"Manouka": Ελληνικό κρασί και φαγητό με θέα

14

Ιδιαίτερες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και comfort γεύσεις με «γαλανόλευκο» χρώμα στα ψηλά της Ερμού.

manouka1

Το wine resto "Manouka" που δημιούργησε ο Μάνος Στρατάκης το περασμένο καλοκαίρι ατενίζει τον Ιερό Βράχο σε ένα ανφάς τόσο εκτυφλωτικό που δύσκολα γλιτώνεις ένα αυθόρμητο "γουάου" μόλις βγεις από το ασανσέρ στην κορυφή του ξενοδοχείου Utopia στην Ερμού. Ο χώρος μπορεί να έχει φορέσει κιόλας τα χριστουγεννιάτικα του, οι μεγάλες τζαμαρίες ωστόσο που τον αγκαλιάζουν περιμετρικά σου επιτρέπουν να απολαύσεις τη θέα απρόσκοπτα και προσφέρουν μια ψευδαίσθηση καλοκαιριού μες την καρδιά του χειμώνα.

Τα του κρασιού φροντίζει ο έμπειρος sommelier και στενός συνεργάτης του Μάνου από την εποχή του "Monk" Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια λίστα-ωδή στο ελληνικό σταφύλι που αριθμεί 100 ετικέτες, όλες εκ των οποίων σερβίρονται και σε ποτήρι των 75 και 100 ml. Ο ίδιος είναι πάντα εκεί, πρόθυμος να ξεναγήσει όποιον το επιθυμεί στα ελληνικά αμπελοτόπια που γνωρίζει σε βάθος, και να κάνει τις οινικές προτάσεις που ταιριάζουν στη διάθεση και το τραπέζι του.

manouka2

Για το έτερον ήμισυ της εμπειρίας που προσφέρει η "Manouka", φροντίζει εδώ και λίγο καιρό η νεαρή σεφ Ελένη Αλειφέρη. Αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο ύστερα από τη θητεία της στο εμβληματικό "Varoulko", η Ελένη παρουσιάζει γεύσεις που ποντάρουν στη ζεστασιά του comfort food με ελληνικό χρώμα και διακριτικά μοντέρνα twists. Την ίδια στιγμή προσέχει ιδιαίτερα τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, κάτι που φαίνεται τόσο στην ωραία ψαρόσουπα της αρχής που κρύβει μέσα της τρυφερότατη πεσκανδρίτσα όσο και στην πολύ νόστιμη σαλάτα με φασολάκια Ηλείας, φέτα Ελασσόνας, ντοματίνια Κρήτης και ξύδι από παλαιωμένο Ασύρτικο. Σε αντίστοιχο τέμπο, αξίζει ακόμα να τιμήσετε το ντουέτο χταπόδι-φάβα, που παντρεύει τη χαρακτηριστική θαλασσινή αλμύρα του φρέσκου χταποδιού με τη γλύκα των καραμελωμένων κρεμμυδιών και τις γήινες νότες της φάβας Φενεού. 

Το τραχανότο, με τραχανά από τα Γιαννιτσά που κρατά στο δόντι όσο πρέπει, διάφορα ελληνικά μανιτάρια και τρούφα από την Εύβοια, είναι πιάτο που εκπέμπει σε comfort συχνότητες και μπορείτε άνετα να προτιμήσετε και για κυρίως. Δίπλα του, η κουζίνα ανοίγει ακόμα τη βεντάλια προς τα μαγειρευτά και την κατσαρόλα, όπως για παράδειγμα με το τρυφερό χοιρινό που μαγειρεύεται φρικασέ με πέντε διαφορετικά χόρτα, αλλά και προς τα κρεατικά, από τα οποία τιμήσαμε τη σωστά ψημένη μοσχαρίσια tagliata που σερβίρεται με baby πατάτες, φρέσκο θυμάρι και ανθό αλατιού. 

Το γλυκό φινάλε ήρθε σε μοτίβο παραδοσιακό, με γαλακτομπούρεκο αρωματισμένο με πορτοκάλι και μωσαϊκό με αποξηραμένα φρούτα, καρύδι και γλυκό του κουταλιού βύσσινο, ενώ η οινική συνοδεία καθόλη τη διάρκεια του δείπνου επεφύλαξε δυνατά ενσταντανέ, σαν την εξαιρετική Χίμαιρα sparkling που εμβαπτίζεται σε κρόκο Κοζάνης και το πολύπλοκο πολυποικιλιακό Γαλάρι που συνδυάζει το Αγιωργίτικο με το Petit Verdot και το Tannat. 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια