Litridi / Σύβοτα

14 ↑

Στα γραφικά Σύβοτα με τις εξαιρετικές παραλίες, ο Γιάννης Λιάκου εισάγει με το ολοκαίνουργιο "Litridi" νόστιμα καινά δαιμόνια στη θαλασσινή γαστρονομία της Δυτικής Ελλάδας.

Litridi / Σύβοτα

Έτσι όπως χαζεύω από το ξενοδοχείο "Syvota Retreat" την Μπέλα Βράκα, η ομορφιά της μου φαίνεται σχεδόν ψεύτικη και ας είναι τόσο αληθινή ώστε να κατέχει δικαίως τον τίτλο της ωραιότερης παραλίας της Ηπείρου. Περπατάς μια ρηχή λωρίδα άμμου από την ακτή και φτάνεις στη μοναδικότητά της. Βρίσκεται στο πιο κοσμοπολίτικο λιμανάκι της δυτικής Ελλάδας, τα Σύβοτα, ούτε μισή ώρα από την Ηγουμενίτσα. Στα σοκάκια του οι γλώσσες μπλέκονται, στα μαγαζιά του – ανάμεσά τους κάποιες καλοβαλμένες μπουτίκ- πληθώρα κόσμου κάνει shopping therapy κι εγώ καθισμένος στο τέλειο παρατηρητήριο, τη βεράντα του καινούργιου εστιατορίου "Litridi" πάνω στο κύμα, ρεμβάζω παρακολουθώντας τον ήλιο να δύει και τα πολυτελή γιοτ να ψεκάζουν κοσμοπολίτικη αύρα στην ατμόσφαιρα. Πριν τοποθετηθούν στα τραπέζια του φαγητού, μάλιστα, πολλοί απολαμβάνουν το ποτό τους στο αδελφό μπαρ που προηγείται χωροταξικά.

Litridi / Σύβοτα

Το σκηνικό, λοιπόν, είναι γοητευτικό και στην κουζίνα βρίσκεται ο Γιάννης Λιάκου, γνωστός μας από αρκετά αθηναϊκά εστιατόρια, ο οποίος μάλιστα επιμελείται το μενού στους "Ψαράδες". Το "Litridi" εισάγει καινά δαιμόνια στη γαστρονομία της περιοχής, τόσο με το μενού του Λιάκου όσο και με τις προτάσεις του sushi bar που τις φροντίζει ο σεφ Θεόφιλος Παπαθανασιου. Είναι πολύ προσεγμένα τα nigiri του με πολύ σωστό ρύζι κρίνοντας από τόνο, σολομό, λαυράκι που δοκίμασα, και ωραίο το inside out ρολό με γαρίδα τεμπούρα, μάνγκο, teriyaki και spicy mayo.

Litridi / Σύβοτα

Το μενού εστιάζει στη θάλασσα, έχοντας και δυο-τρεις καλές προτάσεις κρέατος. Ό,τι και να παραγγείλεις πάντως, αξίζει να ξεκινήσεις με την κακαβιά του Λιάκου. Πλούσια, γευστικότατη, ιδανικά λεμονάτη, μπορείς αν θέλεις να την δοκιμάσεις και σαν ριζότο. Στα ορεκτικά οι ταραμοσαλάτες (λευκή και με μελάνι) είναι ένας αιθέριος ξινούτσικος αφρός και έχουν πολλά να πουν. Σε παρόμοιο μήκος κύματος, η ρεγγοσαλάτα του έχει όλη τη γεύση που περιμένεις: είναι μια κρέμα βελούδινη, ορεκτική και καπνιστή. Τις αλοιφές συμπληρώνει η σέρτικη τυροκαυτερή που την φτιάχνουν μπροστά σου.

Litridi / Σύβοτα

Στα ωμά ξεχωρίζουν οι γαρίδες σ’ ένα ιδιότυπο πικάντικο σεβίτσε με πιπεριά aji amarillo, ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι το ορεκτικό, ξυδάτο μαριναρισμένο μπαρμπούνι που θα ήταν καλύτερο αν η σάρκα του ήταν πιο κρουστή. Σε άλλη, ασιατική συχνότητα τώρα, το tataki ωραίου τόνου τέρπει, σερβιρισμένο με homemade teriyaki σως, που μοσχοβολάει μανταρίνι και λάιμ, και τσιπς παντζαριών. Ο θαλασσινός "γύρος" με ψιλοκομμένο λαβράκι σερβιρισμένο πάνω σε τραγανή πίτα με μπόλικο κρεμμύδι, ντοματούλα, όλα τα βουνίσια μυρωδικά που ξέρουμε και σως ταρτάρ είναι από τους πιο πετυχημένους νεωτερισμούς του σεφ, και η όμορφα μαστιχωτή σουπιά στη σχάρα σερβιρισμένη με κινόα κι’ ένα σούπερ αρωματικό λαδολέμονο παρφουμαρισμένο με αστεροειδή γλυκάνισο από τις πολύ χαρακτηριστικές του σπεσιαλιτέ.

Litridi / Σύβοτα

Αν σας αρέσουν οι θαλασσινές μακαρονάδες, τα λιγκουίνι με μύδια, αχιβάδες και γαρίδες έχουν μια σάλτσα πεντανόστιμη και ελαφρά σκορδάτη, αλλά επιμείνετε να τα βράσουν aldente. Η ψαριέρα στο "Litridi" είναι δυνατή με ωραία κομμάτια που εκτός από τους κλασικούς τρόπους σερβίρονται και με ασυνήθιστους ως πιάτα ημέρας (π.χ. λαβράκι από το ψαροχώρι της Σαγιάδας με μπεσαμέλ μελιτζάνας και σάλτσα καπνιστής ντομάτας). Εμείς απολαύσαμε έναν λεμονάτο αχνιστό ροφό και μετά το ρίξαμε στους αστακούς που εδώ συχνάζουν πολλοί και ολόφρεσκοι. Προτίμησα το αστακό-κριθαρότο με τη βαθιά νοστιμιά, διότι ο αστακός ήταν πιο ζουμερός από έναν άλλο που παραψήθηκε λίγο στη σχάρα.

Litridi / Σύβοτα

Στο τέλος, φροντίστε να αφήσετε χώρο για γλυκό, διότι ο σεφ είναι δυνατός. Το καλοφτιαγμένο κιουνεφέ με το ωραίο σιρόπι, το φυστίκι Αιγίνης και το παγωτό καϊμάκι είναι κόλαση. Το τιραμισού είναι πλούσιο με κρέμα βελούδινη και τη γεύση του καφέ να γράφει δυναμικά.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 19/8.

LITRIDI Σύβοτα, Ηγουμενίτσα, 2665093461. Ωράριο λειτουργίας: Καθήμ. από 14.00, Σαβ και Κυρ από 13.00. Τιμή: € 40-80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια