Διεύθυνση:
Tηλ:
Τιμές:
€35 - €50
Χαμό στο ίσιωμα των Ιλισίων φέρνει η νέα εποχή του "Χίλτον" που θα ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο από τώρα αλλά προσελκύει ήδη στην ποδιά του μια ευρεία γκάμα από νέα εστιατόρια που προστίθενται στα κραταιά και αγαπημένα της συνοικίας. Το "Ox Chop House" είναι το πιο καινούργιο από τα καινούργια και το βρίσκεις απλωμένο σε μια όμορφη γωνία, αμέσως μόλις στρίψεις στη Χατζηγιάννη Μέξη. Εκείνο που βρίσκεις πιο δύσκολα είναι τραπέζι, γιατί όπως οι φαίνεται οι δημιουργοί του (Γιάννης Μωράκης, Γιώργος Μελισσάρης και Thomas Grubac μαζί με τον Πάνο Πολίτη και τον Γιάννη Μεντόγιαννη του "Ovio" και του "Cupola") γνωρίζουν να φτιάχνουν μαγαζιά που πιάνουν τον παλμό της εποχής και κάνουν αμέσως σουξέ. Με το "Ox" θέλησαν να ανοίξουν και πάλι το δημοφιλές κεφάλαιο του κρέατος, με έναν τρόπο κάπως διαφορετικό, παντρεύοντας δηλαδή στοιχεία ως επί το πλείστον της κρεατοταβέρνας και της ψησταριάς με τεχνικές και διακριτικά δάνεια από καλό steakhouse. Ωραίο σαν σκέψη, δύσκολο στην υλοποίηση, όμως ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου που έχει την επιμέλεια αλλά και συχνή παρουσία στην κουζίνα, καταφέρνει να συγκεράσει επιτυχημένα τα διαφορετικά μεταξύ τους κρεατορεύματα.
Η τυρόπιτα με βαθυπικάντικο σκοτύρι Ίου έχει αυτήν την αίσθηση της παλιάς "αστικής" πίτας, της περιποιημένης και πλούσιας, τυλιγμένη σε ωραίο, μπόλικο φύλλο που παραμένει όμως τραγανό και τρίβει ωραία στο στόμα. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ζεστή και βελούδινη, χαϊδεύει το στόμα και παρότι το καπνιστό της δεν είναι τόσο έντονο, το αναπληρώνει το κόκκινο τσίλι που έχει από πάνω. Η αφράτη πιπεροσαλάτα πάει κατά Ανατολή μεριά, ωραία καρυκευμένη και στολισμένη με φιλέτα κόκκινης πιπεριάς, καρύδι και κρίταμο να δείχνουν φροντίδα. Η τυροκαυτερή θυμίζει περισσότερο τυροσαλάτα με καλή βουτυράτη φέτα που έχει πάνω της μπούκοβο και άλλα αιχμηρά στοιχεία, χωρίς όμως να τα έχει και μέσα της, ενώ το τζατζίκι στέκεται στο ύψος του, με ψιλοκομμένο αγγουράκι να το δροσίζει.
Στον πασά κεφτέ χαίρομαι φοβερό τηγάνι, τέτοιο δηλαδή που χαρίζει στα αφράτα βομβίδια αρπαγμένη σάρκα και παράλληλα κρατά το εσωτερικό τους ζουμερό και πολύ γευστικό. Το μοσχαρίσιο ταρτάρ, λιτό και λεμονάτο, θέλει ένα πιο χοντρόκοκο κόψιμο και όχι αυτό που θυμίζει κιμά για να φανεί καλύτερα το ωραίο του κρέας. Τα αρώματα του ξυλόφουρνου γράφουν στην πολύ καλή σαλάτα με τα καμμένα λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο, φασολάκια) που δένει με ένα ενδιαφέρον ντρέσινγκ από βούτυρο με καβουρδισμένο κόλιανδρο.
Ο σιδηρόδρομος, λιχούδικος και μελωμένος, έρχεται με το κόκαλο στο πλάι και ανάμεσα τους μια πολύ καλή γαρνιτούρα από μαδημένο κρέας με τηγανιτό κρεμμύδι και λάδι σκόρδου. Αντί της διάσημης βουτυρομακαρονάδας του μαγαζιού, επέλεξα το χοιρινό λεμονάτο με φιδέ, όμως ήταν η πρώτη μέρα που το σέρβιραν και η συνταγή θέλει να δοκιμαστεί κι άλλο προκειμένου να λειτουργήσει και να δέσει το αποτέλεσμα. Απεναντίας, σας κατευθύνω άφοβα προς τα παϊδάκια γάλακτος για το σωστό τους ψήσιμο που αναδεικνύει το κρέας που λιώνει στο στόμα, και ακόμα περισσότερο προς τα φιλετάκια του προβάτου για την μεστή, πλούσια και βαθιά τους γεύση.
Το γλυκό φινάλε είναι φροντισμένο. Στην καλή μους σοκολάτας με τριμμένο φουντούκι συμμετέχει υπαινικτικά αλμυρή καραμέλα, ενώ το εκμέκ με κρέμα φιστικιού και σιροπιασμένους κύβους τσουρεκιού αναπλάθει όμορφα την αίσθηση του κλασικού επιδορπίου. Το σέρβις πολυάριθμο, νεανικό και κατατοπισμένο περιποιείται με σβελτάδα, η λίστα κρασιών, ούτε μικρή ούτε μεγάλη, προτείνει επιπλέον ορισμένα εμφιαλωμένα αποστάγματα, και ο άνετος χώρος που αναπτύσσεται με επίκεντρο την ανοικτή κουζίνα είναι ατμοσφαιρικός με ωραίες funky μουσικές και σε προδιαθέτει για μια περιποιημένη έξοδο. Σημειώστε πως πλέον, ανοίγει καθημερινά από το μεσημέρι.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 3/1.
OX CHOP HOUSE Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια, 2107107070. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ. μεσημ.-βρ. Τιμή: € 35 – 50 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.