Διεύθυνση:
Tηλ:
Τιμές:
€40 - €60
Το ποτήρι μου γεμίζει ένα κρυστάλλινο Dry Martini και τα μάτια μου η υπέροχη θέα στον Ιερό Βράχο με τα Αναφιώτικα να σκαρφαλώνουν στα πόδια του. Βρίσκομαι στην "Αθηναϊκή Ταράτσα" που αγαπήθηκε αμέσως μόλις άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μητροπόλεως και, όπως διαπιστώνω, κάνει σουξέ διαρκείας. Βράδυ Παρασκευής, λίγο πριν τις γιορτές, και στον μακρόστενο χώρο στην κορυφή του ξενοδοχείου "Regal" επικρατεί ένα χαρούμενο πανδαιμόνιο από γυναικοπαρέες που μόλις έχουν τελειώσει το shopping τους, ζευγάρια σε τετ-α-τετ, αλλά και ανάμεικτες παρέες, μεγάλες και μικρές, που έχουν επιλέξει το μαγαζί για την έξοδό τους. Άλλοι ντυμένοι σπορ, άλλοι αμπιγιέ, χωρίς κανείς να αισθάνεται παράταιρος, απλώνονται στα τρία μεγάλα μαρμάρινα τραπέζια που δεσπόζουν στην καρδιά του χώρου, στα υπόλοιπα που βρίσκονται εκατέρωθεν και οι Acropolis lovers ανάμεσά τους στα ψηλά stools μπροστά βεβαίως στον ξύλινο πάγκο που διατρέχει τη μεγάλη τζαμαρία.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η μετατροπή ενός "εστιατορίου και μπαρ ανοιχτής θέασης" όπως γράφει η μαρκίζα σε "κλειστού τύπου", ωστόσο στη χειμερινή εκδοχή της "Αθηναϊκής Ταράτσας" οι ρυθμικές μουσικές από DJ ακούγονται δυνατά χωρίς παραμορφώσεις και στην ατμόσφαιρα ρέει μια όμορφη ζεστασιά αστικού ρετρό. Την αισθάνεσαι πιο έντονα αν κοιτάξεις προς τη μεριά της μεγάλης μπάρας, με το καλοντυμένο ζευγάρι των bartenders από την ομάδα του εξαιρετικού "Bar in Front of the Bar" (51ο στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2024) και πίσω τους έναν επιβλητικό καθρέφτη εποχής να προβάλλει σαν άλλο video wall το αρχαίο κάλλος που αγκαλιάζει το μαγαζί. Ακριβώς δίπλα, η γωνιακή κουζίνα είναι ανοιχτή, αποτελώντας ουσιαστικό μέρος του τοπίου. Την επιμέλεια έχει ο ιδιαίτερα δραστήριος φέτος Αλέξανδρος Καρακατσάνης, που δημιουργεί επίσης το μενού στο αδερφών συμφερόντων "Ami" του κέντρου αλλά μαγειρεύει και αυτοπροσώπως τη μοντέρνου ύφους κουζίνα του στο ανανεωμένο "Proveleggioς" του Κεραμεικού.
Η αγάπη του για τις γεύσεις της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής εκδηλώνεται και εδώ, όπου με chef de cuisine τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά, βάζει ακόμα στο παιχνίδι μια σειρά από ιδιοπαρασκευές, αλλά και σπέσιαλ χειροποίητα αρτοσκευάσματα, που συνοδεύουν αρκετά από τα πιάτα. Να λοιπόν για το ξεκίνημα ένα καλαθάκι γεμάτο αχνιστές πίτες τύπου naan, με τη ράχη τους αρπαγμένη ορεκτικά στον ξυλόφουρνο, αφράτο φρέσκο τυρί από πρόβειο γάλα πασπαλισμένο με μέλι Ελάτης και δίπλα τους φετούλες χειροποίητης λούζας για μια νότα αλμυρή και πιπεράτη. Η μελιτζανοσαλάτα με μεδούλι, μαϊντανό και κουκουνάρι, εκτός από πολύ αρωματική, είναι επίσης ένα πιάτο με ζεστή βελούδινη γεύση, παχιά και μερακλίδικη. Τα χειροποίητα ζυμαρικά γεμίζονται με πρόβειο κιμά, καρυκευμένο φλογοβόλα με διάφορα μπαχαρικά, και σερβίρονται σε μια πλούσια σάλτσα γιαουρτιού που τα δροσίζει και τα ελαφραίνει.
Ο αμπελοντολμάς που ο κιμάς του βγαίνει από πάνω σε μορφή μοσχαρίσιου ταρτάρ είναι μια ωραία ιδέα, που πάσχει όμως στην εκτέλεση καθώς το σύνολο είναι στεγνό και το κρέας εξαφανίζεται. Απεναντίας, το κεμπάπ πάνω σε αφράτη σπιτική πίτα είναι απολαυστικό και ο ζουμερός ανάμεικτος κιμάς του από πρόβατο και μοσχάρι λιώνει στο στόμα. Το εξαιρετικό κοκτέιλ φαγητού Scotch and Soda, με ουίσκι, βερίκοκο και λεβάντα, στέκεται περίφημα πλάι στις πληθωρικές εντάσεις των γεύσεων και ταιριάζει στην τελετουργία του Shawarma που ξεδιπλώνεται μπροστά μου. Γεμίζω τις ήδη χαραγμένες αραβικές πιτούλες με μοσχαρίσια στηθοπλευρά και al dente σελινόριζα, γαρνίρω κατά βούληση με τα παρελκόμενα που έρχονται στα μπολάκια τους (γιαούρτι, ταχίνι, ταμπουλέ, χαρίσα) και απολαμβάνω ένα κρέας-λουκούμι σφιχταγκαλιασμένο με πικάντικα εξωτικά αρώματα.
Έχουν πάντως τον τρόπο τους με τα κρεατικά, διότι και η πικάνια από πρόβατο στα κάρβουνα έρχεται τόσο τρυφερή που θυμίζει φιλέτο, φυλακίζοντας όμως μέσα της τα ορεκτικά αρώματα του ζώου και της σχάρας, ενώ το ρύζι που έχει δίπλα της δεν είναι απλώς γαρνιτούρα, αλλά μια αρωματική και πληθωρική νοστιμιά με καμένο βούτυρο και φιδέ που τραγανίζει ευχάριστα στο στόμα. Τις καραβίδες στη σχάρα τις διάλεξα για μια πινελιά θάλασσας και χάρηκα μια φοβερή λιχουδιά με βουτυράτη σάλτσα ενισχυμένη με ζωμό καπνιστού μυδιού και ψήσιμο ακριβείας.
Για το τέλος, οι σοκολατένιες τρούφες σερβίρονται τελετουργικά και αυτές σε δίσκο με αραβικό καφέ αρωματισμένο με κάρδαμο και πικάντικο παγωτό σοκολάτα, ήταν όμως υπερβολικά μασίφ και άχαρες. Καλύτερο το πρωτότυπο παγωτό από ανθόγαλα που περνά αρχικά από τον ξυλόφουρνο και ανάλαφρο το κιουνεφέ με ψωμί αντί για κανταΐφι και πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης. Αν δεν είστε τόσο των κοκτέιλ, η λίστα κρασιών κάνει αξιόλογες προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ το νεανικό σέρβις κινείται στο χώρο με άνεση και διάθεση να εξυπηρετήσει.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/12.
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΑΡΑΤΣΑ Ξεν. "Regal Hotel", Μητροπόλεως 60, κέντρο, 2110080660. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμές: € 40-60 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Όχι.