καλούνται στον Trump Tower για να λάβουν μέρος σε μία, ουσιαστικά, φαρσοκωμωδία. Και μόνο η πρόσκληση, με όλους τους εμπλεκόμενους να γνωρίζουν πολύ καλά το γιατί, είναι μία κίνηση που πρακτικά τούς ταπεινώνει. Είναι ωστόσο επίσης φανερό πως οι πιο πολλοί θεώρησαν ότι δεν είχαν επιλογή. Κανείς τους - και κανείς μας - δεν τρέφει αμφιβολίες για το αν στην σύσκεψη αυτή θα συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα όπως η Δικτυακή ουδετερότητα (Net neutrality), τα τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια ή η κρυπτογράφηση προσωπικών δεδομένων. Αντιθέτως θα συζητηθούν εκείνα που ο Trump θέλει να προβάλλει ως δικές του επιτυχίες, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σχετικών με την τεχνολογία στις ΗΠΑ ή ο επαναπατρισμός τεράστιων κεφαλαίων που οι αμερικανικοί κολοσσοί διατηρούν στο εξωτερικό για φορολογικούς λόγους.

Θρίλερ στον Πύργο Trump: μια κωμωδία θλιβερή - εικόνα 2

Το αστείο είναι πως υπάρχει μία λογική κι ένα δίκαιο σε ορισμένες προτροπές ή απαιτήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, όπως οι παραπάνω (οι θέσεις εργασίας και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων δηλαδή). Όμως αυτές είναι, όπως και η όλη συμπεριφορά και τακτική του Trump, "για το θεαθήναι": στην πραγματικότητα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει και να συμμετάσχει θετικά στην πρόοδο της τεχνολογίας, ούτε στην χώρα του ούτε πουθενά αλλού. Οι επιλογές ανθρώπων-κλειδιά που έχει κάνει για το νέο επιτελείο του Λευκού Οίκου "μιλούν από μόνες τους" και προδίδουν το αναμενόμενο: την πρόθεση για περισσότερο έλεγχο, περισσότερη εξουσία. Όχι περισσότερη συνεισφορά. Το... αληθινά ειρωνικό, δε; Η πιθανότητα να μην μάθουμε μεν τί πραγματικά ειπώθηκε στην σύσκεψη των τεχνολογικών ηγετών με τον Donald Trump, αλλά να μάθουμε την δική του (αληθή ή όχι) "εκδοχή" μέσω του αγαπημένου του μέσου, του Twitter. Το οποίο, ως γνωστόν, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί πάντα για μονόλογο και ποτέ για διάλογο. Κάτι, όταν όλα έχουν ειπωθεί, ενδεικτικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021