Είναι μετρημένα σε λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού τα ξενοδοχεία που μπορούν να υπερηφανευτούν ότι έχουν υπεραιωνόβια ιστορία, και το "Poseidonion Grand Hotel" στις Σπέτσες ανήκει σίγουρα σε αυτά. Πάνε 110 χρόνια από τότε που άνοιξε τις πύλες του και αποτελεί τοπόσημο του νησιού, φέρνοντας αέρα Κυανής Ακτής στην προμενάντ του. Αυτό ήταν άλλωστε το όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, που ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζήζηλα να έχει ως πρότυπό του στα σχέδια τα "Hotel Palace" της Côte d’Azur. Η αύρα αυτού του κτιρίου είναι ολοζώντανη σήμερα και την εισπράττεις πλουσιοπάροχα καθισμένος στην αριστοκρατική του βεράντα, που φιλοξενεί το κομψό εστιατόριο "On the Verandah", έχοντας στην πλάτη σου την επιβλητική και γεμάτη χάρη σιλουέτα του εμβληματικού κτιρίου και μπροστά σου την περαντζάδα του κόσμου στην πλατεία Μπουμπουλίνας, με τα παιδιά να παίζουν με τα spiritual γλυπτά του Lorenzo Quinn, που εκτίθενται και στους χώρους του ξενοδοχείου, και τα μόνιππα να πασπαλίζουν το χωρίς αυτοκίνητα νησί με αύρα αλλοτινών εποχών.
Το "On the Verandah" έχει δικαίως τη φήμη του καλύτερου εστιατορίου του νησιού εδώ και χρόνια και στα τραπέζια του, εκτός από Αθηναίους και καλοβαλμένους ντόπιους, συχνάζουν και πολλοί ένοικοι από τις βίλες του Αγίου Αιμιλιανού στην απέναντι ακτή και από τους φιλοξενούμενους στο "Amanzoe". Είναι πολύ ωραίο δε να βρεθείς σ’ αυτό το σκηνικό στη δύση του ήλιου με τα υπέροχα χρώματα κι εσύ να νομίζεις ότι παίζεις σε ταινία εποχής. Νέος executive chef του ξενοδοχείου από τη φετινή σεζόν είναι ο Ηλίας Κιαζόλι. Μπορεί το "MasterChef" να του έδωσε αναγνωρισιμότητα, αλλά εγώ τον συνάντησα πρώτη φορά στο "Bianco" της Τήνου και από τότε –προ πανδημίας– έχει εξελίξει πολύ τη μαγειρική του. Έτσι, έχοντας στα χέρια τα εξαιρετικά καλούδια από το μποστάνι του "Poseidonion", προτείνει μια ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένη σύγχρονη κουζίνα.
Ακόμη και σε πολύ οικείες γεύσεις, λοιπόν, η πρωτοτυπία παραμονεύει, έτσι η τραγανή αλμύρα συνδυάζεται πολύ επιτυχημένα με ντομάτα και καρπούζι, δέχεται με άπειρη ευχαρίστηση πικάντικη ένταση από καρίκι (το τηνιακό "μπλε" τυρί) και η νοστιμιά της ολοκληρώνεται από αρωματισμένο νερό ντομάτας. Το ίδιο κάνει και στο λουκάνικο, μόνο που δεν είναι χοιρινό, αλλά ένα απρόσμενο και επιτυχημένα dirty λουκάνικο από μαγιάτικο(!) με σιτσιλιάνικη nduja, εννοείται homemade, σερβιρισμένο, απλά αλλά με άποψη, με μουστάρδα με σπόρους σιναπιού, πικάντικη μαγιονέζα με χαρίσα και φέτα λάιμ. Πολύ ωραία και η πατατοσαλάτα του, που συνδυάζει πατάτες με μαγιονέζα μυρωδικών, κρίταμο και κάππαρη, έχοντας σαν αστέρι τη ζεστή και απαλή, σχεδόν ωμή παλαμίδα· λίγη οξύτητα να πρόσθεταν θα ήταν από τα κορυφαία πιάτα.
Για την ώρα, πάντως, αυτόν τον τίτλο τον κατέχει το μωσαϊκό του μπακαλιάρου· φανταστείτε το σαν ένα υπέροχο, τρυφερό και σκοτεινό gravlax, που το έχουμε συνηθίσει με σολομό, αλλά ο Κιαζόλι το προτείνει αλλιώς, ταιριασμένο με το ξινούτσικο umami ενός dashi με ξινή κρέμα, ανάμεικτο με μυρωδάτο λάδι άνηθου. Στον τομέα των πιο ασυνήθιστων προτάσεων βρίσκουμε την καρμπονάρα uni (αχινός στα γιαπωνέζικα). Είναι δύσκολο έργο αυτή η θαλασσινή παραλλαγή με την πολύ καλή σάλτσα από πεκορίνο να πέφτει κάπως βαριά στον ευγενή αχινό, αλλά το μεγαλύτερό της ελάττωμα τη βραδιά που τη δοκιμάσαμε ήταν τα κάπως παραβρασμένα λινγκουίνι και το παραψημένο guanciale. Αυτό ήταν και το μοναδικό πιάτο όπου ο χρόνος μαγειρέματος ξέφυγε. Αντιθέτως, η σουπιά ήρθε άψογα σοταρισμένη, με μια γοητευτικά κατάμαυρη σάλτσα βουτύρου με μελάνι και άρωμα τσίρου, ταιριασμένη πολύ όμορφα με ξινούτσικα χόρτα.
Στο μενού υπάρχουν και πράγματα πιο απλά και πολύ ελκυστικά. Η ταλιάτα μοσχαριού είναι νοστιμότατη, η πιπεράτη σάλτσα της ολόσωστη και ο πουρές πατάτας γευστικότατος, απαλός και όμορφα γήινος. Το ψάρι ημέρας, νοστιμευμένο στο τηγάνι με βούτυρο και καλή σάλτσα beurre blanc, συνοδεύεται από σπαράγγια, αρακά και κολοκυθάκια ως τραγανή και νόστιμη αρωματική γαρνιτούρα. Το canelé είναι μια γαλλική επιδόρπια ιδιοτυπία που, αν σκληρύνει η υφή της όπως στην περίπτωσή μας, το σκορ πέφτει. Η κρέμα λεμονιού σε φόρμα δωρικού κίονα έχει απαλά ξινή γοητεία και συνδυάζεται πολύ αρμοστά με βερίκοκο και παγωτό γιαούρτι αρωματισμένο με δάφνη.
ON THE VERANDAH Ξεν. "Poseidonion", Σπέτσες, 2298074553. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., μόνο βράδυ. Τιμή: € 60-100 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι