Gelsomino Restaurant / Κως

14,5

Το εστιατόριο Gelsomino, ενσωματωμένο στο ιστορικό ξενοδοχείο "Albergo Gelsomino" στην Κω, συνδυάζει την κομψότητα της ιταλικής εποχής με τη σύγχρονη γαστρονομία, προσφέροντας μια εμπειρία πολυτέλειας και γεύσης, σε ένα μαγευτικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα.

Gelsomino Restaurant / Κως

Η κομψή σιλουέτα του ξενοδοχείου-φιγουρίνι κι ενθύμιο από την εποχή της Ιταλοκρατίας, "Albergo Gelsomino", προβάλλει στο τέρμα περίπου της τουριστικής περαντζάδας του λιμανιού δανείζοντας αίγλη και κλασική πολυτέλεια στο εστιατόριο του, που απλώνει τα όμορφα τραπέζια του με την περιποιημένη art de la table σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Αν και λειτουργεί από το πρωί, βρίσκω πως το σούρουπο και η νύχτα του ταιριάζουν πολύ περισσότερο, με τους απαλούς φωτισμούς, το κομψά ντυμένο προσωπικό με τις ασπρόμαυρες στολές και μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα κοσμοπολίτικης πολυτέλειας που συνομιλεί τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν. Παραλαμβάνοντας πέρσι τη σκυτάλη από τον Παύλο Κυριάκη στην επιμέλεια της κουζίνας, τα ηνία κρατά πλέον ο βραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης που στρέφει τη γευστική πυξίδα προς την Ελλάδα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Η περίφημη χορτόπιτα του που ξεχειλίζει πικάντικα και γήινα αρώματα αλλά και το κλασικό του ταρτάρ γιουβαρλάκι που εδώ παρουσιάζει σε εκδοχή χουνκιάρ μπεγιεντί είναι δύο εμβληματικά του πιάτα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Gelsomino Restaurant / Κως

Γύρω από αυτά, το κουβάρι ξετυλίγεται με ωραίες ιδέες όπως το φρέσκο ελληνικό καβούρι που στολίζεται με αφρό από τον ζωμό του, ενισχυμένο με λεμονόχορτο, πουρέ φινόκιο και ροδάκινο, κι είναι ένα πιάτο δροσιστικό, πιπεράτο αλλά και γλυκοφάγωτο χάρη στην έξυπνη προσθήκη του φρούτου. Το βερίκοκο χαρίζει με τη σειρά του καλοκαιρινή απόχρωση στην αλά crudo ημίπαστη ντάσκα με τραγανές νότες από κινόα και μάραθο, ενώ το καρπάτσιο κολοκυθιού με κρέμα από ψητές ντομάτες, σταφύλι τουρσί και ζελέ λαδολέμονου είναι συμπαθέστατο και καλοφτιαγμένο. Στα χειροποίητα ζυμαρικά με κιμά γαρίδας και ταρτάρ μπαρμπουνιού βρίσκω πως χρειάζεται δουλειά ως προς τις ισορροπίες διότι ο πρώτος είναι λίγος και το δεύτερο χάνεται μέσα στη σύνθεση, αφήνοντας έτσι μονομερώς τον πρώτο λόγο στη μπισκ που αρωματίζεται με περγαμόντο. Αναθαρρώ δοκιμάζοντας τη σφυρίδα με κυδώνια, ταλιατέλες καρότου και μπερμπλάν λουίζας, αλλά και το μελωμένο αρνάκι με μελιτζάνα ιμάμ και καπνιστό γιαούρτι που αποδεικνύουν το καλό και αξιόπιστο χέρι του επικεφαλής σεφ Δήμου Πίτση. Ωραία γλυκά, σαν τη μους τσουρεκιού με σορμπέ κεράσι, σοκολάτα γάλακτος και κόκκινα φρούτα, καλοδιαλεγμένα κρασιά και σίγουρα ένα εστιατόριο για να ρεμβάσεις ατμόσφαιρα και βαθιά νοστιμιά. 

GELSOMINO RESTAURANT Ξεν. "Albergo Gelsomino Hotel", Βασ. Γεωργίου 1, Κως
2242020200. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., από το πρωί. Τιμή: € 50 – 70 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια