Το γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου "Grand Forest Metsovo" είναι, μαζί με την απαράμιλλη θέα στα όρη και το Μέτσοβο, μια προκλητική αφορμή ώστε να πάρετε τα βουνά (και τα χιόνια). Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα σε επιμέλεια του Γκίκα Ξενάκη είναι πολύ καλή και ουσιαστική.
Είμαι καθισμένος στο τραπέζι, όσο ο ήλιος πάει να δύσει και ο ουρανός βάφεται με τα χρώματα του ουράνιου τόξου σε γλυκές αποχρώσεις. Απέναντί μου έχω, μέσα απ’ την ατελείωτη τζαμαρία, ένα εκπληκτικό πανοραμίκ του Μετσόβου και αριστερά τους πανέμορφους χιονισμένους όγκους των βουνών, γυμνούς και κατάλευκους ή κεντημένους με τις σιλουέτες ελάτων και μαύρης πεύκης. Το 5αστέρο ξενοδοχείο "Grand Forest Metsovo" βρίσκεται στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου· εκεί το εστιατόριο "Metsovo 1350m" έχει πιάσει στρατηγική θέση, από την οποία μπορείς να ρεμβάζεις το μεγαλείο βουνών σαν το Περιστέρι και τα Τζουμέρκα και να ’χεις απέναντί σου εντελώς φωτογραφικά τα γραφικά σπίτια ενός από τα πιο ονομαστά χωριά της Ελλάδας. Σιγά σιγά, αρχίζουν να παίρνουν θέσεις στα άνετα τραπέζια μεγάλες οικογενειακές παρέες, ζευγάρια και μοναχικοί ταξιδιώτες για να απολαύσουν την κουζίνα και τη θέα.
Το εστιατόριο είναι από μόνο του προορισμός, έχοντας την καλύτερη κουζίνα της περιοχής και τα ασυναγώνιστα ατού της θέσης του. Δίνοντας αυτά τα γαστρονομικά εύσημα, υπογραμμίζω ότι την επιμέλεια των γεύσεων έχει ο Γκίκας Ξενάκης με τον πολύ καλό Μετσοβίτη Βασίλη Γιαννούλη (executive chef του ξενοδοχείου) που τρέχει την κουζίνα. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ ουσιαστική και αποτυπώνεται στο πιάτο. Ο Γιαννούλης ξενάγησε τον Ξενάκη στην περιοχή, βρίσκοντας διαλεχτά ντόπια προϊόντα και μικρούς παραγωγούς και κάνοντας τροφοσυλλογή στα βουνά. Έτσι, στο μενού υπάρχει διάχυτη μια νότα βουκολική, ραφιναρισμένη και εξελιγμένη, υιοθετώντας τον μοντερνισμό της εποχής. Ένας μετσοβίτικος τραχανάς, λ.χ., γίνεται ένα γοητευτικό τραχανότο μελωμένο με τη νοστιμιά της εξαιρετικής 30μηνης "παρμεζάνας" του τυροκομείου του Ιδρύματος Αβέρωφ. Ή ακόμη η πισπιλίτα –κλασική μετσοβίτικη πίτα με καλαμποκάλευρα και λαχανικά– γίνεται ανάλαφρη, τραγανή και μυρωδάτη κροκέτα και σερβίρεται με κρέμα από ντόπιο γαλοτύρι. Όλα όμως είναι ωραίο ν’ αρχίσουν με ένα κονσομέ, του οποίου η έξτρα βαθιά και ανακουφιστική γεύση προκύπτει από ψητά χοιρινά πόδια και κοτόπουλο, ως ιδανικό έδεσμα μέσα σ’ ένα χιονισμένο τοπίο.
Τα ντόπια προϊόντα μπαίνουν σε πολλά σημεία του καταλόγου. Το μοσχάρι ελεύθερης βοσκής δίνει ένα ελαφρύ, ορεκτικό και νόστιμο ταρτάρ που το φέρνουν με κρέμα μανιταριών, ψητά παντζάρια και την τραγανή γλύκα των τσιπς από αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Η κοτόπιτα με ξινό τραχανά και πικάντικο ηπειρώτικο κεφαλοτύρι δίνει εξευγενισμένη μια κλασική πίτα αυτού του τόπου. Η σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά έχει comfort τρυφερό βάθος και ενώνεται χέρι-γάντι με κριθαρότο, μανιτάρια λεντινούλες, γραβιέρα, σκόρδο και φρέσκο θυμάρι. Κορυφαίο πιάτο, όμως, επιπέδου Χρυσών Σκούφων αυτό, είναι η εξαιρετική πέστροφα από μικρό παραγωγό στον Αώο, που έρχεται άψογα σοταρισμένη. Η ντελικάτη της λιπαρότητα συνδυάζεται με σπιρτόζα σάλτσα εσπεριδοειδών, κρέμα καραμελωμένου κουνουπιδιού, φλούδες πορτοκαλιού confit που τα σπάνε και αβγά πέστροφας με τραγανή, διακριτική πικράδα. Από κοντά του στέκεται το ιδανικά ζουμερό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με την πεντατράγανη σαν γκοφρέτα πέτσα του με ωραία γαρνιτούρα από βελούδινη κρέμα κάστανου, μαγειρευτό κόκκινο λάχανο και τον συμπυκνωμένο ζωμό του πουλιού, παρφουμαρισμένο με γλυκάνισο. Στο σερί των κρεάτων που κυριαρχούν στον κατάλογο, υπογραμμίζω το μελωμένο τραγανό αρνάκι με κρέμα φάβας Φενεού και πικάντικη σάλτσα αρωματισμένη με μαστίχα.
Εκτός από το ντόπιο γευστικό χρώμα τώρα, υπάρχουν και κάποιες ανάλαφρες σπεσιαλιτέ διαφορετικού στιλ, όπως το λαχανοριζότο που κολακεύεται έχοντας πάνω του ψητό καλαμάρι με μαστιχωτή γλύκα ή τα φινετσάτα ραβιόλια από σελινόριζα με αχλάδι και κρέμα φουντουκιού. Ομολογώ ότι τον πολίτικο χαλβά τον περίμενα πιο ελαφρύ και φίνο, για να αναδειχθούν παραπάνω η σοκολάτα γάλακτος και η πραλίνα αράπικου φιστικιού που τον συνοδεύουν. Η αφράτη γαλατόπιτα, όμως, με μυρωδάτο σορμπέ χαμομηλιού και περγαμόντο γλυκό του κουταλιού, και ο αποδομημένος μπακλαβάς με κρέμα φιστικιού Αιγίνης και κόκκινα φρούτα φυσάνε. Υπογραμμίζω επίσης το πολύ καλό, φιλικό και με γνώσεις σέρβις και την καλοφτιαγμένη λίστα κρασιών με πολλές ετικέτες της περιοχής.
Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 6/2.
METSOVO 1350m. (στο ξεν. "Grand Forest Metsovo") Μέτσοβο, 2656029001-4.
Τιμή: € 44 - 63 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.
Πάρκινγκ: Στο εστιατόριο.