Qualcomm: εξαγορά της NXP έναντι $47 δις

Ακόμη μεγαλύτερη από αυτή της ARM από την Softbank, αλλαγές στην αγορά των φορητών συσκευών

Qualcomm: εξαγορά της NXP έναντι $47 δις

Το 2016 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά, ακόμη και σήμερα να διανύαμε την 31η Δεκέμβρη, θα ήταν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες χρονιές στην πρόσφατη ιστορία της τεχνολογίας από πλευράς εξαγορών. Εξαγορών, μάλιστα, που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ σημαντικές για την πορεία της στο μέλλον καθώς επηρεάζουν "πρωταγωνιστικές" τεχνολογικές αγορές, "κάθετες" και ευρύτερες. Μετά την εξαγορά, λοιπόν, του Yahoo από την Verizon, του LinkedIn από την Microsoft, της ARM (κορυφαίας στον σχεδιασμό επεξεργαστών για φορητές συσκευές) από την Softbank, ακόμη και της THX από την Razer, σήμερα η Qualcomm (επίσης πρωταγωνίστρια στον σχεδιασμό chip για φορητές συσκευές) ανακοίνωσε την εξαγορά της NXP Semiconductor. Πρόκειται για ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται επίσης σε κυκλώματα και υποσυστήματα για συσκευές, με τη διαφορά (α) πως δεν τα σχεδιάζει μόνο αλλά τα παρέχει και σε υλικό επίπεδο, καθώς και (β) πως η γκάμα των συσκευών αυτών ποικίλλει από κινητά και tablet, μέχρι προϊόντα Internet of Things, δικτύωσης και ψηφιακής ασφάλειας. Η εξαγορά γίνεται με μετρητά ($110 ανά μετοχή) και παραμένει στην κρίση των διαφόρων επιτροπών ανταγωνισμού, αλλά δεν προβλέπεται να παρεμποδιστεί καθώς οι δραστηριότητες των δύο εταιρειών πρακτικά αλληλοσυμπληρώνονται. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Qualcomm: εξαγορά της NXP έναντι $47 δις - εικόνα 1

Η συνδυασμένη παρουσία των Qualcomm και NXP υπολογίζεται πως θα έχει ως αποτέλεσμα μία εταιρεία με κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε $30 δις ετησίως. Η αγορά των φορητών συσκευών, πάντως, διαμορφώνεται σαφώς σε ολιγομελή από πλευράς "παικτών" πλέον, αφού η νέα ενιαία εταιρεία θα κατέχει ποσοστό όχι δυσανάλογο αυτού της ήδη πρωταγωνίστριας ARM. Με την Intel να έχει πρακτικά εγκαταλείψει την κατηγορία των smartphones, δε, απομένει να διαπιστωθεί πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στις υπόλοιπες των φορητών συσκευών μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Και με τα αυτοδηγούμενα οχήματα και τις συσκευές The Internet of Things να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, η παραγωγή της σχετικής τεχνολογία από λιγότερες εταιρείες δεν είναι απαραίτητα θετική εξέλιξη. Όπως πάντα, ίδωμεν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021