Galazia Hytra

15

Αν και μακριά από τις "σειρήνες" της Νάουσας και της Παροικιάς, το καλοκαιρινό αδερφάκι της "Hytra" στο ξενοδοχείο "Summer Senses" ήταν εξαρχής ό,τι πιο κοντινό είχε να επιδείξει το νησί σε ένα φαγητό εκλεπτυσμένο και δημιουργικό.

Galazia Hytra

Τον χειμώνα που μας πέρασε, ο σεφ του αθηναϊκού εστιατορίου Γιώργος Φελεμέγκας συνεργάστηκε στενά με τον chef de cuisine στη "Galazia Hytra" Χρήστο Κανουλά και το αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής όσμωσης φαίνεται να πέρασε και στις γεύσεις, που έχουν πλέον ανέβει επίπεδο. Το υποψιάζομαι ήδη από εκείνο το αιθέριο pomme souffle του καλωσορίσματος που κρύβει μέσα του φίνο ταραμά ως στιβαρή αντίστιξη, το επιβεβαιώνω ωστόσο στη συνέχεια. Η κρύα ντοματόσουπα, αν και φαινομενικά απλή σε μια πρώτη ανάγνωση, στην πορεία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί έχει για βυθό της ψιλοκομμένο καρπούζι και τουλουμοτύρι Πάρου που δημιουργούν μια φινετσάτη γεύση ελληνικού καλοκαιριού. Η ελαφρώς μαριναρισμένη γαρίδα με εσπεριδοειδή, αμπελοφάσουλα και φράουλες είναι ένα πιάτο φυσιολατρικό, ποιητικό, μινιμαλιστικό που καταφέρνει μια σχεδόν μετωπική επίθεση γεύσης και αρωμάτων στο στόμα, ενώ στο καπνιστό χέλι με φακές, φινόκιο και κρεμμύδι χαίρεσαι το κλασικό γευστικό παιχνίδι των δύο πρώτων στην ιδανική εκδοχή και εκτέλεσή του.

galaziahytra2

Τα πολύ καλά χειροποίητα ραβιόλι με σπιρουλίνα, αστακό, παχύρρευστη κρέμα μυδιών και σάλτσα από πετρόψαρα προσφέρουν μια φίνα γεύση θάλασσας που ξεδιπλώνεται σε επίπεδα και δικαίως διατηρούνται από πέρσι στον κατάλογο ως πιάτο αναφοράς. Στην περίπτωση της σκορπίνας μπουρδέτο, εκτίμησα το πολύ καλό ψάρι και τη σωστή σάλτσα, βρήκα όμως πως έλειψε η μεταξύ τους σύζευξη. Χρειάζεται να συνομιλήσουν περισσότερο μεταξύ τους, όπως συμβαίνει στο τρυφερό μοσχαράκι με την al dente ρεβυθάδα και τον μεστό αφρό από κρασοτύρι που έχοντας σαν επιπλέον ατού το αιθέριο άγγιγμα του σήμερα στην γεύση της παράδοσης, χαρίζει στο τραπέζι την κορυφαία στιγμή της βραδιάς. 

GALAZIA HYTRA Ξεν. "Summer Senses Luxury Resort", Μάρπησσα, 2284093000. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., βρ. Τιμή: € 85 – 110 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια