Η Ρωσία "μπλοκάρει" το LinkedIn

Αποκλείει την πρόσβαση στo πιο μεγάλο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο ο Putin, ανησυχητικά συχνό πια το φαινόμενο

Η Ρωσία "μπλοκάρει" το LinkedIn

Το Internet είχε (κάποτε...) σχεδιαστεί από τους πρωτεργάτες του ώστε ν' αποτελεί ένα παγκόσμιο, αδιάσπαστο μέσο επικοινωνίας, όμως αυτό λίγο φαίνεται να απασχολεί κυβερνήσεις και πολιτικούς που θέτουν τα δικά τους συμφέροντα και συμπλέγματα και πάνω από αυτά των πολιτών τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ο αποκλεισμός μεγάλων Web sites και Δικτυακών υπηρεσιών από χώρες επειδή οι κυβερνήσεις τους αισθάνονται... απειλημένες, όμως αυτή τη φορά "την πλήρωσε" ένα κοινωνικό δίκτυο που, αν μη τί άλλο, δεν βρισκόταν "στο στόχαστρο" στο παρελθόν. Ο λόγος για το LinkedIn, το οποίο έχει σχεδόν αποκλειστικά επαγγελματικό χαρακτήρα αλλά, σύμφωνα με την ρωσική κυβέρνηση, δεν "είναι ευθυγραμμισμένο με τον νόμο της πολιτείας" σε βαθμό που η τελευταία να τού επιτρέψει να λειτουργεί εντός των Δικτυακών συνόρων της. Εξ ου και ο αποκλεισμός του εδώ και τρία 24ωρα. Ο "νόμος της πολιτείας", όπως τον χαρακτηρίζει η ρωσική κυβέρνηση, θέλει κάθε Web site που διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα Ρώσων πολιτών να μην τα αποθηκεύει σε servers εκτός των συνόρων της χώρας, αλλά σε τοπικούς. Η αλήθεια είναι πως, με όλα όσα ακούγονται σχετικά με την πρόσβαση που αποδεδειγμένα έχουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί ο Vladimir Putin δεν θέλει να υπάρχει τρόπος πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ρώσων από άγνωστες "αρχές" των ΗΠΑ. Η λιγότερο... βολική αλήθεια, βέβαια, είναι πως ο Putin και η κυβέρνησή του δεν επιμένει να βρίσκονται τα δεδομένα αυτά σε servers εντός των συνόρων της χώρας επειδή... ευαισθητοποιήθηκε ξαφνικά όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων, αλλά επειδή θέλει να είναι σε θέση να τα παρακολουθεί ο ίδιος με περισσότερη άνεση και, αν χρειαστεί, να απενεργοποιήσει το οποιοδήποτε Web site τον "ενοχλεί".

Η Ρωσία "μπλοκάρει" το LinkedIn - εικόνα 1

Την κατάσταση, φυσικά, δεν βοηθά καθόλου το γεγονός ότι το LinkedIn βρίσκεται στην διαδικασία εξαγοράς από την Microsoft, μιας πολυεθνικής που έχει κατηγορηθεί αμέτρητες φορές για "διευκολύνσεις" στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, με... αυτά και μ' εκείνα η Ρωσία προστίθεται δυστυχώς στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χωρών με αυστηρές έως απολυταρχικές κυβερνήσεις - ανάμεσά τους η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ, το Πακιστάν, το Ιράν και η Τουρκία - που επιδιώκουν να ελέγξουν με οποιονδήποτε τρόπο την απήχηση, την λειτουργία και το περιεχόμενο του Internet στην χώρα τους. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε πολλά περισσότερα τέτοια "κρούσματα" γιατί έτσι που πάει το πράγμα σε λίγα χρόνια θα έχουμε ένα "κεντρικό" Διαδίκτυο και... κατά τόπους Διαδίκτυα με στεγανά ανάμεσά τους που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Λέμε τώρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021