L’Audrion

14 ↑

Η πιο κομψή βερσιόν κλασικής γαλλικής γαστρονομίας με την μπαγκέτα του Alain Parodi, συνδυασμένη με μεγάλη ποικιλία γαλλικών κρασιών. Μια μοντέρνα και εξόχως φινετσάτη cave a manger που αλλάζει το γευστικό σκηνικό της Πλάκας.

L’Audrion

Η πιο κομψή βερσιόν κλασικής γαλλικής γαστρονομίας με την μπαγκέτα του Alain Parodi, συνδυασμένη με μεγάλη ποικιλία γαλλικών κρασιών. Μια μοντέρνα και εξόχως φινετσάτη cave a manger που αλλάζει το γευστικό σκηνικό της Πλάκας.

L’Audrion - εικόνα 1

Έψαχνα να βρω στο λεξικό­ τι σημαίνει «Audrion» και δεν έβρισκα τίποτα. Το μυστήριο του ονόματος αυτής της κομψότατης cave à manger λύθηκε επιτόπου όταν επισκέφθηκα το μαγαζί στην Πλάκα και συνάντησα τη δημιουργό του Marie-Laure Bocabarteille. η συμπαθέστατη Γαλλίδα που μένει εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα έκανε μια σύνθεση των Audrey και Marion, που είναι τα ονόματα των κοριτσιών της. Έγραψα προηγουμένως κομψότατο και υπερθεματίζω χαζεύοντας τη μεταμόρφωση αυτού του νεοκλασικού. Ο αρχιτέκτονας Παύλος Νινιός εκμεταλλεύτηκε πολύ όμορφα το ψηλοτάβανο κτίριο, δίνοντάς του πολύ μοντέρνο αέρα, ψεκασμένο με γαλλική φινέτσα. Τα κίτρινα σιδερένια δοκάρια ακτινο­βολούν στο ταβάνι κόντρα στο βαθύ μπλε των τοίχων. Στην τεράστια μπάρα τα πορτοκαλί στουλ-πολυθρόνες δίνουν φουτουριστικό αέρα.

Από πάνω τους ένα μπρούντζινο πλαίσιο με art deco μοτίβο και τα Beat Stout φωτιστικά του Tom Dixon να κρέμονται σαν δάσος ευγενούς ντιζάιν ορίζουν την ελεγκάντσα ενός σύγχρονου χώρου που ενσωματώνει με άνεση τα κλασικά στοιχεία παντρεύοντας διαφορετικούς ρυθμούς. Λίγο πιο πίσω, ο ποπ «πίνακας» με τα φυτά και το όνομα του μαγαζιού γραμμένο πάνω τους δίνει καλλιτεχνική αύρα, αλλά με μια φυσικότητα που συνδέεται με τα εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά μπροστά από τη μικρή ανοιχτή κουζίνα. Ζευγάρια, φιλενάδες και μεγαλύτερες παρέες γεμίζουν σταδιακά τα τραπέζια και το μπαρ, παραγγέλνοντας φιάλες και ποτήρια με μικρότερα ή μεγαλύτερα συνοδευτικά. η μουσική υπόκρουση ωραία και jazzy. Κατεβαίνοντας στις τουαλέτες, πίσω από τις πόρτες του Monsieur Petrus και της Madame Chateau Margaux, η συνέχεια του φυτικού πίνακα σε περιμένει σαν κρυμμένη έκπληξη.

L’Audrion - εικόνα 2

Οι cave à manger ανθούν τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι ανανεώνοντας τη γαστρονομική του σκηνή. Συνεργαζόμενες δε με ανερχόμενους νέους σεφ, προσφέρουν μια ευέλικτη, προσιτή γαστρονομία. Είναι δηλαδή κάτι παραπάνω από wine bar, αφού εκτός από το επιτόπου σερβίρισμα κρασιού πουλάνε τις διαλεχτές φιάλες τους (εδώ και τα ντελικατέσεν τους) και για το σπίτι. Γι’ αυτό και στο «L’Audrion» η ξενάγηση μπορεί να ξεκινήσει από το υπόγειο, όπου στην πανέμορφη κάβα ξεκουράζονται κάπου 80-90 φιάλες γαλλικού κρασιού τις οποίες εισάγουν κατ’ αποκλειστικότητα. Προσεκτικά επιλεγμένες από άγνωστους στην Ελλάδα Γάλλους μικρούς παραγωγούς, παρουσιάζουν ένα διαφορετικό πανόραμα της γαλλικής οινοποιίας το οποίο θα εμπλουτιστεί κι άλλο στο άμεσο μέλλον. Πολύ σύντομα, μάλιστα, θα αρχίσουν θεματικές παρουσιάσεις κρασιών στη σάλα και την κάβα κάθε Πέμπτη, από τον υπεύθυνο των κρασιών Δημήτρη Σπυρόπουλο και τον sommelier Γιώργο Μαρθαλαμάκη­.

L’Audrion - εικόνα 3

Είπαμε όμως ότι το «L’Audrion» δεν είναι απλώς κάβα, αλλά cave à manger και μάλιστα ψαγμένη, αφού τις γεύσεις επιμελείται ο φιλέλληνας, βραβευμένος με αστέρι Michelin Alain Parodi. Έτσι λοιπόν εδώ ανακαλύπτεις τη γαλλική γαστρονομία στα καλύτερά της, με προϊόντα και κλασικές σπεσιαλιτέ, όπως δεν την έχεις ξαναχαρεί στην Αθήνα. Η πιο απλή εκδοχή τρώγειν είναι να διαλέξεις από το ψυγείο των ντελικατέσεν, μεμονωμένα ή σε πλατό, τυριά και αλλαντικά. Ξεχώρισα από τα τυριά φανταστικό comté ωρίμανσης 36 μηνών, mimolette με πολύ φρουτώδη γεύση και απαλό St Nectaire και από τα αλλαντικά ντελικάτο στην ιδιαιτερότητά του «λουκάνικο» andouille (με χοιρινά έντερα) κι εξαιρετικό τσορίθο για μια ευρύτερη νότα Μεσογείου.

Και μετά άρχισαν να χτυπούν δυνατά τα ντραμς­ της κουζίνας. Το φουαγκρά είναι απαλότατο βελούδο, από αυτά­ που τέρπουν τα μέγιστα τους φαν του είδους κι έρχεται συνοδεία κυδωνιού. Το κλασικό γαλλικό ταρτάρ είναι, χωρίς αμφισβήτηση, το καλύ­τερο της Αθήνας για την πολυεπίπεδη γεύση και το αδιάκοπο, σοφά υπολογισμένο τσίμπημα των καρυκευμάτων του (κάππαρη, κρεμμύδι, αβγό, γλυκιά μουστάρδα). Το μεδούλι έρχεται με κρέμα echalote-ξιδιού και ωραιότατη φρυγανισμένη μπαγκέτα ως θεϊκή βρομιά. Όσο για τα σαλιγκάρια bourguignon, θα δοκιμάσετε μια μυρωδάτη λιχουδιά που καμία σχέση δεν έχει με τις βιομηχανικές απομιμήσεις, μοσχοβολάει μαϊντανό κι έχει παρφουμαρισμένη τραγανή ψίχα.

L’Audrion - εικόνα 4

Από τις cocotte, όπου σιγομαγειρεύονται νοστιμιές­, διαλέξαμε κλασικό choucroute με ξινολάχανο, μπέικον και μελωμένο­ χοιρινό που έχει μείνει στο αλάτι­ για 12 ώρες, και διακτινιστήκαμε στην Αλσατία. Εκτός από τα κλασικά γαλλικά πιάτα, ο Parodi έχει βάλει στο μενού σπεσιαλιτέ της ευρύτερης Μεσογείου, οπότε αξίζει να δοκιμάσετε το βαθιά τρουφάτο ριζότο δεμένο με ντελικάτη burattina, που το ανεβάζει πολύ γευστικά χάρη στην υπόξινη νότα της. Η ενότητα «tendances», τέλος, τα μοδάτα επί το ελληνικότερον, έχει τη σπέσιαλ υπογραφή του ταλέντου του. Πάρτε για παράδειγμα τα δαντελένια ραβιόλια με γαρίδα και ρικότα, σε μια ελαφριά μπισκ αρωματισμένη με yuzu και κορίανδρο, και θα χειροκροτήσετε μια δημιουργία επιπέδου Χρυσών Σκούφων. Ο μπαμπάς με ρούμι και κρέμα είναι από αυτά τα γλυκά που θα ήθελες να τρως κάθε μέρα χάρη στη μαεστρική εναλλαγή των υφών και των αρωμάτων τους. Η μους σοκολάτας, πικρή σχεδόν μέχρι υπερβολής, χρειάζεται λίγο ξαλεγράρισμα.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 21/12.

L’AUDRION Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 3 & Φαρμάκη 1, Πλάκα, 2103241193. Ωράριο λειτουργίας: Eκτός Δευτ. Κυρ. και μεσημέρι. Τιμή: € 28-40 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Over Water / Sani Resort, Χαλκιδική

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" παρουσιάζει τη γαστρονομική ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec μέσα από πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας, περασμένα από από Mediterranean - comfort φίλτρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/08/2024