Drones στην Ελλάδα: αυστηροί περιορισμοί, μεγάλα πρόστιμα

Όσα οφείλουν να γνωρίζουν οι κάτοχοί τους για τον νέο κανονισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Drones στην Ελλάδα: αυστηροί περιορισμοί, μεγάλα πρόστιμα

Οι θιασώτες των δημοφιλών ιπτάμενων gadgets που συνολικά αποκαλούμε "drones" υπήρξαν ομολογουμένως... τυχεροί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε ακόμη το σαφές νομικό πλαίσιο χρήσης τους που σε άλλες χώρες έχει θεσπιστεί εδώ και δύο χρόνια περίπου - όμως αυτό δεν θα διαρκούσε βεβαίως για πάντα και, όπως φαίνεται, υπάρχει πια συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο αλλαγών. Αυτές έρχονται από 1ης Ιανουαρίου και ο σχετικός κανονισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είναι αυστηρότατος, ίσως πέραν του δέοντος θα έλεγε κανείς. O νέος κανονισμός έχει ως σκοπό - όπως οι αντίστοιχοί του στο εξωτερικό - να βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες πτήσεις drones, κάποια από τα οποία (ειδικά τα πλέον σύγχρονα και ικανά) θα μπορούσαν ν' αποδειχθούν επικίνδυνα για την αεροπλοΐα ή να χρησιμοποιηθούν για παράνομες και εγκληματικές ενέργειες. Υποχρεωτική είναι πλέον η τήρηση μητρώου εγγραφής όλων των drones και των χειριστών τους αν οι σχετικές πτήσεις έχουν εμβέλεια άνω των 50 μέτρων, ενώ δεν επιτρέπεται ποτέ η ανύψωση drone σε περισσότερα από 120 μέτρα. Στα "κανονικά" - όχι δηλαδή τα mini drones που είναι ουσιαστικά παιχνίδια - ο κάτοχός τους θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο πτήσης μέσω ειδικής εφαρμογής (!) αν η πτήση υπερβαίνει την εμβέλεια των 50 μέτρων, ενώ αυτός παραμένει υπεύθυνος βάσει αστικού δικαίου για οποιαδήποτε ζημία προέλθει από την χρήση του drone του εις βάρος τρίτων (ειδικά αν το drone χρησιμοποιείται επαγγελματικά θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο αντί υψηλότατων ποσών).

Drones στην Ελλάδα: αυστηροί περιορισμοί, μεγάλα πρόστιμα - εικόνα 1

Στις υποπεριπτώσεις του νέου κανονισμού αναφέρονται βεβαίως τα αυτονόητα, όπως η απαγόρευση πτήσης drones κοντά σε αεροδρόμια ή στρατιωτικές βάσεις, καθώς και τα... όχι απαραίτητα αυτονόητα, όπως η απαγόρευση πτήσης drones πάνω από παραλίες με λουόμενους, συγκεντρώσεις, συναυλίες κ.ο.κ. Σημαντικότεροι, δε, γίνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις drones όταν αυτές παύουν να είναι επιτηρήσιμες με οπτικά μέσα από τον χειριστή τους. Βαρύτατα είναι, άλλωστε, τα πρόστιμα για παραβάσεις των παραπάνω κι αρκετών άλλων περιορισμών - σε αυτήν την σελίδα μπορεί να τους βρει κανείς συγκεντρωμένους - ποικίλλοντας από τα €500 έως και τα €250.000 ανάλογα με την περίπτωση. Καιρός για... προσαρμογή, με άλλα λόγια, από τους κατόχους drones πανελλαδικά σε λίγο καιρό - ας ελπίσουμε όχι σε βάρος της θεαματικής αεροφωτογραφίας στην οποία πολλοί από αυτούς επιδίδονται. Για να δούμε, λοιπόν!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Tech

Εμπνέοντας έναν κόσμο αλλαγής με το πρόγραμμα "Γεφυρώνοντας Γενεές της Canon"

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι μια φωτογραφική έκθεση, η οποία λειτουργεί σαν υπενθύμιση της ανοχής, του σεβασμού και του ενδιαφέροντος για όλους τους ανθρώπους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2023

Σειρά Samsung Galaxy S23: και δύναμη, και στυλ

Τα νέα smartphone της εταιρείας ικανότερα απο ποτέ, διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου

Πώς μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα γιατρό κοντά σου;

Πώς μπορείτε να τον βρείτε εύκολα και γρήγορα; Η απάντηση κρύβεται στο instadoctor.gr.

Πολυαναμενόμενα smartphones που καταφθάνουν φέτος

Αναμφισβήτητα, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα αποτελούν ξανά τάση.

5 video games για τη νέα χρονιά

Ξαναέρχεται ο Kratos. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός.

Honor 50 5G

Επανεκκίνηση με στυλ, επιστροφή με αξιώσεις

Forza Horizon 5

Το καλύτερο μέχρι σήμερα, το καλύτερο της κατηγορίας του για το 2021