Facebook: να... βρίσκετε κι εσείς τις ψευδοειδήσεις!

Ο Zuckerberg αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, εμπλέκει και τους χρήστες στη λύση του

Facebook: να... βρίσκετε κι εσείς τις ψευδοειδήσεις!

Θα πρέπει να ζει κανείς σε μια σπηλιά χωρίς ρεύμα και Internet τις τελευταίες εβδομάδες για να μην έχει συναντήσει έστω και μία online συζήτηση σχετική με το μεγάλο πρόβλημα των "ψεύτικων άρθρων" - τις ειδήσεις που είναι είτε αναληθείς είτε παραπλανητικές και οι τίτλοι τους έχουν σκοπό να αποσπάσουν "το κλικ" στην σχετική σελίδα του εκάστοτε site και τίποτε άλλο - καθώς και του τρόπου με τον οποίο το Facebook στην ουσία μέχρι σήμερα τα προωθεί δίχως επαρκή έλεγχο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο απλώς παραπληροφόρησης ή δημιουργίας αναίτιου "θορύβου" στο Web, πλέον, αλλά χειροπιαστά σημαντικό, με ουκ ολίγους στις ΗΠΑ να θεωρούν πως έπαιξε τον δικό του ρόλο στην έκβαση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης εκεί. Ως το μακράν δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο, το Facebook "βρέθηκε στο στόχαστρο" αναπόφευκτα όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι και πριν κάποιο καιρό διέθετε μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έκαναν μία έστω βασικού επιπέδου διαλογή στα εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα που δημοσιεύονται στο timeline εκατομμυρίων χρηστών... και την διέλυσε απολύοντας όλα της τα μέλη για να τα αντικαταστήσει (προφανώς φθηνότερα) με αλγόριθμο "τεχνητής ευφυΐας" που υποτίθεται πως θα έκανε την ίδια δουλειά. Ολοφάνερα αυτό δεν ήταν ακριβώς... καλή ιδέα - μερικά αληθινά τραγελαφικά αποτελέσματα της ανικανότητας των Η/Υ να διακρίνουν τις ψεύτικες από τις αληθινές ειδήσεις "κυκλοφόρησαν" στο Web σε χρόνο ρεκόρ - εξ ου και η επανασύσταση πριν από λίγες μέρες άλλης ομάδας ελέγχου, με την αποκλειστική "αποστολή" να απομονώνει τα ψεύτικα άρθρα και να εμποδίζει την δημοσίευσή τους στο Facebook.

Facebook: να... βρίσκετε κι εσείς τις ψευδοειδήσεις! - εικόνα 1

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ο Mark Zuckerberg και οι συνεργάτες του φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει πως ο όγκος αυτών των ανεπιθύμητων ειδήσεων είναι απλώς πάρα πολύ μεγάλος για να τον διαχειριστεί ένας αριθμός υπαλλήλων, όσοι κι αν είναι αυτοί. Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος προβαίνει κατά συνέπεια σε δύο άλλα πρόσθετα... μέτρα: αφενός κρατά σε λειτουργία και τον αλγόριθμο που δοκίμασε για αυτό το διάστημα, τροποποιημένο ώστε να συνεργάζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα της όλης διαδικασίας και να τόν διευκολύνει, αφετέρου... "ζητά την βοήθεια του κοινού"! Πράγματι: στο Facebook περιορισμένος για την ώρα αριθμός χρηστών - το κοινωνικό δίκτυο πάντοτε δοκιμάζει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε μικρή κλίμακα πριν τα ενεργοποιήσει για όλους - μπορεί να "βαθμολογήσει" τις ειδήσεις που η ομάδα και ο αλγόριθμος συνδυαστικά "υποπτεύονται" πως είναι ψεύτικες ή/και παραπλανητικές. Η "βαθμολόγηση" γίνεται με πέντε διαφορετικούς χαρακτηρισμούς και είναι (για κάποιον απροσδιόριστο λόγο) έτσι διαμορφωμένη ώστε να... αφήνει και περιθώριο για αμφιβολία όσον αφορά στην γνώμη του χρήστη για το εκάστοτε άρθρο.

Facebook: να... βρίσκετε κι εσείς τις ψευδοειδήσεις! - εικόνα 2

Είναι άγνωστο για την ώρα το αν και κατά πόσο ο μηχανισμός αυτός θα καθιερωθεί μόνιμα στο Facebook και πότε, όμως ήδη ακούγονται οι πρώτες φωνές αντιρρήσεων και γι' αυτόν: όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή δεν είναι δύσκολο να παρατηρηθεί κατάχρησή του από τους... ίδιους τους χρήστες πλέον, οι οποίοι ενδέχεται για τους δικούς τους λόγους να θέλουν να υποβαθμίσουν ένα μέσο ενημέρωσης και να βαθμολογούν αρνητικά τα άρθρα του σε κάθε ευκαιρία. Υπάρχει τρόπος να είναι ευχαριστημένοι όλοι; Όχι. Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί το όντως επιβλαβές φαινόμενο των ψεύτικων άρθρων χωρίς... παρατράγουδα; Υποψιαζόμαστε πως, και πάλι, όχι. Ακόμη και μεγάλο ποσοστό επιτυχίας να έχει ο συνδυασμός ομάδας ελέγχου, αλγορίθμου και χρηστών για την απομόνωση των ψεύτικων άρθρων, δε, θα σταματήσουν οι ανόητοι να "κάνουν κλικ" σε όσα από αυτά "ξεφεύγουν"; Όχι. Το Facebook συνιστάται ψυχραιμία, λοιπόν, προς όλες τις πλευρές και τους επόμενους μήνες θα επανέλθουμε, ούτως ή άλλως, στο θέμα. Έως τότε...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021