Margot

13,5 ↑

Το παλιό «Dai Due Amici» στο Χαλάνδρι παίρνει καινούργια ζωή ως «Margot», με τον σεφ Δημήτρη Κοντόπουλο να μαγειρεύει μεταξύ ­οικειότητας και γκουρμέ αναζήτησης σε αυτήν τη μοντέρνα τρατορία με το γοητευτικό κήπο.

Margot

Το παλιό «Dai Due Amici» στο Χαλάνδρι παίρνει καινούργια ζωή ως «Margot», με τον σεφ Δημήτρη Κοντόπουλο να μαγειρεύει μεταξύ ­οικειότητας και γκουρμέ αναζήτησης σε αυτήν τη μοντέρνα τρατορία με το γοητευτικό κήπο.

Margot - εικόνα 1

Αυτός ο Μάιος μας κάνει πολλά κόλπα τελικά, με τα σύννεφα που μαζεύει και τις ψιχάλες που ρίχνει, αλλά ευτυχώς η ζέστη μάς βοηθάει να καθόμαστε al fresco. Έτσι λοιπόν, μπαίνοντας στο «Margot», διέσχισα την ωραία σάλα και πήγα κατευθείαν στον κουκλίστικο κήπο του. Το αγιορείτικο αγιόκλημα έχει θεριέψει και τα λουλούδια του μοσχοβολάνε τόσο όμορφα, που δεν μπορείς εύκολα να ξεκολλήσεις από τη χάρη τους.

Κάτω είναι στρωμένο αυτό το τόσο συνυφασμένο με το καλοκαίρι και τους ανοιχτούς κινηματογράφους χαλικάκι και γύρω γύρω λουλουδιαστές γλάστρες πάνω στη σανιδένια επένδυση της μάντρας, πολλά και διάφορα δεντράκια και πρασινάδες, απλωμένα με ένα αυθόρμητο σπιτικό στιλ που δίνει αύρα οικειότητας. Πάνω από τα κεφάλια μας ο ουρανός και τα δέντρα που προβάλλουν από τους κήπους των διπλανών οικοπέδων. μια κρυφή γοητευτική γωνιά χαλάρωσης που σε κάνει να εκτιμάς πολύ περισσότερο την αξία ενός urban garden σαν μια πόρτα διαφυγής από την πίεση της πόλης και το τσιμέντο.

Αξίζει πάντως να επισημάνουμε την πολύ σύγχρονη και όμορφη απόδοση της θέρμης της ιταλικής τρατορίας που δημιούργησαν οι AUDO Architects στο εσωτερικό του μαγαζιού. Ο κάναβος φωτεινών γαλακτερών τζαμιών­ σε Bauhaus στιλ στην είσοδο, η εντυπωσιακή λωρίδα με μια δυναμική σύνθεση από ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα που δίνει μεγάλη ζωντάνια κι αισθητική δύναμη στο χώρο και η ανοιχτή κουζίνα αποπνέουν στιλάτη οικειότητα, που θα την ευχαριστηθούμε δεόντως όταν ξαναχειμωνιάσει.

Margot - εικόνα 2

Όλα αυτά βεβαίως τα είχαμε ξαναδεί, μια και το εστιατόριο το είχαμε πρωτογνωρίσει κι εκτιμήσει ως «Dai Due Amici». Τώρα όμως η Μαίρη Βερνάρδου που το είχε ανοίξει συνεργάζεται στενά με τον Δημήτρη Κοντόπουλο, τον πολύ καλό σεφ του «Scala Vinoteca», και το αποτέλεσμα είναι μια τρατορία με μοντέρνα λογική. Έτσι στο μενού κλασικές ιδέες μπλέκονται με πιο δημιουργικές σπεσιαλιτέ, το σύνολο της κουζίνας όμως αποπνέει μιαν αίσθηση οικειότητας και γκουρμέ αναζήτησης μαζί. Όπως στα κλασικά arancini, λ.χ., που από κεφτεδάκια ρυζιού μετατρέπονται σε τραγανούς κυλίνδρους γεμισμένους με μυρωδάτο πέστο αρακά-καρυδιού και καπνιστό χέλι. είναι η πρώτη γευστική μας επαφή, καθώς αυτές οι ωραίες μπουκιές αποτελούν το καλωσόρισμα του σεφ.

Αυτές που ο κατάλογος αναφέρει ως Sicilian style pizza μιμούνται όντως το ορθογώνιο σχήμα της σικελικής σπεσιαλιτέ, αλλά η ζύμη τους είναι πολύ διαφορετική. Λεπτή και τραγανή, μένει στο παρασκήνιο, αφήνοντας όλο το χώρο στα υλικά. Κι εκεί το παιχνίδι είναι κερδισμένο, αν κρίνω από τον εξαιρετικό συνδυασμό των μυρωδάτων κολοκυθανθών μαζί με βελούδινη αγκινάρα, μοτσαρέλα, μεστό λουκάνικο salciccia και λευκό βαλσαμικό ξίδι, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι μια πιο ζωηρή ζύμη θα βοηθούσε να ανεβούν οι στροφές.

Στη λογική του εκσυγχρονισμού ανήκει η παραλλαγή του vitello tonnato. Είναι πολύ έξυπνη ιδέα να σκεπάσεις με λεπτές φέτες μαριναρισμένου τόνου νόστιμο ψητό steak, για να δουλέψει ο συνδυασμός τους όμως θα ήταν καλύτερο η σάλτσα vitello να μην είναι τόσο σφιχτή, ώστε να λειτουργεί με τη ρευστότητά της ως ενοποιητικό στοιχείο ανάμεσά τους.

Η καρμπονάρα είναι από αυτά τα πιάτα που, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τα ερωτεύεσαι. Μοσχοβολάει καθώς μας τη φέρνουν και τα al dente λινγκουίνι της είναι τυλιγμένα σε μια πολύ φινετσάτη κρέμα αβγού με βαθιά umami νοστιμάδα, έχοντας πάνω της λεπτοκομμένο καπνιστό guanciale (είδος μπέικον από χοιρινό μάγουλο που της ταιριάζει πολύ) και παρμεζάνα. Πιο ρουστίκ, αλλά με μια απαράμιλλη­ γευστική δύναμη σχεδόν καπνιστού ζωμού καραβίδας είναι η fregula. Αυτό το στακάτο κουσκούς της Σαρδηνίας σερβίρεται με φανταστικές γαρίδες, γευστικότατη ψητή σκορπίνα και άψογα ζουμερά μύδια.

Margot - εικόνα 3

Το «Margot» έχει δικό του παρασκευαστήριο φρέσκων ζυμαρικών, τα οποία χρησιμοποιεί και ως γαρνιτούρα στα πιάτα του. Ο ψητός μπακαλιάρος με τη φανταστική υφή έρχεται ταιριασμένος με ραβιόλια που έχουν μια γέμιση από καραμελωμένη καπνιστή γλύκα καψαλισμένων κρεμμυδιών, η οποία περνάει και στη σάλτσα του, και κομμάτια απαλής αγκινάρας. Η πολύ καλή, ζουμερή και ντελικάτη φραγκόκοτα έρχεται τυλιγμένη με προσούτο «alla Romana», συνοδευμένη από μια πολύ φίνα και όσο πρέπει γλυκιά σάλτσα σύκου και φασκόμηλου μαζί με ωραία –μια ιδέα τραγανά– νιόκι, μανιτάρια και πουρέ γλυκοπατάτας.

Δυνατό το σερί των επιδορπίων, κινείται σε ψαγμένη λογική. Το τιραμισού με την πλούσια κρέμα και την τριμμένη σοκολάτα περιχύνεται με εσπρέσο και γίνεται ακαταμάχητο. Η τάρτα με παρφέ λεμονιού, ωραιότατη κρέμα πράσινου φιστικιού­, βατόμουρα και σορμπέ φράουλας είναι απολαυστική και το semifreddo gianduja με σορμπέ μανταρίνι κορυφαίο. Τα κορίτσια στο σέρβις έχουν ωραίο αέρα, η λίστα κρασιών είναι πολύ καλοφτιαγμένη, με σωστές τιμές και πάρα πολλά κρασιά σερβιρισμένα με το ποτήρι.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 17/5.

MARGOT Αγίου Γεωργίου 28, Χαλάνδρι, 2168009600. Ωράριο λειτουργίας: Κυρ. μόνο μεσημέρι. Κλειστά Δευτ. ­Τιμή: € 30-40 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024